Partly cloudy22 °C
2019. szeptember 17. kedd Zsófia
Menü

Miért jó az ősz Székesfehérváron?

Miért jó az ősz Székesfehérváron?
Ez tényleg szép! (Fotó: indafoto.hu/Kontiki)

Hogy sovány vigasz az ősz szépségén lamentálni, vagy tényleg öröm a fullasztó napok után az emberi hőmérsékletű, ezerszínű évszak beköszönte, döntse el mindenki saját maga. A pozitív oldalnak megerősítésképpen, a negatívnak pedig támogatásul hoztam néhány mankótippet.

Szinte már másnap reggel, ahogy eldurrognak az augusztus 20-i tűzijáték utolsó rakétái, arra ébredünk: bár maradt néhány napunk szeptemberig, ám az ősz már sunyin bekúszott a kertek alatt. Megváltoznak a fények és meleg van ugyan, néha túlzottan is, de mégsem úgy süt a nap, ahogy egy héttel korábban, az illatok is teltebbé válnak, mintha a virágok édessége felett átvenné az uralmat a föld fanyar és nehéz aromája. A szeptember 1-i iskolakezdés pedig végleg beleveri az orrunkat a ténybe: elmúlt a nyár.

Nem mondom, hogy rossz rácsodálkozni például a természet változására, azért nyárimádó lévén mindig kell egy nagy lendületet vennem, hogy örülni tudjak az új évszaknak. Szeptember első napjaiban pedig, így néhány sok évvel a nyári vakációk keserédes emléke után is kell még egy kis plusz megerősítés: jó ez az ősz, szép ez az ősz!

Így aztán a sok általánosság mellett, mint a hűvösebb éjszakák, a gyereklogisztika izzasztó napjaitól való szabadulás és az édes-mézes-nyálas tengerparti Facebook-posztok elhalása, motivációként összegyűjtöttem még néhány Székesfehérvár-specifikus tippet, hogy miért is örüljünk (együtt) az ősznek:

1. Lecsófesztivál

Kezdjük azonnal egy aktuális programmal. Bár vannak fanyalgók és ellendrukkerek, akik a rendezvény ötlettelensége felett szeretnek elhümmögni, esetleg forgalom és levegő nehezítő mivolta miatt ráncolják a homlokukat, a többség igenis szereti ezt az össznépi főzés-evés-ivás-vigasság-lecsókirálykoronázás programot. 

És tényleg van hangulata az eseménynek, ahogy a rendszerint autók, benzingőz és dudaszó uralta terepet átveszik a bográcsok, a faszénillat és a Kóstolja csak meg! felkiáltások, és egy nagy közösségi konyhává változik Fehérvár, ahol mindenkinek jut egy-egy jó falat vagy szó. 

Tény az is, hogy a Lecsófesztiválról hazaérve erősen indokolt a ruha- és hajmosás, de ennél nagyobb ellenérvet nem tudok felhozni, hogy miért maradjunk távol az első őszi programtól, ami tényleg túl tud lendíteni minket a nyár elmúlásának szomorúsága felett. Tehát Lecsófesztiválra fel szeptember 8-án, szombaton!

Egy falatot? (Fotó: szekesfehervar.hu)
Egy falatot? (Fotó: szekesfehervar.hu)

2. Csónakázás a Csónakázó-tavon

Csak azért mert víz meg csónak, miért gondolkodnánk kizárólag nyárban és zárnánk ki az őszt? Sőt, mennyivel kellemesebb úgy ringatózni a vízen, hogy közben nem kapunk hőgutát és rákvörösre sem égünk egy félórás evezés alatt. Arról már nem is beszélve, hogy a lassan színesedő világ a Csónakázó-tó körül szinte minden nap kínál ilyenkor új csodát.

Próbáljuk ki, akár relax programként egyedül vagy kedvesünkkel, akár gyerekestől, nagy csapattal. Egészen addig meg is tehetjük, amíg az időjárás be nem durcul túlzottan, hiszen csak a kedvezőtlen, téliesbe forduló idő vet majd véget a Csónakázó-tavi kölcsönzőnek.

Pulóverben is kényelmes evezni... (Fotó: szekesfehervar.hu)
Pulóverben is kényelmes evezni... (Fotó: szekesfehervar.hu)

3. Kávézás a Belvárosban

Az ősz első harmadában többnyire még nincs annyira hideg, hogy kellemetlen legyen egy kiülős-kávézós-nézelődős programba belevágni a Belvárosban. Ezeken a csendesebb napokon már lassabban folyik az élet, így aki kevésbé kedveli a tömeget, keresve sem találhatna jobb időszakot arra, hogy egy kicsit elgyönyörködjön városunk történelmi negyedében, az épületekben.

Színtiszta léleksimogatás, ahogy a laposabban érkező, de még éppen becsorgó őszi fények megszínezik a házak falát, és még egy kicsit meg is melegítenek minket. Remek kávézóból pedig nincsen hiány (tippek itt!), úgyhogy akár több szemszögből is végignézhetjük/kávézhatjuk a Belvárost.

Kávézás a hangulatos Belvárosban (Fotó: tripadvisor.co.hu)
Kávézás a hangulatos Belvárosban (Fotó: tripadvisor.co.hu)

4. Séta a megújult Sóstón

Azt talán már a legtöbb székesfehérvári látta, hogy a Sóstói Természetvédelmi terület gyönyörű lett, madár- és emberparadicsom. Pedig az igazi színparádé csak most, ősszel kezdődik majd, amit vétek lenne kihagyni.

A színesedő lombkoronák látványa, az erdő egyre aromásabb illata pedig talán mindenkit meggyőz arról, hogy az ősz tényleg szép. Ha nagyvonalúk vagyunk, akkor azt is mondhatjuk: szebb is, mint a nyár. De ez már tényleg csak a gyakorló őszrajongóknak, és az apátia szélén imbolygó nyárimádóknak szól. 

5. Új évad a Vörösmarty Színházban

Az ősz a színházi világban pont hogy nem a vég és az elmúlás, hanem a kezdet időszaka. Az új évad pedig a székesfehérvári Vörösmarty Színházban is új és remek darabokat hozott, ráadásul az idei szezon a 200. jubileum jegyében telik majd, hiszen 1818 óta van társulati élet a városban.

A szeptember 15-tel induló 2018-19-es évadban négy magyarországi ősbemutató is lesz: a 2010-ben elhunyt fehérvári író, tanár és festőművész Sobor Antal történelmi drámája, a Perelj, Uram!, Esterházy Péter Mercedes Benz című utolsó darabja, Line Knutzon dán drámaírónő Titkos SMS-ek című abszurd komédiája, illetve Joël Pommerat kortárs francia drámaíró és rendező Az én kis hűtőkamrám Molière-díjas előadása.

A színház különleges miliőjében, a puha és kényelmes székből egy remek darabot nézni pedig garantáltan gyógyír a nyár emlékeitől sajgó lelkünknek. Ja, és onnan azt sem látjuk, ha közben lehull az utolsó falevél is...

Van miből választani! (Fotó: Vörösmarty Színház)
Van miből választani! (Fotó: Vörösmarty Színház)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Még lehet bérleteket válltani a Vox Mirabilis Kamarakórus hangversenysorozatára
  Még lehet bérleteket válltani a Vox Mirabilis Kamarakórus hangversenysorozatára
 • Varsóban tartották a számítógépes programozók legnagyobb európai versenyét
  Varsóban tartották a számítógépes programozók legnagyobb európai versenyét
 • Ötezer doboz cigarettát találtak egy német rendszámú teherautó alvázában
  Ötezer doboz cigarettát találtak egy német rendszámú teherautó alvázában
 • Hungarikum együttes A Szabadművelődés Házában
  Hungarikum együttes A Szabadművelődés Házában
 • Nőtt az illegális bevándorlás valamennyi Európába tartó migrációs útvonalon
  Nőtt az illegális bevándorlás valamennyi Európába tartó migrációs útvonalon
 • Nagy lépést tett a környezetvédelemért a Pécsi Tudományegyetem
  Nagy lépést tett a környezetvédelemért a Pécsi Tudományegyetem
 • Székesfehérváron is sok program lesz a Kulturális Örökség Napjain
  Székesfehérváron is sok program lesz a Kulturális Örökség Napjain
 • Még mindig keresnek egy eltűnt férfit Spanyolországban
  Még mindig keresnek egy eltűnt férfit Spanyolországban

Eseménynaptár

 • Lendületben van az építőipar
  Lendületben van az építőipar
 • Digitálisan nézhető a felújított János vitéz
  Digitálisan nézhető a felújított János vitéz
 • Nem ugrott meg a nyelvvizsgára jelentkezők száma a felsőoktatási felvételi szigorítása miatt
  Nem ugrott meg a nyelvvizsgára jelentkezők száma a felsőoktatási felvételi szigorítása miatt
 • Megnyílt az Alba Innovár 2
  Megnyílt az Alba Innovár 2
 • Folytatódik az M7-es autópálya felújítása
  Folytatódik az M7-es autópálya felújítása
 • Nagy a mozgolódás az étel- és italautomaták piacán
  Nagy a mozgolódás az étel- és italautomaták piacán
 • Október 6-ig lehet pályázni növényekre Székesfehérváron
  Október 6-ig lehet pályázni növényekre Székesfehérváron
 • Székesfehérvár is csatlakozott az Európai Mobilitási hét programjaihoz
  Székesfehérvár is csatlakozott az Európai Mobilitási hét programjaihoz
 • Gumicsónakkal próbáltak Magyarországra szökni a Tiszán át
  Gumicsónakkal próbáltak Magyarországra szökni a Tiszán át