Partly cloudy23 °C
2020. június 4. csütörtök Bulcsú
Menü

Te hogyan töltöd notebookod akksiját?

Te hogyan töltöd notebookod akksiját?
A notebook akkumulátorának használata sem ördöngösség, de van amire érdemes odafigyelni (Fotó: home.bt.com)

Az elmúlt évek piaci trendjei azt mutatják, hogy az asztali számítógépek piacát kezdik letarolni a notebookok. Évek óta több laptopot értékesítenek, mint klasszikus asztali munkaállomást. Ezért aztán adja magát a kérdés, hogy ki, hogyan tölti a notebookját?

Mielőtt azonban belemennénk a konkrét dolgokba, nézzünk meg pár dolgot. Először is azzal érdemes foglalkozni, hogy tényleg annyira menő a notebook? Nos, a lényeget tekintve igen. Bár azt azért itt is meg kell jegyezni, hogy ugyebár a piaci igényeket, miszerint mi felhasználók több laptopot vásárlunk, mint asztali számítógépet, nem feltétlen mi befolyásoljuk. A gyártók ügyesen bírnak minket terelgetni a notebookok felé vezető úton, de kétségtelen tény, hogy én is sok előnyét élvezem a hordozható számítógépnek.

Először is ugyebár, mobil. Könnyen magammal vihetem egy hétvégi kikapcsolódásra. Nyaralás közben is előkapható, akár egy esti filmnézésre vagy egy gyors céges mail elküldésére, esetleg egy elfelejtett munkafolyamat befejezésére. Mert bizony a munkahelyek sem véletlen preferálják, hogy a munkavállalók notebookon dolgozzanak az irodákban is. Ezáltal sokkal könnyebb a munkavállalót “mobilizálni” és a kolléga is sokkal könnyebben rávehető a munkaidőn kívüli munkára. Főleg, hogy azt egy munkáltató sem csekkolja, hogy munkaidőn túl ki, mire is használja a céges “juttatásként” kapott munkaeszközt.

Másrészt pedig azt érdemes megjegyezni a notebookok előretörésével kapcsolatban, hogy míg korábban jellemzően csak az asztali számítógépek kiegészítői lehettek a notebookok (a nagy súlyuk és kellő funkcionalitás hiányában), addig napjainkban már teljes értékű, minden olyannal felszerelt gépekről beszélhetünk, amit egy asztali gép is tud. Sőt! Akár annál sokkal többet is tudhatnak - nem is annyival drágábban - , hogy ne érje meg elgondolkodni azon, hogy a korosodó asztali PC helyét egy notebook váltsa már a háztartásokban is.

Apropó, sokan szokták kérdezni tőlem, mert itt is hol notebookozom, hol laptopozom, hogy most akkor laptop vagy notebook? Kinek mi tetszik? Nekem autóm van, valakinek meg kocsija.

És akkor a lényeg: töltsem vagy ne töltsem?

Sokan kérdezgetik tőlem is az Excomban egy-egy notebook vásárlásánál, hogy, hogyan kell helyesen használni a laptop akkumulátorát? Nos, a legtöbb gondolt vagy hallott praktika, ötlet és módszer valójában ártalmas az akkumulátorra és lényegesen csökkenti nemcsak a telepek üzemidejét, de élettartamát is.

A legideálisabb és a legcélravezetőbb az akkumulátor számára, ha a következőt vesszük alapul:

 • Nem szabad a laptop akkumulátorát rendszeresen maximálisra feltölteni
 • Nem szabad hagyni a telepek teljes lemerülését
 • A laptop akkumulátor üzemeltetése a töltöttségi szint 40%-a és 80%-a között a legoptimálisabb.

Ha így töltjük a laptop akkumulátorát, az megsokszorozza az élettartamát, akár négyszeresen is. Ennek oka a lítium-polimer akkumulátor cellák működésében rejlik. A maximumhoz közeli töltöttségi szinten a feszültségnövekedés a cellák gyors elhasználódásához és öregedéséhez vezet, mely kapacitás csökkenéssel jár együtt, így lényegesen lecsökkentve a töltési ciklusok számát.

Te hogyan töltöd notebookod akksiját?

Az újabb Windowsokban, főleg a Windows 10-ben már egészen aprólékosan beállítható az akkumulátor használatának típusai és az értesítések is egyszerűen testre szabhatóak, ezzel is megkönnyítve a felhasználók dolgát, hosszabbítva az akku életciklusát. 

A legcélravezetőbb tehát, ha alkalmazkodunk a notebook életviteléhez. Ha kezd merülni, feltöltjük. Feltöltés után levesszük a töltőről, feleslegesen ne tartsuk rajta. Ez lenne az egészséges életciklusa egy notebook akkujának.

Vizsgálatok és tesztek szerint a rendszeresen teljesre töltött laptop akkumulátor már 300-500 töltési ciklus után meghibásodott, míg a 70%-ra töltött akkumulátorokat csak 1200-2000 ciklus után kellett szervizbe vinni. Azonban az kétségtelen tény, hogy a laptop akkumulátorának helyes töltésére rendkívül nehéz odafigyelni. Nem is igazán praktikus az ilyen művelet, hiszen nem lehet folyamatosan figyelemmel kísérni a töltöttség jelző ikont. Szerencsére találunk szép számmal olyan alkalmazásokat - Windows és Mac operációs rendszerre is -, melyek elvégzik helyettünk ezt a munkát. Érdemes a Google keresőben keresgetni ilyen programokat.

Mivel munka vagy filmnézés közben nem tudunk odafigyelni arra, hogy mikor kell ki- és bekapcsolni a laptop töltőjét, ezért óhatatlanul is elérkezik az idő, amikor cserélni kell a telepet. Azt szoktuk mondani, hogy a notebook akkuja akárcsak egy autó akkuja, fogyó eszköz. Már ha a mobilitás fontos elvárásunk notebookunktól. Mert ne felejtsük el, hogy asztali gépként is használhatjuk a laptopot, ebben az esetben akkumulátorára nincs is szükségünk (ilyenkor a laptoptöltő csak sima tápegységként, AC/DC-adapterként működik), ezért az ilyen típusú hosszabb használat idejére érdemes az akkut eltávolítani a hordozható számítógépből és a megfelelő töltöttségi szint mellett külön tárolni.

Az akkumulátor élettartamára a töltés optimális kondícióinak betartásán kívül a hőmérséklet, illetve a túlmelegedés lehet nagy hatással, ezért mindig érdemes gondoskodnunk a laptop megfelelő hűtéséről, akadálytalan szellőzéséről is.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • A leállósávban cikázva előzgetett egy autós az M7-esen a Velencei-tónál
  A leállósávban cikázva előzgetett egy autós az M7-esen a Velencei-tónál
 • Hamarosan újranyithatnak a mozik és a színházak.
  Hamarosan újranyithatnak a mozik és a színházak.
 • Megnyitotta Csehország és Szlovákia egymás állampolgárai előtt a határait
  Megnyitotta Csehország és Szlovákia egymás állampolgárai előtt a határait
 • Megemlékezések ma Székesfehérváron
  Megemlékezések ma Székesfehérváron
 • Tiszteletkörökkel rótta le kegyeletét az Albatrosz Repülő Egyesület
  Tiszteletkörökkel rótta le kegyeletét az Albatrosz Repülő Egyesület
 • Pillants a jövőbe! - nyári táborok a Titkok Házában
  Pillants a jövőbe! - nyári táborok a Titkok Házában
 • Megszüntette Ausztria az ellenőrzést a határain
  Megszüntette Ausztria az ellenőrzést a határain
 • Sokkal nagyobb élénkítő csomagot fogadtak el Berlinben, mint amiről szó volt
  Sokkal nagyobb élénkítő csomagot fogadtak el Berlinben, mint amiről szó volt

Eseménynaptár

 • Fejér megyében nem nőtt a fertőzöttek száma
  Fejér megyében nem nőtt a fertőzöttek száma
 • Elhunyt 5 idős, krónikus beteg
  Elhunyt 5 idős, krónikus beteg
 • Idén is lesznek Erzsébet-táborok
  Idén is lesznek Erzsébet-táborok
 • Nem kötelező elfogadni a lemondott, vagy törölt utak esetén járó utalványt
  Nem kötelező elfogadni a lemondott, vagy törölt utak esetén járó utalványt
 • A trianoni békediktátum 100. évfordulójáról a repülők is megemlékeznek
  A trianoni békediktátum 100. évfordulójáról a repülők is megemlékeznek
 • Székesfehérváron is megkondulnak a harangok
  Székesfehérváron is megkondulnak a harangok
 • Új nevet kapott Csongrád megye Trianon 100. évfordulójára
  Új nevet kapott Csongrád megye Trianon 100. évfordulójára
 • Július 1-től kerülnek forgalomba az új 100 forintosok
  Július 1-től kerülnek forgalomba az új 100 forintosok
 • Újabb cégek kaptak versenyképesség-növelő támogatást
  Újabb cégek kaptak versenyképesség-növelő támogatást