5 évnél régebbi cikk

Ha unod a megszokott fehérvári fotókat: nyolc hely, ahol jó képeket készíthetsz
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Reni
Ha unod a megszokott fehérvári fotókat: nyolc hely, ahol jó képeket készíthetsz

Országalma? Pipa. Bory-vár? Az is. Kati néni? Megvolt. Idén kétszer is. Keresnél valami újat, de azt sem tudod, merre indulj? Így voltunk ezzel mi is. Ezért aztán benéztünk a székesfehérvári Belváros legapróbb szegleteibe is, hogy olyan helyeket találjunk, ahol nem, vagy alig készült eddig fotó. Nyolcat találtunk, és már mutatjuk is őket.

Ami Párizsnak az Eiffel-torony, az Székesfehérvárnak az Országalma. Nálunk nem egy bika heréje hozza meg a szerencsét, mint a New York-i Wall Streeten, hanem Kati néni orra a Liszt Ferenc utcában. Az indiai Taj Mahalt pedig ugyanúgy szerelemből emelték, ahogy a fehérvári Bory-várat. Mind-mind fontos és nélkülözhetetlen része Székesfehérvárnak, ahol évente turisták és helyiek tízezrei fordulnak meg. És közel ennyi fotó is készül róluk.

De mit tehet az, akinek már minden szögből, minden évszakban megvan az országalmás képe, és valami újat szeretne? Körbejártuk a Belvárost és olyan kevésbé ismert, elfeledett vagy talán még igazán fel sem fedezett helyeket kerestünk, ahol jól néz ki egy szelfi, látványos a környezet és egy kicsit új arcát mutathatja meg a koronázóváros.

R2-D2 a Romkertnél

George Lucas hetvenedik születésnapja alkalmából gondolta úgy egy ismeretlen graffitis, hogy a Várkörút egyik oszlopát egy kicsit átalakítja. Így készült el 2014-ben a fehér kőoszlopból a Star Wars-széria egyik ikonikus robotja, R2-D2, aki nem sokkal később egy zöld kistestvért is kapott. Mára mindkét droid a város bejáratának őrzője lett a Romkertnél, és egyben ez az egyik legismertebb popkult alkotás is Fehérváron.

Pelikán udvar

Ha nyár, akkor Pelikán udvar. Egykor a város legfontosabb nyári kulturális helye volt a Kossuth utcában található kapu mögötti tér. Színház, kiállítások és előadások sokasága. Mára ez kicsit megkopott, a tizenévesek járnak ide leginkább és spontán közösségi térnek használják a remek adottságokkal megáldott, eldugott helyet. Erről árulkodik a rengeteg falfirka is, amiket szórakoztató egyszer végigolvasni. Az udvarban szelfik és fotók készítésére a robusztus vasrácsot és a hátsó részen található viseltes csigalépcsőt ajánljuk.

Lépcső az Órajáték udvarában

Ha egy kis zöldet keresnél a Belvárosban, akkor az Órajáték udvarát keresd. Rögtön az Óramúzeum mellől indul felfelé egy kis lépcső, ami kétoldalt végig harsogó zöld növényekkel szegélyezett. A levegő isteni, a hangulat elképesztően békés és ha elkészültek a lépcsőn a képek, érdemes egy pár percet megpihenni az egyik padon a kis téren. Igazi romantikus kis kuckó, nem véletlenül említettük meg ezt is Fehérvár legtutibb randihelyei között.

Török udvar

Pózolj XVI. századi török gőzfürdő romjaival! A Hiemer-ház és az Alba Plaza közötti átjáróban találhatók Güzeldzse Rüsztem budai pasa fürdőjének maradványai. Ha esetleg nem tűnt volna fel, a hatszögletű fürdő romjai remek fotótémát kínálnak, a színek és a fények fantasztikusak ezen a helyen. Külön pikantéria, hogy egy olyan helyen fotózkodhatunk, ahol pár száz évvel korábban még a hódító törökök legnagyobb urai áztatták magukat a négy fürdőkamrában, ahol még padlófűtés is volt.

Juharlevelű platán

A Szent István tér juharlevelű platánját egyedül nehéz átölelni. A hatalmas fának ez már a harmadik évszázada, hiszen már 1910-ben készült képeslapokon is kifejlett állapotában látható. Így a korát nagyjából 200 évre saccolják, magassága 23 méter, törzsének kerülete pedig 560 cm. A juharlevelű platánt korábban a város önkormányzata jelölte Az Év Fája díjra is, de sajnos nem nyert. Ettől függetlenül nekünk ez a legszebb és legmegnyugtatóbb árnyékot adó fa, a velünk együtt lélegző történelem a belváros frekventált részén.

Goldziher Ignác köz

Macskaköves utcák, kis sikátorok és eldugott közök is akadnak a városban, ha nem is sok. Ezek közül az egyik legszebb a Hiemer-ház oldalában található Goldziher Ignác köz. A fehérvári születésű orientalistáról elnevezett utcácska vakolatlan falai, derékmagasságban kiépített ablakai kiváló fotótémát nyújtanak szelfizőknek és csoportosan érkezőknek egyaránt. A köz Jókai Mór út felőli végén látható vidám színű épületek pedig teljessé teszik az eklektikát. 

Szent István-székesegyház kertje

Annyi templom egyetlen belvárosban sincs, mint amennyi Székesfehérváron. A bazilika hatalmas tornyaira ráadásul a vele szemben található parányi kertből kínálkozik a legjobb rálátás, csak bírjuk nyakcsigolyával. Aki nem ülni szeretne, hanem ennél valamivel mozgékonyabb, az pillanatok alatt bejárhatja a minikertet, ahol a hatalmas boltívvel, a székesegyházzal, a macskaköves utcákkal és a tarka házakkal egyáránt érdemes egy-egy képet lőni.

Albert Einstein emléktáblája

A Jókai Mór utca 7-es szám alatt látható Fehérvár egyik legeredetibb fali táblája, a felirat szerint ugyanis "Ebben a házban sem lakott 1912-1916 között Albert Einstein". Az alkotó nem hazudik, a neves fizikus ugyanis nemhogy nem élt, de még csak nem is járt soha Székesfehérváron. Viszont ott lakik most is a tábla készítője, Kocsis Balázs, a város képét többek között Mujkóval és Kati nénivel is formáló szobrászművész. 

(Modell: Bukosza Zita, fotós: Horváth Reni)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek