5 évnél régebbi cikk

Lajkó - Cigány az űrben - interjú Lengyel Balázzsal
Fehérvár Médiacentrum fotójaLajkó - Cigány az űrben - interjú Lengyel Balázzsal

Nemrég mutatták be a Lajkó - Cigány az űrben című filmet a mozikban, amely hatalmas siker lett mind a kritikusok, mind pedig a nézők körében. Az elsőfilmes rendező, Lengyel Balázs meghúzta a váratlant és olyan fekete komédiát tett le az asztalra, amely nem éppen szokványos a magyar filmiparban. Erről, a kezdetekről és természetesen Lajkóról is kérdeztük.

Hogyan kerültél kapcsolatba a filmezéssel?

Először színész akartam lenni, de gyatra hangom van. Aztán fotósként próbálkoztam, ami jól is ment, de az Iparművészeti Egyetem fotós szakára felvételi követelmény a rajz, és én körülbelül egy hároméves rajzolási szintjén vagyok megrekedve, ezért esélyem sem volt. Ezután jött az esztétika és filmelmélet, de itt mindig zavart, hogy nem tudtam jó kritikát írni. Sokkal inkább az érdekelt, én hogyan csinálnám másként, mint az alkotók. Innen már egyenes út vezetett a filmkészítéshez, bár igen hosszú, fáradságos és végtelen kudarccal tarkított útról beszélünk.

Forgatókönyvíróként számos sikeres produkcióban veszel és vettél részt, de ez az első nagyfilmes rendezésed. Milyen érzés volt? Hogyan élted meg az egész folyamatot?

Nagyon vártam, mert valójában mindig is rendezőnek készültem. Persze egy nagyjátékfilm annyira más feladat, mint elindulni egy maratonon azért, mert szeretsz szaladgálni. Fárasztó, de csodálatos út volt, amit először a legnehezebb bejárni.

Kezdjük rögtön a címmel: honnan jött az ötlet? Nem gondoltátok, hogy kicsit merész?

Direkt a merészségéért választottuk. Így nincs mese, benne van a címben a teljes sztori, hangulat, abszurditás, minden.

Volt aki a cigány szó miatt lépett vissza a produkciótól?

A cigány szó miatt nem, de volt akinél a polgárpukkasztó, határfeszegető poénok kiverték a biztosítékot.

Tudom, hogy az embereknek a botrány kell, de miért pont egy cigány megy fel az űrbe?

Nincs ebben semmi botrány. Ez a film a kisebbség hátrányának leküzdéséről szól, legyenek melegek, cigányok, azok vagyunk, akik vagyunk és így kell érvényesülnünk. Sajnos egyeseknek ez könnyebb, mint másoknak. Szerettem a gondolatot, hogy a címben az emberek alapvető ellentmondást éreznek, pedig ez a bennünk rejlő szalonrasszizmus, semmi több.

Honnan jött az egész film témaválasztása? Miből inspirálódtatok?

Lovas Balázzsal sokat ötleteltünk, magunkból, a mi vágyainkból, humorunkból és agymenéseinkből építkeztünk, mint bármelyik más projektnél.

Hogyan született meg a sztori?

Másfél évnyi forgatókönyvírás alatt, lépésről lépésre született a Magyar Nemzeti Filmalap fejlesztőinek segítségével.

Hogyan kerülhet egy magyar ember, Lajkó Bajkonurba?

Ez már a film történetének egy fontos fordulata. Annyit elárulhatunk, hogy nem véletlenül választanak valaki olyat, aki a rendszer számára felesleges, aki nem hiányzik majd senkinek, egy cigány permetezőpilótát.

Hogyan találtátok meg a tökéletes Lajkót, Keresztes Tamást?

Már relatíve korán rá esett a választásunk, mivel színészként pont azok a stílusjegyek figyelhetőek meg a játékában, amik Lajkót is különlegessé teszik.

Milyen film a Lajkó? SÍrni fogunk vagy inkább nevetni? Mi a műfaja?

Remélem, hogy mindkettőt. Ez egy szatíra, amiben a nevetés végén azért egy kis könnybelábadt tekintet is dukál.

Milyen üzenetet közvetít a film?

Egy olyan megosztott társadalomban, mint a mai Magyarország, fontos, hogy ne üzengessünk. Én azt szeretném, ha a néző, politikai hozzáállástól függetlenül beleszeretne Lajkóba, egy cigány hősbe és ezen az érzésen keresztül mélyen belül válna egy milliomoddal toleránsabbá. Ha ez sikerülne, én már boldog lehetnék.

Milyen fogadtatásra számítotok?

Vegyesre. Lesz, akik szeretni fogják és olyanok is, akik elutasítják. Egy ilyen filmnek mindkettő jó, csak érdektelenségbe ne fulladjon.

Mik a jövőbeli terveid?

További filmek, írás, rendezés, sorozat. Még annyi történetet nem meséltem el, amit szeretnék. Remélem lesz rá lehetőségem.

Lengyel Balázs filmjét május 11-én, pénteken este kilenctől vetítik a Zichy ligetben. Az ingyenes kertmozi részletes programját ebben a cikkben találod meg.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek