Rain6 °C
2021. április 13. kedd Ida
Menü
Házhozszállítás

A nem vittem semmire életérzés és ami mögötte van

A nem vittem semmire életérzés és ami mögötte van
Ne temetkezz magadba! (Fotó: Science)

Megvan a pillanat, amikor beléd nyilall a felismerés, hogy nem vitted semmire? A gondolat befúrja magát az agyadba és addig motoszkál, amíg meg nem születik az onnan kiverhetetlen baljós érzés: nekem semmi sem sikerült az életben, vesztes vagyok. Pedig dehogyis!

Osztálytalálkozóra készülsz, és egyre cefetebbül érzed magad... Vagy a Facebookon mások posztjait görgetve rád tör a "reménytelenül le vagy maradva" érzés... Mert abbahagytad az egyetemet, amit a szüleid javaslatára kezdtél, és még most sem tudod pontosan ki vagy, mi is a te utad… Mert már szinte mindenki házas a barátaid közül, csak te nem kellesz senkinek... Mert elváltál, elköltöztél, minden megváltozott, már nem is tudod pontosan ki is vagy te... Mert volt egy jól felépített életed, de valami hiányzott belőle. Újrakezdted. Néha megijedsz, hogy jól tetted-e... Mert valamikor azt hitted ennyi idős korodra, már elismert tudós, művész stb. leszel, világot láttál, talán még a Holdra is elutaztál...

Néha arra ébredsz, úgy érzed elszúrtad, gáz az egész életed és főleg te... Bezzeg mások...

Bezzeg másoknak csupa móka, kacagás az élete, a Facebook oldaluk valóságos sikersztori, az életük egy valóra vált álom... Nyugi! Állj le mielőtt teljesen bekattannál! Nem vagy egyedül az érzéseiddel, és szinte biztos, hogy nem vagy gáz! De ha így folytatod az lehetsz!

Az egyik legrombolóbb, leghervasztóbb szokás, ha másokhoz mérjük magunkat! Tudom, gyerekkorunkban volt Bezzeg Évike, Bezzeg Julika vagy Bezzeg Tomika az osztályunkban, az utcában, a lépcsőházban. De utáltad is, igaz? Akkor miért hurcolod még mindig magaddal őket? Miért féligazságok alapján ítéled meg ma is magad és az életed? Hiszen gyerekként is tudtad, hogy a Bezzeg-gyerekek sem mindig tökéletesek, ők is hibáznak! Miért hiszed, hogy a felnőtt világban másképp működnek a dolgok? Csak azért mert - hála a közösségi médiának -, még jobban belelátsz mások életének a napos oldalába?

A Facebookon mindenki boldog, csak aki olvassa, az nem (Fotó: Digital Trends)
A Facebookon mindenki boldog, csak aki olvassa, az nem (Fotó: Digital Trends)

Coaching üléseken gyakran felbukkanó kérdéskör a "nem vagyok elég jó, nem vittem semmire" elakadás. Mutatok 3+1  konstruktív gyakorlatot ilyen helyzetekre:

1. Tégy különbséget tény és vélemény között!

Általában a tényként kezelt vélemények okozzák a legnagyobb pararohamokat! A tény mérhető. Így aztán világos ugye, hogy az a kijelentés, „nem vittem semmire”, nem tény, hanem vélemény. Tény viszont mindaz, amit az elmúlt évben, években valóban megtettél, elértél, kipróbáltál, megtanultál, megcsináltál. Ha jobban akarod érezni magad, akkor készíts egy alapos listát, számba véve mindent az eredményeidről. Lehet, hogy nem lesz őrült hosszú, de biztos vagyok benne, hogy jobban fogod érezni magad utána. Tudom, mert én is kipróbáltam. Ha pedig jobban érzed magad, kreatívabb is leszel, és el tudsz kezdeni azon gondolkodni, mit fogsz ez után másképp csinálni. 

2. Ha tanulsz, akkor nem veszítesz

Még akkor sem, ha pillanatnyilag tényleg nem te vagy a befutó. Ha valaki valóban jobb nálad egy területen, akkor figyeld meg, hogy csinálja! Mi az a munka, energia, befektetés, ami a napos oldalról nem látszik azonnal? Milyen tudással rendelkezik, ami neked nincs még meg? Mi az a plusz, amit ő belead? Mi az, amit megtanulhatsz tőle? Azt mondják a szerencse az, amikor az alkalom találkozik a felkészültséggel! Készülj hát fel te is a következő alkalomra!

3. Ha kérdezel, csak pár percig maradsz tudatlan

Ha van rá lehetőséged, akkor ne csak megfigyeld, hanem kérdezd is ki a siker titkáról, vagy inkább áráról, az előtted járót. Ha teheted, hívd meg egy kávéra az illetőt. Lehet, hogy kosarat kapsz, de egy próbát megér a dolog. Sokkal több a segítő szándék a legeredményesebbekben, mint azt feltételezzük.

+1. Ismerd meg jobban magad!

Minél jobban tisztában vagy a saját értékeiddel, képességeiddel, és érzéseiddel, annál magabiztosabban reagálsz az új kihívásokra helyzetekre. A világ változik. Az önismeret kapaszkodód és a fejlődésed támogatója ebben a folyamatban. Önismereti tréning, vagy csoport, coaching, vagy csak saját magad megfigyelése, meditáció, jóga és még sorolhatnám... mind-mind segítségedre lehet ezen az úton. Keresd meg a leginkább hozzád illő formákat, és tanuld magad egy életen át! 

Végül pedig egy bölcsesség, értékekről, a tények világának egyik legnagyobb zsenijétől, Einstentől:

Nem minden számít ami megszámolható, és nem minden megszámolható ami számít.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Egyre többen jelentkeznek a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusára
  Egyre többen jelentkeznek a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusára
 • Idén is megtartják a Csíki Versünnepet
  Idén is megtartják a Csíki Versünnepet
 • Általános iskolásoknak hirdetett pályázatot a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár
  Általános iskolásoknak hirdetett pályázatot a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár
 • Elkezdődötek az általános iskolai beiratkozások
  Elkezdődötek az általános iskolai beiratkozások
 • De La Soul, Roxette, Bee Gees, Republic – ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
  De La Soul, Roxette, Bee Gees, Republic – ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
 • Koronavírus - egyre többen regisztrálnak az oltásra
  Koronavírus - egyre többen regisztrálnak az oltásra
 • Koronavírus - 291-en haltak meg, 5077 új fertőzött egy nap alatt
  Koronavírus - 291-en haltak meg, 5077 új fertőzött egy nap alatt
 • Pályakarbantartási munkálatok indulnak kedden - Fehérvárt is érintik
  Pályakarbantartási munkálatok indulnak kedden - Fehérvárt is érintik
 • Tavaszi nagytakarítás - a Vadex is csatlakozott
  Tavaszi nagytakarítás - a Vadex is csatlakozott
 • A héten lesznek az általános iskolai beiratkozások
  A héten lesznek az általános iskolai beiratkozások
 • Koronavírus - Szlovénia enyhít a korlátozásokon
  Koronavírus - Szlovénia enyhít a korlátozásokon
 • Agrárcenzus - 234 ezer gazdaságot írtak össze tavaly
  Agrárcenzus - 234 ezer gazdaságot írtak össze tavaly
 • Oltások - hétről hétre többen kérik
  Oltások - hétről hétre többen kérik