Partly cloudy16 °C
2020. október 21. szerda Orsolya
Menü

8 éves titokra derült fény: megtudtuk, hogyan végződött az Eredet című film

8 éves titokra derült fény: megtudtuk, hogyan végződött az Eredet című film
Álom vagy valóság? (Fotó: filmtekercs.hu)

Christopher Nolan 2010-ben debütált kultikus filmjének, a Leonardo DiCaprio által fémjelzett Eredetnek vitarobbantó vége lett, ugyanis egyszerűen nem lehetett eldönteni, hogy a záró képsorok az álomban vagy a valóságban játszódnak? Most, 8 hosszú és teóriák tömkelegével átitatott év után végre kiderült az igazság. Tovább forog vagy felborul a pörgettyű?

Megvan az Eredet? Persze egy legendás filmről beszélünk, így mindenkinek találkoznia kellett legalább a címmel. Viszont akik nem lennének képben Christopher Nolan zseniális filmjével, azoknak tartok egy gyorstalpalót. Az Eredet arról szól, hogy egy csoport (melynek vezetője a jó öreg Leonardo DiCaprio) arra specializálódott, hogy információkat lopjanak el a kipécézett emberek álmaiból.

Ez mind szép és jó (dehogy az), ám amikor egy új ügyfél váratlan melóval bízza meg őket, kétszer is át kell gondolnia Cobbnak (DiCaprio) és vidám kis kompániájának, hogy elvállalják-e a bevetést. Hogy miért para az új megbízás? Azért mert ezúttal nem információért mennek, hanem pont fordítva egy ötletet kell elrejteniük (incepció) az áldozat gondolataiban. És naná, hogy ekkor kezdődnek a bonyodalmak.

via GIPHY

Hogy meg tudják különböztetni az álmot a valóságtól, a csapat minden tagjánál van egy úgynevezett totem, amelyet megpörgetve kiderül, hogy álom vagy valóság, amit tapasztalnak a szereplők (nyilván ha a totem eldől, akkor az a valóságot jelzi). Cobb, alias Leonardo DiCaprio toteme egy apró pörgettyű, amelyet a film zárójelenetében bőszen meg is pörget, ám a film pont akkor ér véget, mielőtt felborulna vagy látványosan tovább forogna. A rajongók hoppon maradtak és éveken keresztül homály fedte a titkot, hogy Leonardo DiCaprio által játszott karakternek végül sikerült visszajutnia a valóságba, vagy az álomvilágban ragadt.

via GIPHY

Most, 8 évvel később végre megtudtuk a választ az Eredet egyik főszereplőjétől, Michael Caine-től, akit a kulisszák mögötti titkokról faggattak a Londonban megrendezett Film4 Summer Screen filmfesztiválon.

"Amikor megkaptam az Eredet forgatókönyvét, tanácstalan voltam. Azt mondtam Nolannak, nem értem, hol vannak az álmok. Hol a határa az álmoknak és hol a valóságnak?” Erre Nolan azt válaszolta. „Amikor te a jelenetben vagy, akkor az a valóság.” Mire Caine így reagált. „Értem - hogyha benne vagyok, akkor a valóságban játszódik a rész. Ha nem, ez egy álom.”

Michael Caine fontos karaktert formált meg a filmben (ő volt DiCaprio mentora és apósa), de rengeteg jelenetben nem szerepelt, ám egy fontos résznél viszont igen. Tehát, hogyha Christopher Nolan logikájából indulunk ki, mivel Caine is része volt a zárójelenetnek, a film vége bezony nem álom. Egy tényleges happy endet kapunk, amelyben Cobb újra találkozhat a gyerekeivel.

Szóval ennyi. A 8 éves rejtély hivatalosan is megoldódott, így nem kell tovább rágódniuk a lelkes rajongóknak. Most pedig ennek örömére lessük meg újra az Eredetet! Öveket becsatolni!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Még mindig nem késő vért adni
  Még mindig nem késő vért adni
 • Országszerte fertőtlenítik az iskolákat
  Országszerte fertőtlenítik az iskolákat
 • Jótékonysági árverést indít a Köfém Művelődési Ház
  Jótékonysági árverést indít a Köfém Művelődési Ház
 • Robokonferencia lesz az Alba Innovár szervezésében
  Robokonferencia lesz az Alba Innovár szervezésében