5 évnél régebbi cikk

Te tudod mi a kapcsolat a szifilisz és a napszemüveg között?
Te tudod mi a kapcsolat a szifilisz és a napszemüveg között?

A héten praktikum helyett egy csomó érdekességet hoztam a divat világából.

Hétfői videós bejegyzésem után, amikor is megejtettük a nagy tavaszi-nyári cipő- és táskatrend mustrát, és megnéztük a székesfehérvári kínálatot, ma csiklandós érdekességekkel érkeztem a divat világából. Tudtad például, honnan eredeztetjük a tangát, vagy mikor viseltek a hölgyek először nadrágot? És azt, hogy mi a kapcsolat a szifilisz és a napszemüveg között?

Íme az érdekes és izgalmas lista tizenöt ténnyel a divattörténelemből:

  1. A magassarkú cipő eredetileg a perzsa lovas férfiaknak készült a 9. században. A nagyobb sarok azért volt nagyon praktikus számukra, mert így harc közben sem csúszott ki a lábuk a kengyelből. A trend azonban (szerencsére)1740 környékén kihalt, és ezzel párhuzamosan, az 1600-as évektől már nők is elkezdték hordani. A magassarkú szépségek viselése pedig mind a mai napig is igen nagy népszerűségnek örvend.

  2. Az első napszemüvegeket orvosok írták fel, méghozzá a szifiliszesek részére, mivel a betegség egyik velejárója a fényérzékenység volt. Gondoljunk csak bele, hogy mostanra ez is mekkora változáson esett át.

  3. Az epilálás az 1900-as években jött divatba először, ugyanis akkor jelentek meg az első olyan ruhák, amikből kilátszott a hölgyek karja. A lábak szőrtelenítésének szükségességét pedig a szoknyák jelentős rövidülése hozta magával.

  4. A gomboknak mindössze a 13. századtól volt funkciója, előtte csupán díszítőelemként alkalmazták őket.

  5.  Az első bikinit 1946-ban dobták piacra, addig az egész testet elfedő fürdőruhákban flangáltak a nők a strandon. Az ok pedig prózai volt: nem volt elég nyersanyag a jól megszokott, egész testet fedő fazonokhoz, és muszáj volt spórolni. A bikini végül arról a csendes-óceáni Bikini-szigetekről kapta a nevét, ahol az amerikai hadsereg a második világháború alatt bombákat tesztelt. A tervező, Louis Réard azzal indokolta nem mindennapi ötletét, hogy ez az új trend akkorát fog robbanni, mint egy atombomba. A várt hatás elmaradt, hiszen négy országban azonnal betiltották, a Vatikán pedig egyenesen bűnnek kiáltotta ki.
  6. Már az ókori nők is használtak rúzst, mintegy 3000 évvel ezelőtt. Kleopátra például összetört bogarakból készített ajakszínezőt. Később a sápadt ajkak voltak divatosak a középkortól egészen a 20. század elejéig, és rúzst kizárólag a prostituáltak használtak. A mozgófilmek megjelenésével egyidőben a rúzs használata is divattá vált, ma pedig minden másodpercben eladnak egy rúzst valahol a világon.

  7. A ma abszolút cikinek tartott zokni-szandál kombináció nagyon is sikkes volt valamikor, olyannyira, hogy az arisztokrácia képviselői is ezt hordták. Sőt eredetileg a térdharisnyákat nyitott cipőkhöz találták ki, és így is hordták.

  8. Barokk kalapok – A kor egyik igazán bizarr divatja az volt, amikor a hölgyek kalapjait virágok, szalagok és tollak mellett, illetve helyett a saját gyermekeikre emlékeztető babák díszítették. Mivel akkoriban sokaknak nagy családja volt, amihez a babák száma is igazodott, gyakran akkora kalapokra volt szükség, hogy viselőjük alig fért be vele az őt szállító hintóba. A kalapot azonban még ilyenkor sem vették le, helyette inkább például térdelve utaztak.
  9. A rövid szoknya elterjedésének okaként több dolgot is említenek a hozzáértők: az egyik a világháború okozta szegénység, a másik a század elején kialakult válság, valamint az, hogy a nők munkába állásával ez egy sokkal praktikusabb viselet volt. Ezek mindegyike valóban igaz is, viszont sokak szerint volt még valami, ami előmozdította a rövid szoknya térhódítását: mégpedig a biciklizés, amikor akkortájt erősen divatos volt, de hosszú szoknyában igazán nehéz művelet. Dél-Koreában egy ideig létezett divatrendőrség, aki méregette a szoknyák hosszát, ha pedig túl rövidnek találták, a viselőjét megbüntették vagy akár még börtönbe is zárták.

  10. A párizsi nők és a hosszú nadrág - Több mint két évszázadig élt az a törvény, amely szerint a francia nőknek külön hatósági engedélyt kellett kérniük arra, hogy "férfiként" öltözhessenek, ergo, hogy a szoknya helyett a sokkal kényelmesebb, nadrágos viseletet választhassák. Ha nem így tettek, akkor könnyen le is tartóztathatták őket, bár a rendőrök egyáltalán nem éltek ezzel a joggal. A történet legnagyobb érdekessége számomra azonban az, hogy ezt a szabályt 2013-ban törölték el.
  11. A tanga eredete – New Yorkban, az 1920-as évek elején a mulatókban fellépő hölgyek semmilyen fehérneműt sem viseltek. Ez a szokás azonban roppant mód zavarta a város akkori polgármesterét, azért elrendelte, hogy legalább egy minimális méretű fehérneművel mindenképpen takarják el az intim testrészeiket. Így született meg a mindent és szinte semmit sem takaró tanga bugyi.

  12. A középkorban a ruhák színe megmutatta az emberek rangját, és foglalkozását. Az uralkodók pirosat, a parasztok barnát és szürkét, a kereskedők, valamint a bankárok pedig zöldet hordtak. Egykor még tabunak számított a fekete szín, ugyanis a viktoriánus nők csakis férjük halála után hordhatták, akkor viszont kötelezően 2 évig. Ám az angol királyi család tagjainak utazásaik alkalmával az év bármely időszakában minden alkalommal magukkal kell vinniük egy tetőtől talpig fekete összeállítást is. Hogy, miért? Mert, ha az út alatt meghal egy rokonuk, akkor a hazatérést követően azonnal a gyász színében kell megjelenniük a nyilvánosság előtt. Ez az előírás mind a mai napig tart.

  13. A legelsők - A világ első divatmagazinja Németországban jelent meg 1586-ban. A divatvilág legelső hivatalos logója 1933-ban született meg, mégpedig a Lacoste híres kis krokodilja volt ez. Az első hivatalos New York-i divathetet 1943-ban rendezték meg, elsősorban azért, hogy eltereljék a figyelmet a francia divatról a második világháború idején, így lehetősége volt amerikai tervezőknek is bemutatkozni.

  14. Egészen a második világháborúig egyetlen hölgy sem viselhetett rövidnadrágot.

  15. I. Erzsébet angol királynő 1571-ben elrendelte, hogy minden hét év feletti nőnek kalapot kell viselnie vasárnaponként. Bár az angol hölgyek még ma is messze földön híresek kalapviselési szokásaikról, azért ez a szabályozás ma már nincs hatályban.
Borítókép: pinterest.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek