5 évnél régebbi cikk

Fehérvári előadás a POSZT-on
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Reni
Fehérvári előadás a POSZT-on

Három kortárs darab szerepel az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjában. Ezek közül az egyik Jon Fosse világhírű norvég drámaíró Halál Thébában című drámája, az Oidipusz-trilógia kortárs színpadi átirata. A székesfehérvári Vörösmarty Színházban Horváth Csaba vitte színre a stúdióelőadást.

A fehérvári teátrumban az Oidipusz-trilógia Jan Fosse norvég drámaíró által egy darabba sűrített átiratát vitték színre Horváth Csaba rendezésében. Az előadás szerepel az idei POSZT versenyprogramjában. Több szempontból is izgalmas a produkció. Egyrészt azért, mert kortárs darab, amiből összesen három szerepel a pécsi találkozón.

Egy nagyon izgalmas, friss és letisztult, ugyanakkor nagyon bonyolult gondolkodású előadás. Nagyon szeretik a fehérvári nézők, a diákok is, és nem véletlenül választották be a POSZT-ra. Büszkék vagyunk rá, hiszen pontosan jelzi, hol tart a Vörösmarty Színház. Ez nem a mellékirány, ez a fő csapásiránya ennek a színháznak. Ebben a fajta komplexitásban gondolkodunk, amit Horváth Csaba is képvisel.” – nyilatkozta Hargitai Iván, a színház prózai tagozatvezetője.

Horváth Csaba rendezőként gyakran nyúl az emberlét árnyékos, helyenként dermesztő oldalát bemutató szövegekhez. A gesztusok és mozgások jól megtalált aránya erősíti fel az érzelmeket, a lelki folyamatokat. Hirtling István színművész Kreón szerepében látható: „Kreónra is ugyanolyan erővel sújt le a végzet, mint Oidipuszra és mindenkire, aki érintve van ebben a történetben. Nagy hangsúlyt fektettünk arra a próbák során, hogy Kreón ne egy magától értetődő negatív szereplő legyen ebben a mesében. Az volt a szempont, hogy több szálon kötődjön és érdekelt legyen a családi kapcsolatokban, azért is, hogy bonyolultabbá tudjuk tenni a néző számára azt az összképet, ami motiválja őket a döntéseik meghozatalában. Mindez nem olyan egyszerű, mert nem fekete-fehér a világ!” – fogalmazott Hirtling István. A színművész azt is elárulta, mindig nagy kihívás, amikor az előadást kimozdítják saját közegéből. Ezzel a darabbal ez már megtörtént, vendégszerepeltek vele Budapesten a Jurányi Inkubátorházban.

A Pécsi Országos Színházi Találkozón június 12-én lesz látható az előadás.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek