Cloudy23 °C
2020. július 16. csütörtök Valter
Menü

Továbbra is a Hanna és a Bence a legnépszerűbb keresztnév

Továbbra is a Hanna és a Bence a legnépszerűbb keresztnév
2017-ben (is) Hannának vagy Bencének keresztelték el a legtöbb gyermeket (Fotó: Babaoázis)

Sokat kellett várni 2017 leggyakoribb neveinek listájára, ráadásul nincs meglepetés, továbbra is a Hanna és a Bence a listavezető.

A megszokottnál picit később látott napvilágot az elmúlt év legkedveltebb keresztneveinek listája, ám itt az idő, lehet böngészgetni a neveket és anyakönyvezésük számait. Az év elején mazsolázgattunk az igen ritka nevekből, nos, belőlük nem fért fel egy sem a százas listákra, melyek azért így is tartogatnak meglepetéseket.

A fiúknál bebetonozódott a lista, 2005 óta ugyanis folyamatosan a Bence, a Máté és a Levente áll a lista élén, ráadásul mindig ebben a sorrendben. E három néven kívül eddig utoljára a Balázs fért fel a képzeletbeli dobogóra, még 2004-ben.

De maradjunk a 2017-es adatoknál: ezek szerint tavaly 1690 kisfiú kapta első, 250 pedig második keresztnévként a Bencét. A második a Máté lett, első névként 1321, másodikként 238 apróság szülei választották. Leventéből 1209 született tavaly, 206 gyermek pedig második keresztnévként viselheti.

Az első tízbe még befért a Noel, az Ádám, a Marcell, a Dominik, a Dávid, a Dániel és a Milán. A modern idők és az ezzel járó nevek hódítását pedig jól mutatja, hogy a Benett megelőzi a Zoltánt (na itt felfortyantam...), az Alex a Jánost, a Kevin a Róbertet, a Brendon a Gergelyt, az Alexander a Gyulát, a Rikárdó pedig a Zsigmondot.

Az élen sem a lányoknál, sem a fiúknál nincs változás (Fotó: magyarnevek.hu)
Az élen sem a lányoknál, sem a fiúknál nincs változás (Fotó: magyarnevek.hu)

A lányoknál sem történt trónfosztás, a Hanna megőrizte első helyét, melyet már 2011 óta elfoglal. A második legdivatosabb lánynévnek az Anna bizonyult, mely már tavaly is a dobogó második fokán állt, a Zoé viszont első alkalommal zárt az első háromban, a tavalyi ötödik helyről előrelépve.

Hannából tavaly 1582 született, 362 kislány pedig második névként kapta. Érdekes, hogy a második Anna igen közkedvelt második keresztnév, 522 újszülött esetében választották, míg első névként 1171 alkalommal került az anyakönyvekbe. 2017-ben 895 Zoé született, de 405 apróság is viseli, második keresztnévként.

A Top10 tagja még: Emma, Luca, Zsófia, Jázmin, Nóra, Boglárka és Léna. Meglepően sok Zselyke, Natasa és Kamilla született, akad jó pár Elizabet és Linett, míg a Tímea, a Kata, az Adrienn és a Krisztina a vert mezőnyben szerénykedik.

A teljes listákat ide kattintva böngészheted át.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár