Clear sky6 °C
2021. március 7. vasárnap Tamás
Menü
Házhozszállítás

Kettlebell Európa-bajnok lett Pető Ferenc!

Amatőr Európa-bajnoki címet szerzett Pető Ferenc! A móri fiatalember a Kecskeméten megrendezett IUKL Kettlebell Európa-bajnokságon bizonyította be tudását.

Csütörtökön kezdődött és vasárnapig tartott a 2018. évi IUKL Kettlebell Európa-bajnokság, melyet idén Kecskeméten rendeztek meg. (Ami óriási elismerés hazánknak, s hozzájárul ahhoz, hogy e sportág még ismertebb legyen Magyarországon.)

Európa bajnok lett Pető Ferenc!23 ország 284 sportolója mérte össze erejét, állóképességét és technikai tudását

Az idei kontinens-viadalon 23 ország 284 sportolója mérte össze erejét, állóképességét és technikai tudását. Az EB-n a hölgyek 16 és 24 kg-os súlykategóriában bizonyítottak, a férfiak pedig 24 és 32 kg-os versenygirjákat mozgattak meg. 

Európa bajnok lett Pető Ferenc!A férfiak 24 és 32 kg-os versenygirjákat mozgattak meg (Fotó: szipli.smugmug.com)

A versenyszám a lökés és szakítás volt. Szakításnál (snatch) a sportolóknak tíz percen keresztül kellett a lehető legtöbb ismétléssel a fejük felé emelniük a választott súlyt úgy, hogy közben nem tehették le. Lökésnél (jerk) két súlyt használtak a versenyzők.

Európa bajnok lett Pető Ferenc!A versenyszám a lökés és a szakítás volt (Fotó:  szipli.smugmug.com)

A viadalon ott volt a „Magyar Kettlebellsport Szövetség Legerősebb Versenyző” – feliratú kupájának birtokosa, Pető Ferenc is, aki végül a dobogó legfelsőbb fokára állhatott fel. Feri amatőr -95 kg-os kategóriában mérettette meg magát, biatlon számban.

A magyar sportoló nemrég a Kettlebellsport Magyar Bajnokságon is diadalmaskodott: akkor -95 súlykategóriában 104 lökést végzett el és 176 szakítást. Most a kétszer tíz perc alatt a 24 kg-os girjákkal 118 lökést mutatott be és 171 (kezenként 87-84 db). szakítást. Ez pedig aranyérmet hozott neki!

Kettlebell Európa bajnok lett Pető Ferenc!Pető Feri a Magyar Bajnokságon

Kiváló verseny volt. Csodás helyszín, remek versenyzők és rengeteg kitűnő eredmény. Magyarország az első helyen végzett a veteránok összesített éremtáblázatán az országok között, a felnőttek pedig a 3. helyen!” – értékelte a  rendezvényt – „A technikámat még tökéletesítenem kell, és az sem baj, ha gyorsulok és erősödök, de természetesen elégedett vagyok az eredményemmel.”

Kettlebell Európa bajnok lett Pető Ferenc!A dobogó legfelsőbb fokára állhatott fel a móri sportoló (Fotó: szipli.smugmug.com)

Majd elmesélte, hogy egyáltalán nem számított ilyen helyezésre:

Nem néztem, hogy milyen erősségű versenyzőkkel állok szemben, s azt sem figyeltem, hogy a többiek milyen eredménnyel végeztek. Ezért nagyon furcsa volt, hogy többen jöttek gratulálni az első helyhez, amit nem vettem komolyan, hiszen nem tudtam, hogy én teljesítettem a legjobban. Aztán az eredményhirdetés előtt, amikor már biztossá vált, hogy dobogós vagyok, ráadásul a legmagasabb hely az enyém, akkor egy kisebb pánik lett úrrá rajtam az öltözetem miatt. Hogy mi volt rajtam? Strandpapucs, szörfös nadrág és trikó… Gyorsan kölcsönkértem egy magyar nemzeti melegítőt, és mire szólítottak, már egy zászló is került a nyakamba. A dobogó csúcsán állni csodálatos érzés volt.”

Kettlebell Európa bajnok lett Pető Ferenc!

Lobogott a magyar zászló Pető Feri kezében

A móri fiatalember EB-felkészülésének a vázát egyébként heti három fő edzés adta, amit kiegészített két rövidnek mondható kardió edzéssel, és nagy szerepe volt a nyújtásnak is. Teljesen mindegy, hogy milyen szintű versenyre koncentrál, az edzése egy kitűzött ütem szerint halad. Fokozatosan emelik a terhelést, s igyekeznek minden mozdulatot mindig egy kicsit tökéletesebbé tenni edzőjével, Barcsik Lászlóval, aki egyébként a Magyar Kettlebellsport Szövetség elnöke.

 Kettlebell Európa bajnok lett Pető Ferenc!A kitartás meghozta gyümölcsét (Fotó: szipli.smugmug.com)

Persze, az EB nem egy szokványos megmérettetés, ezért a támogatók hozzájárulása nagyban megkönnyítette a versenyen való részvételét, amit ezúton is hálásan köszön mindenkinek!

Kettlebell Európa bajnok lett Pető Ferenc!Pető Feri és jóbarátja

Ferit egyébként egy jóbarátja, Varga Tamás kísérte el Kecskemétre, aki szintén nagyon jól teljesített és egyéni csúcsot hozott: élete legjobb snatch setjét mutatta be: 142 db-ot (kezenként 72-70 db-ot).

S, hogy mit hoz a jövő? Az edzés folytatódik tovább (hiszen Ferinek ez a hobbija is), s csupán két hét pihenőt iktat majd be, amikor nyaralni megy a családjával és a barátaival. Ősszel pedig kezdődnek a hazai versenyek, melyeken ismét láthatjuk majd!

 Kettlebell Európa bajnok lett Pető Ferenc!

Sok ilyen érmet kívánunk!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Lemondott a paraguayi egészségügyi miniszter
  Lemondott a paraguayi egészségügyi miniszter
 • Szlovénia ismét szigorít a határátlépési feltételeken
  Szlovénia ismét szigorít a határátlépési feltételeken
 • Megjelent a kibővített bértámogatás részleteit tartalmazó kormányrendelet
  Megjelent a kibővített bértámogatás részleteit tartalmazó kormányrendelet
 • Tucatszor is Tündérszó – április közepéig lehet beküldeni a meséket a pályázatra
  Tucatszor is Tündérszó – április közepéig lehet beküldeni a meséket a pályázatra
 • Megkezdődött a Duna-parti terület helyreállítása Szigetszentmiklósnál
  Megkezdődött a Duna-parti terület helyreállítása Szigetszentmiklósnál
 • Március 9-ig várja a VOKE a gyermekrajzokat
  Március 9-ig várja a VOKE a gyermekrajzokat
 • Tíz székesfehérvári szállodát üzemeltető vállalkozás nyújtott be kérelmet
  Tíz székesfehérvári szállodát üzemeltető vállalkozás nyújtott be kérelmet
 • Rekordot döntött az új fertőzöttek és a lélegeztetőgépre kapcsoltak száma
  Rekordot döntött az új fertőzöttek és a lélegeztetőgépre kapcsoltak száma
 • Erdő Péter bíboros elrendelte a nyilvános szentmisék szüneteltetését
  Erdő Péter bíboros elrendelte a nyilvános szentmisék szüneteltetését