5 évnél régebbi cikk

Már pályázhatnak a 18 évesek az ingyenes európai utazási igazolványra
Fehérvár Médiacentrum fotójaMár pályázhatnak a 18 évesek az ingyenes európai utazási igazolványra

A DiscoverEU programnak köszönhetően június 26-ig a 18 éves magyar fiatalok is pályázhatnak egy olyan ingyenes igazolványra, amellyel júliustól októberig keresztül-kasul beutazhatják egész Európát.

A DiscoverEU nevű programnak, ahogy a neve is elárulja, az európai országok fiatalok körében való népszerűsítése és felfedezése a célja, melynek során a fiatalok bejárhatják az egész Európai Uniót, úgy, hogy az EU állja utazási költségeiket. A pályázatot elnyerő nebulók átlagosan 255 euró (a cikk írásának napján kb. 82 000 Ft - a szerk.) értékű utazási igazolványt kapnak, amit vonaton, buszon, hajón, vagy extrém esetben repülőn használhatnak fel. Ennek részleteiről a hivatalos honlapon olvashattok a Gyakran feltett kérdéseken belül.

A kezdeményezésben idén nagyjából tizenötezer európai fiatal vehet részt az EU tagállamaiból. Az egyes országok kvótáját a népesség alapján határozták meg. Ha azonban más államok nem töltik ki a sajátjukat, a magyar kontingens akár nagyobb is lehet, mint az országnak előre megszabott kvóta.

A kedvezményre azok jelentkezhetnek, akik 1999. július 2. és 2000. július 1. között születtek, és azt tervezik, hogy idén július 9. és szeptember 30. között kezdik meg az utazásukat az Európai Unió huszonnyolc tagállamának valamelyikében, 1-30 napos intervallumban. Ezek a legfontosabb kritériumok, de természetesen rendelkeznetek kell a huszonnyolc tagállam valamelyikének állampolgárságával és ezen kívül legalább egy, legfeljebb négy másik uniós országot kell megjelölnötök utazási célként. Ja, és még valami: ha bekerültök a programba, akkor vállaljátok, hogy a DiscoverEU nagyköveteként működnétek közre, azaz az lesz a feladatotok, hogy beszámoljatok utazási élményeitekről, például a közösségi oldalakon vagy az iskolátokban. Egyszerű, de nagyszerű.

Persze nagyobb brigáddal is mehettek: maximum öt fős csoportok is pályázhatnak, ebben az esetben ki kell jelölnötök valakit csoportvezetőnek, és ha ez megvan, akkor neki kell kitöltenie az online jelentkezési lapot. Miután benyújtotta a jelentkezést, kap egy kódot, amelyet közöl a csapat többi tagjával, majd ennek a kódnak a birtokában mindenki regisztrálhatja magát a honlapon, és mehet is az őrület.

Jó, jó, de meddig és hogyan lehet jelentkezni?

A jelentkezési időszak 2018. június 12. déli 12 órától június 26. szintén déli 12 óráig tart. Látogassatok el a DiscoverEU honlapjára, ahol először meg kell adnotok néhány adatot magatokról, illetve a tervezett utazásról, majd válaszolnotok kell öt egyszerű kvízkérdésre a kulturális örökség európai évével és az EU ifjúsági kezdeményezéseivel kapcsolatban.

Végül pedig jön egy utolsó, döntő kérdés, amelyre a választ jól fontoljátok meg, ugyanis az erre adott válaszok teszik lehetővé a bizottságnak, hogy túljelentkezés esetén rangsorolja a jelentkezőket.

Tehát nincs más dolgotok, mint irány a DiscoverEU, katt az Itt jelentkezhetsz fülre és lássatok világot!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek