5 évnél régebbi cikk

Ne hagyd elveszni a SZÉP kártyádon lévő pénzt! - Május 31. a határidő, 3 és fél milliárd vár elköltésre
·Hírekcafeteria·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
faktor.hu
Ne hagyd elveszni a SZÉP kártyádon lévő pénzt! - Május 31. a határidő, 3 és fél milliárd vár elköltésre
·Hírekcafeteria·Utolsó frissítés: undefined

2018. május 31-én lejár a 2016-os évben Szép kártyára utalt béren kívüli juttatások összegének felhasználási ideje. A megmaradt összegeket az említett dátum után zárolják, és többé már nem lehet hozzáférni. Május 17-i adatok szerint 3 és fél milliárd forint várt még elköltésre.

Két héttel a május végi lejárat előtt a tavalyi 2 milliárdnál jóval magasabb, mintegy 3,5 milliárd forintnyi összeg vár még elköltésre a munkavállalók 2016-os SZÉP-kártyás juttatásaiból - hívta fel a figyelmet a BDO Magyarország könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat május 17-i, MTI-nek küldött közleményében.

A határidőt követően a kártyakibocsátó cégek a fennmaradó összegeket a hatályos rendelkezések szerint a munkáltatóknak utalják vissza.

A lejáró összeggel egy későbbi, akár jövő évi foglalás előlegét is ki lehet egyenlíteni - tette hozzá Makár Andrea, a BDO Magyarország vezető cafeteria tanácsadója.

A SZÉP-kártya tulajdonosai a szolgáltatók online felületén regisztrálva egyszerűen ellenőrizhetik a lejáró egyenleget. A regisztráció során megadott e-mail címre a szolgáltatók automatikusan küldenek tájékoztatást a közelgő lejáratról és az érintett összegről egyaránt - ismertette.
Nagyobb fennmaradó összeg esetén célszerű belföldi szállásra költeni azt, hiszen ez a szolgáltatás a fürdőszolgáltatáshoz hasonlóan mindhárom alszámláról fizethető. Ezek az elfogadóhelyek arra is lehetőséget nyújtanak, hogy több alszámla maradványösszegeit kombinálják a kártyatulajdonosok. Erről a szándékról az adott elfogadóhelyet előzetesen tájékoztatni kell - hívta fel a figyelmet a BDO.

Magyarországon jelenleg több mint 14 ezer szálláshelyen, 23 ezer vendéglátóhelyen és 18 ezer rekreációs helyen fogadják el fizetőeszközként a SZÉP-kártyát (ebben a többféle szolgáltatást kínáló elfogadóhelyek többször is szerepelnek).

A BDO idei adatai szerint a kártyabirtokosok a SZÉP-kártya juttatások 63 százalékát kérik vendéglátás alszámlára, szálláshelyre 24, rekreációra 13 százalékot szánnak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium áprilisban elfogadott rendelete időben is rugalmasabbá teszi majd a SZÉP-kártya juttatások felhasználását: a jövőben a kártyakibocsátó pénzintézetek a fel nem használt összegeket nem emelik le a számlákról, csupán havonta legfeljebb 3 százalékkal csökkentik majd. E rendelkezést a jövő évben lejáró juttatások esetében fogják elsőként alkalmazni - közölte a BDO.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek