Rain6 °C
2020. január 28. kedd Károly,
Menü

Így lesz tartós és trendi a fal

Így lesz tartós és trendi a fal
Keresztes Tibor beavatott a legújabb festéktrendekbe (Fotó: Kiss László)

Addig érdemes nekiállni a festésnek – különösen kültéren – amíg nem kezdődik el az igazi nyári kánikula. Ha húsz-huszonöt fokban szárad a falfesték, az akár kétszer hosszabb élettartamot is jelenthet.

A tavasz egyértelműen a lakásfelújítás szezonja is: ilyenkor már lehet hosszan szellőztetni, gyorsabban megszárad a falfesték. Viszont nem kell attól tartanunk, főleg a külső falak esetében – hogy az erős napfénytől túl gyorsan ráég a festék. Keresztes Tibor, az egyik székesfehérvári festék szaküzlet tulajdonosa elmondta: ha az optimális húsz—huszonöt fokon hagyjuk megszáradni, akár kétszer olyan tartós is lehet a festék a falon. Beavatott abba is, mik a legnépszerűbb színárnyalatok az egyes lakás- illetve háztípusok esetében: „Az új házaknál egyértelműen a minimál a trend: leggyakrabban fehér falakat látni, halványszürke, nagyon halvány bézses, barnás színeket használnak még. Magas kategóriájú otthonokban megjelenik falburkolatként a traventin kő. Megfelelő glettelési és festési technológiával egyébként már ezt is olyan élethűen lehet utánozni, hogy csak ügyesség kérdése, hogy valakinek ilyen falburkolata legyen.”

A falak mellett adott esetben az ajtók ápolására, felfrissítésre is gondolni kell, bár egyre gyakoribbak már a fóliázott, gondozásmentes nyílászárók, amiket nem kell semmivel kezelni. Keresettek még az alumínium bejárati ajtók, de ha fa az ajtónk, azt azért három-öt évente egy vékony lazúrral át kell kenni.

A panelokban több a szín

A teljesen letisztult, minimál stílus a panel lakásokra kevésbé jellemző – magyarázta Keresztes Tibor. – Nagyon komoly pénzekbe kerülne egy panel lakást ilyen stílusúra átalakítani. A hagyományos színes festékek ezekben gyakoribbak, de az erős mediterrán árnyalatok már tompultak, a legújabb divat szerint inkább a halványabb árnyalatok jellemzőek. Népszerűek a szürke, a barna és a narancs árnyalatai. Emellett újra divat a tapétázás is, de nem komplett falakon, inkább csak dekorációs elemként, egy-egy részletet emelnek ki tapétával, a többit festik. Az úgynevezett masszamunkák is kedveltek, amikor nem sima falfelületet képeznek, hanem kicsit érdesebbet. Ezt úgy érik el, hogy valamilyen mintázatot visznek a falba, kő utánzatokat csinálnak. Dívik még egy picit a metál és a fém utánzatú festés is. Létezik már tízezerszer lemosható táblafesték is számtalan színben, sőt, mágneses festék is, amit akár üzenőfalként használhatunk egy kisebb felületen konyhában, előszobában.”

Kis mennyiségben teszteljük a festékeket!

Szoktam javasolni, ha valaki bizonytalan az árnyalatot illetően, hogy kikeverünk kis mennyiségeket, egy-két litert, azt kenje fel egy rétegben a falra, nézze meg egy-két négyzetméter felületen. – árulta el szakértőnk. - Hiszen lakás és lakás között is óriási különbség van. Nem mindegy, hogy egy észak-déli irányú panellakásban kenjük fel a színt, vagy pedig egy kelet-nyugatiban, azt sokkal jobban besüti a nap, reggel is, délután is. Egy északi-déli fekvésűnél sokkal korlátozottabbak a fényviszonyok, mindegyikben teljesen más színt ad vissza ugyanaz a festék. Érdemes arra is gondolni, hogy egy új világítás is el tudja rontani!”

Metálfény és csillogás

Nem csak a sima, egyszínű falfestékek divatosak: arany, ezüst szemcsékkel feldobott változatokat, metálos árnyalatokat is előszeretettel alkalmaznak. „Nem teljes falfelületre, inkább díszítő csíkként, például az ágy végébe kenik fel ezeket. – részletezte Keresztes Tibor. – Ledes megvilágítással különösen jól érvényesül a fémes csillogás.”

Olajat a fára!

A nyár közeledtével előkerülnek a kerti bútorok is, ezek ápolására is érdemes ilyenkor, a szezon elején gondolni, mielőtt az UV sugárzás még jobban tönkretenné az esetleg megrepedezett felületeket. Keresztes Tibortól megtudtuk: a manapság egyre elterjedtebb egzotikus fák ápolására a lazúrozásnál szerencsésebb megoldás az olajozás: „Ezek a fák nagyon tömör szerkezetűek, ezeknél igazából a lazúr nem a legtökéletesebb megoldás: nem tud beszívódni, nem tud megkapaszkodni. A különféle színekben kapható olaj viszont be tud szívódni ebbe a nagyon sűrű rostú fába, nem képez filmfelület, engedi lélegezni a fát. Szabadon tud mozogni, tágulni. Hiszen a fa, ha nedvességet kap, megduzzad, ha szárad, összehúzódik. A vastag lazúr ezt nem tudja követni, egy idő után megreped, mögé folyik a víz és lepereg. A vékony lazúr már követi általában, mégsem tud annyira beszívódni egy ilyen felületbe, mint az olaj. Kicsit macerásásabb a használata, mert azt évente kell felújítani, a vastag lazúrokat ötévente, a vékony lazúrokat általában 3 évente illik felújítani. Viszont az olaj egy sokkal szebb, természetesebb hatást ad a fának.”

További ajánlatok:
www.albafess.hu
www.braunbau.hu

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Középpontban a helyi adók
  Középpontban a helyi adók
 • Influenza - folyamatosan nő a betegek száma
  Influenza - folyamatosan nő a betegek száma
 • Koronavírus - ajánlásokat tett közzé az Egészségügyi Világszervezet
  Koronavírus - ajánlásokat tett közzé az Egészségügyi Világszervezet
 • Ezerszámra keresik a munkavállalókat a pénzügyi szektorban
  Ezerszámra keresik a munkavállalókat a pénzügyi szektorban
 • Koronavírus - módosította a járvány veszélyességét a WHO
  Koronavírus - módosította a járvány veszélyességét a WHO
 • Termékvisszahívás - gombafertőzésre figyelmeztet a dm
  Termékvisszahívás - gombafertőzésre figyelmeztet a dm
 • Adócsökkentéseket tervez a kormány
  Adócsökkentéseket tervez a kormány
 • Török Áramlat - két év múlva érkezhet gáz Magyarországra
  Török Áramlat - két év múlva érkezhet gáz Magyarországra

Eseménynaptár

 • Meghosszabbították Kínában a holdújévi szünetet
  Meghosszabbították Kínában a holdújévi szünetet
 • Még olcsóbbak lesznek az üzemanyagok
  Még olcsóbbak lesznek az üzemanyagok
 • Jelentősen nőttek az átlagkeresetek
  Jelentősen nőttek az átlagkeresetek
 • Koronavírus - 106-ra nőtt a halálos áldozatok száma
  Koronavírus - 106-ra nőtt a halálos áldozatok száma