5 évnél régebbi cikk

Térkép készült a fehérvári startupokról
Térkép készült a fehérvári startupokról

Egyelőre öt vállalkozás és hat ezeket segítő szervezet vagy cég szerepel a most elkészült első székesfehérvári startup térképen. A Konnektor Közösségi Iroda szerint azonban ennél jóval több olyan innovatív, globális potenciállal rendelkező startup is létezhet, amely valahogyan kapcsolódik a városhoz.

Kis város, nagy ötletek – így kezdi az első fehérvári startup térkép bemutatását a Konnektor Közösségi Iroda. A Vörösmarty téri innovatív közösség vezetői a nyár elején határozták el, hogy a Székesfehérvárhoz kötődő, de akár globális potenciállal is rendelkező fiatal vállalkozásokat egy csokorba gyűjtik. Az ötlet nem egyedi, Debrecenben készült már hasonló, a cél azonban ugyanaz: összekötni egymással a helyi startup és vállalkozói élet szereplőit.

Mi az a startup?
A startup egy kultúra, egy vállalati forma, modell, egy módszertan, egy életstílus. (...) Ha nagyon le szeretnénk egyszerűsíteni, akkor mondhatjuk azt, hogy a startup egy olyan vállalat, amely nagyon gyors – pár éves – növekedési potenciállal kecsegtet, nem regionális, hanem nemzetközi piacokat céloz és valami innovatív szolgáltatást vagy terméket vezet be, hiánypótló, problémamegoldó árut, mindezt minimális saját tőkével, jellemzően magas tudásbázissal a háttérben.
(Forrás: startupper.hu)

Magyarországon a legaktívabb startup élet természetesen Budapesten van. A fővárosban egyre több a kifejezetten kezdő vállalkozók számára szervezett meetup (találkozó, előadás), de nem sokkal marad le ettől Debrecen és Szeged sem, míg az ország nyugati feléből Győrhöz kötődik sok startupper. Ezekhez a városokhoz szeretne felzárkózni a nem túl távoli jövőben Székesfehérvár is. 

Ezen dolgoznak a konnektorosok az iroda megalapítása óta. Folyamatosan keresik a fehérvári startup ökoszisztéma szereplőit, de bárki csatlakozhat is hozzájuk például a Facebookon. Tavaly ősszel megszervezték az első fehérvári startup meetupot (beszámolónk erről itt), amivel tulajdonképpen hivatalosan is elkezdődött a helyi startupos közösség élete. A következő lépcsőfok lehet az a térkép, ami néhány napja készült el, vagyis íme az első székesfehérvári startup térkép:

A térképen szereplő már létező vagy éppen indulófélben lévő vállalkozások így mutatják be magukat:

Dental Scanner Solutions
A világ egyik globális betegsége a szájhigiénia, az emberek 90 százalékának van valamilyen fogászati problémája. A fejlődő, szegény országokban a fogászati kezelések elmaradottak, mivel az új technológiák bevezetése nagyon költséges. Az általunk fejlesztett eszköz egy költséghatékony szkenner, ami nemcsak a hagyományos mintavételi eljárást váltja ki, hanem a fogszuvasodás megelőzésében is segítséget nyújt. Így elérhető lesz ez a fejlett technológia, amivel tökéletes pótlást készíthetünk akár pár óra alatt, nem kell hónapokig visszajárni. 2020 végére várhatóan a fogászati alapanyagok, 3D nyomtatási technológiák fejlődése odáig jut, hogy a CAD/CAM technológiával készített fogpótlások felére csökkentik a fogászati kezelések árait. A CAD/CAM technológia alapjai a fogászati szkennerek, így a Smiling Bird meghódítja a piacot.
Honlap: dentalscannersolutions.com

Locbee
Beltéri és kültéri lokalizációs technológiák kutatása és fejlesztése mobil alkalmazások tökéletesítésére. Iparág független, jövőbemutató megoldások, melyek új eszközöket és lehetőségeket adnak a felhasználók kezébe, ezen dolgozik  a Locbee™ csapata.
Honlap: locbee.com

Smart-Park
A Smart-Park (Szikra) egy közlekedést támogató multifunkciós eszköz és eszközrendszer. Célja az egyedi igényekre szabható közlekedés és tömegközlekedés támogatása. A Smart-Park eszközök használata egyben jelzőbólyaként is szolgálhat a jövőben kialakuló közlekedési csomópontok előrejelzése tekintetében.
E-mail: ecotype.tervezes@gmail.com

Wellcome.Chat
Biztosan több új vevőd lenne, ha a honlapod látogatói azonnal választ kaphatnának a kérdéseikre. Viszont, ha nem tudsz egész nap online lenni, az olyan, mintha lenne egy boltod, amiben néha nincsen eladó. A Wellcome.Chat csapattal ezt a terhet vesszük le a válladról (hamarosan).

What''sHome
A What''sHome legfontosabb küldetése, hogy utat mutasson a jövő bevásárlásaihoz! "The future of the shopping!" Egy új, modern, a 21.századhoz hű, innovatív bevásárlás megalkotása! Ahol a bevásárlás már szórakoztató, kényelmes és hihetetlenül egyszerű lesz! Immáron megteremtjük a közvetlen kommunikációt háztartások és áruházláncok között, ahol nincs többé shopping list írás, felesleges körök futása az áruházakban, ahol csak a felét kapom meg, ami fel van írva, felesleges, drága reklámok. A jövőben megfordítjuk a kockát! Nem a vásárlók fognak találgatni, hogy vajon melyik áruházban kapják meg a shopping list-re felírt termékeiket, hanem a What’sHome segítségével. A tartózkodási helyünk alapján az áruházak felkínálják nekünk a lehetőségeket, ahol egyszerre mindent megkapunk, és ebből mi az, ami még akciós termék is!

Mellékletként elkészült azoknak a cégeknek és szervezeteknek a térképe is, akik a helyi startup és KKV életet segítik:

Úgy néz ki tehát, hogy a székesfehérvári startup élet ha nem is öles léptekkel, de legalább megfontoltan haladva járja a maga útját.

Borítókép: Konnektor közösségi iroda
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek