5 évnél régebbi cikk

A 2018-as foci-vb “kocka” szemmel
Fehérvár Médiacentrum fotójaA 2018-as foci-vb “kocka” szemmel

Csütörtök óta a világ foci lázban ég. Elkezdődött a sorrendben 21. foci világkupa, mely idén már nem csak arról szól, hogy melyik csapat mennyi gólt bír rúgni az ellenfél számára, hanem immár a high-tech technológia felvonultatásáról is.

Igaz, a tavaly előtti foci-Eb alkalmával is igénybe vették már a szervezők a techvilág lehetőségeit a meccsek levezénylésében, sőt a négy évvel ezelőtti brazil világkupán is voltak próbálkozások, de az idei, oroszországi foci-vb e tekintetben mindent überel.

Napjainkban egy ekkora világesemény oly mértékű technikai tudást vonultat fel, hogy egy átlag focidrukker csak kapkodja a fejét. Először is kezdjük azzal, hogy az idei vb az első, ahol a korábban már próbált gólvonal-technológiát professzionális szintre emelték és használják is. A rendszer azt figyeli és elemzi, hogy a labda áthaladt-e a gólvonalon teljes egészében vagy sem. Mindezt úgy, hogy a két kapufa közötti alapvonal alá illesztettek egy vezetéket, mely az általa indukált elektromos mező, valamint a labdába szerelt szenzor és a kapukat figyelő kamerák segítségével a másodperc tört része alatt dönti el a vitás helyzeteket. Hogy ez mennyire jól működik, azt láthattuk is a Franciaország - Ausztrália mérkőzésen, ahol a gólvonal-technológia segített a bírónak és a kapuból kipattant labdát az elemzések után egyértelmű gólként kezelték.

Az ominózus francia gól, melyet a gólvonal-technológiával elemeztek. (Sajnos szerzői-jogi okokra hivatkozva a FIFA letiltott minden hivatalos YouTube videó megosztását és annak közreadását más honlapokon, mely számomra teljesen érthetetlen. De addig is, az el nem induló videó jobb alsó YouTube logójára kattintva megnézhető a videó!)

De a Franciaország - Ausztrália meccs nem csak a gólvonal-technológiát villantotta meg a szurkolóknak, hanem magát a videóbíró rendszert is. A mérkőzés 58. percében Antoine Griezmannt Josh Risdon buktatta, de a bíró továbbot intett, ám a videóbíró jelzett. A játékvezető visszanézte a felvételt és ezután meg is ítélte a jogos tizenegyest. A mérkőzést a franciák nyerték, de kérdés, hogy videóbíró nélkül is ez lett volna a végeredmény?

Magát a meccseket egyébként 30 kamerával figyelik és a rögzített képanyag a moszkvai központban kerül feldolgozásra, ahol egy videóbíró és három asszisztens követi és elemzi az eseményeket. Szükség estén pedig azonnal jelez a játékot a helyszínen vezető bírónak rádión keresztül, akinek lehetősége van a vitatott helyzetet visszanézni a pálya mellett felállított kijelzőn.

A FIFA célja a videóbíró-rendszer bevezetésével a nyilvánvaló tévedések elkerülése. A rendszer segítségével a meccsek alatti helyes döntések meghozatalának a százalékos esélye 93 százalékról 99 százalékra nő, de a legfontosabb célja a FIFA-nak a botrányok, a mindenki számára nyilvánvaló tévedések elkerülése. A technológia a gólok, a 11-esek és a piros lapok esetén vethető be, illetve akkor, ha nem egyértelmű, hogy melyik játékost kell megbüntetni.

A bíró jobb keze napjainkban, a videóasszisztens, mely az idei VB-n már mindent elemez. (Sajnos szerzői-jogi okokra hivatkozva a FIFA letiltott minden hivatalos YouTube videó megosztását és annak közreadását más honlapokon, mely számomra teljesen érthetetlen. De addig is, az el nem induló videó jobb alsó YouTube logójára kattintva megnézhető a videó!)

Azt azonban fontos tudni és a FIFA hangsúlyozta is, hogy a videoasszisztens (video assistant referee - VAR) nem hoz semmilyen döntést, csupán segíti a mérkőzésvezetőt a döntéshozatalban. A videoasszisztens folyamatosan figyeli az eseményeket, de csak akkor szól a játékvezetőnek, ha az nyilvánvaló hibát követett el vagy nem vett észre egy súlyos szabálytalanságot. A bíró maga is elindíthatja a visszajátszási folyamatot, ha bizonytalan a döntésében. Ilyenkor jelzi a videoasszisztensnek, hogy ellenőrzést kér. Ennek érdekében megszakíthatja a játékot, ha éppen nem vezet támadást egyik csapat sem.

A mérkőzésvezetők az oroszországi vb-n viselnek először olyan, a focisták körében különösen népszerű svájci luxusóragyár, a Hublot által kifejlesztett, 5 ezer dolláros okosórát, amely nem csak a találatjelző rendszerrel, de a világbajnokságon szintén most debütáló videóbíróval is össze van kötve.

A játékvezető a fülére helyezett ujjal jelzi, hogy a videoasszisztenssel kommunikál és ezért késlelteti a játék folytatását, majd tévékeretet mutat, ha megnézi a visszajátszást. A játékvezetők a világbajnokság előtt világos útmutatást kaptak azokra az esetekre vonatkozóan, amelyekben mindenképpen meg kell tekinteniük az ismétlést a pálya széli monitoron, illetve azokra, amelyekben elfogadhatják a videoasszisztens álláspontját.

Nekünk, szurkolóknak már csak annyi dolgunk marad, hogy kérjünk egy korsó jó hideg sört, és hátradőlve szurkoljunk kedvenc csapatunknak. Az idei vb slágerüzenetei már tuti nem a játékvezetőknek fognak szólni, hanem a videóbírónak: optikai zoomot a videóbírónak!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek