5 évnél régebbi cikk

Svédország elismerte: a tradicionális svéd húsgolyó valójában török étel
Svédország elismerte: a tradicionális svéd húsgolyó valójában török étel

Ráadásul a népszerű svéd üzletláncnak, az IKEA-nak köszönhetően már a fél világ ismeri és imádja is a svéd húsgolyókat, de most kiderült a turpisság: a svéd húsgolyó minden, csak nem svéd étel.

Svédország a hétvégén közölte hivatalos Twitter-oldalán a lesújtó és szomorú hírt, miszerint az ikonikus svéd étel valójában török származású.

„A svéd húsgolyók valójában egy olyan recepten alapulnak, amit XII. Károly király hozott haza Törökországból a 18. század elején. Ragaszkodjunk a tényekhez!” - írja a Sweden.se.

Svédország utolsó abszolút uralkodója, XII. Károly 1697-1718 között volt Svédország királya és uralkodása alatt hosszú éveket töltött el a moldovai Benderben, ami akkor az Oszmán Birodalom része volt, miután menekülnie kellett az Oroszországgal szemben elvesztett poltavai csata után.

XII. Károly azonban nem csak a húsgolyók receptjét vitte magával vissza Svédországba. Az Uppsala Egyetem egyik kutatója, Annie Mattson az Anadoly török hírügynökségnek elmondta: az uralkodó kávébabokat is vitt magával, valamint a töltött káposzta receptjét is becsempészte a svéd gasztronómiába. Bizony, bizony, a magyar konyha egyik kuriózumának számító töltött káposzta is török eredetű étel. Na de ilyet! Komolyan, mi jöhet még?

Egy kis ízelítő, hogyan is készül az igazi húsgolyó (persze szigorúan komolytalanul):

(Forrás: 24.hu)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek