5 évnél régebbi cikk

Július végén látványos csillaghullás várható
Fehérvár Médiacentrum fotójaJúlius végén látványos csillaghullás várható

Nyár közepén az éjszakák ugyan még mindig rövidek, ám már egyre sűrűbben láthatunk hullócsillagokat az éjszakai égbolton. Július végén, augusztus elején az év egyik legizgalmasabb meteorleső időszaka veszi kezdetét: a Déli Delta Aquaridák és az Alfa Capricornidák meteorraj is tiszteletét teszi. Távcsőre fel!

A július 27-i holdfogyatkozás után pár nappal újabb csillagászat jelenség lesz megfigyelhető az égen, ugyanis maximumához érkezik a Déli Delta Aquaridák és az Alfa Capricornidák aktivitása. A Déli Delta Aquaridákkal kapcsolatos első feljegyzés G. L. Tupman-tól származik, aki a Földközi-tenger vidékéről észlelve 1870. július 27. és augusztus 6. között hatvanöt meteort látott az Aquaris csillagkép felől érkezve.

A Déli Delta Aquaridák általában évente, július 12. és augusztus 30. között szokta birtokba venni az éjszakai égboltot, idén azonban a hullócsillag naptár szerint július 30-án éri el a csillaghullás a maximumát. Az a különleges ebben a meteoresőben, hogy gyönyörű nyomokat hagy maga után, amelyek valójában ionizált gázokból állnak, és csak pár másodpercig kivehetők azután, hogy a meteor áthaladt az égen.

A Déli Delta Aquaridák mellett az Alfa Capricornidák (július 3-augusztus 15.) is a hónap utolsó éjszakáiban éri el a maximumát, bár a számuk ilyenkor sem több óránként öt meteornál. Mindkét rajra jellemzőek a fényes tűzgömbök, amelyek már a maximum előtt is hullhatnak, így a kevésbé holdfényes időszakban is észlelhetünk látványos hullócsillagokat. Az Alfa Capricornidák további érdekessége, hogy a felfedezője a magyar csillagász, Konkoly-Thege Miklós volt, aki 1871-ben azonosította először a meteorrajt.

A megfigyelésükre hazánkban július 30-án az éjfél utáni, illetve a hajnal előtti időszak a legideálisabb, és mivel a Tejútrendszer is ekkor mutatja a legszebb arcát, ha a csillagokban gyönyörködünk, és pluszba elcsípünk egy-egy fényesen átlibbenő meteort, két legyet üthetünk egy csapásra!

(Forrás: National Geographic)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek