Clear sky29 °C
2019. augusztus 19. hétfő Huba
Menü

Ennél nagyobb tököt még senki sem növesztett Magyarországon

Ennél nagyobb tököt még senki sem növesztett Magyarországon
Keszler László és az egyik óriástök (Fotó: Horváth Reni)

Akár 300 kilósra is hízhat Keszler László idei töke. A most 70 napos és kb. 250-270 kilós óriástöknek erre még nagyjából két hete van, utána levágják a száráról. A gárdonyi tökkirály úgy tudja, ennél nagyobb tököt még senki sem nevelt Magyarországon.

Öt éve még külföldön dolgozott, de már javában tervezte a hazaköltözést Keszler László, amikor egy angliai magazinban olvasott a hatalmas méretű tökök termesztéséről. Azonnal elhatározta, hogy nagypapája gárdonyi kertjében ő is kipróbálja a töknövesztést.

Bár az első még csak 40-50 kilósra hízott, ennek ellenére elvitte a rácalmási tökfesztiválra, ahol már ezzel is tökkirályi címet szerzett. Innentől kezdve veszi igazán komolyan az óriásnövényeket. Folyamatosan képzi magát, szakkönyveket olvas, különböző internetes csoportokba is belépett, ahol a világ töktermesztői között zajlik az eszmecsere és a tapasztalatok megvitatása.

Idén biztosan ott lesz a legnagyobb hazai tökfesztiválokon, de szeretne eljutni a szerbiai Nagykikindára is. Úgy véli, hogy jó esélye van legalább az első háromba kerülni mindegyik versenyen.

– Az idei tökök különösen nagyra nőttek, az egyik már most kb. 270 kilós, a másik pedig szeptember 20-ig, a szerb fesztivál kezdetéig elérheti akár a 300 kilót is – mondta a gárdonyi hobbikertész. – Alaposan utánajártam és ezek alapján nagyon valószínű, hogy ennél nagyobb tököket még senki sem nevelt korábban Magyarországon. Ezek a speciális tökök naponta akár 3-5 kilót is képesek hízni, folyamatos gondoskodás és törődés mellett. Fontos a megfelelő trágya, ha megreped, akkor még hintőporozni szoktam őket, de egy napernyő is jó szolgálatot tehet, hogy ne keményedjen meg a tök héja, és így gyorsabban tudjon növekedni.

Napernyővel védi a tökök héját (Fotó: Horváth Reni)
Napernyővel védi a tökök héját (Fotó: Horváth Reni)

A töktermesztés nem olcsó hobbi, úgy számolja, hogy idén nagyjából összesen 300 ezer forintba került az óriástökök nevelése, vagyis kilónként nagyjából egy ezresbe.

– Ebben többek között benne van hat köbméter jó minőségű marhatrágya, betegségek elleni gyógyszerek, speciális tartályok és az idő is, amit erre fordítok – mondta Keszler László. – Rengeteget segítenek a barátaim, mivel nem vagyok igazán kétkezi ember, így a különböző eszközök összeszerelésénél jól jön a segítség. Ha valaki mindent maga csinál, akkor ennél olcsóbban is megúszhatja a töknevelést.

Egy speciális táblázat segítségével, a méretei alapján becsüli meg a tök súlyát (Fotó: Horváth Reni)
Egy speciális táblázat segítségével, a méretei alapján becsüli meg a tök súlyát (Fotó: Horváth Reni)

Ez a 300 ezer forint egyébként elenyésző összeg ahhoz képest, hogy egy-egy igazán minőségi tök magjáért akár félmillió forintot is elkérhetnek. 

– Úgy tudom, hogy tavaly egy darab magért 1250 fontot (mai árfolyamon kb. 450 ezer forint - a szerk.) fizettek ki Angliában – tudtuk meg a gárdonyi töktermesztőtől. – Egy ideje kapcsolatban vagyok Ron Wallace-szal, aki arról híres, hogy egy tonna feletti tököket növeszt. Ha minden jól alakul, jövőre kapok tőle néhány magot. Ezekből szeretnék még az ideinél is nagyobb, akár kétszer ekkora tököt nevelni. Célom, hogy 2019-ben az osztrák tökversenyen is ott lehessek, ahol a mezőny elején nagyjából 500 kilós tökökkel lehet labdába rúgni.

Keszler László a szezon végén többnyire jótékony célra ajánlja fel a tököket, előfordult már az is, hogy a budapesti állatkert elefántjai pusztították el a gigantikusra nőtt zöldségeket. Emberi fogyasztásra egyébként ezek a fajták nem alkalmasak, termesztőjük szerint alig van valamilyen íze a több száz kilós tököknek. Egyelőre még nem tudja, mihez kezd az idei óriásokkal. Még az is lehet, hogy egy régi álmát váltja valóra és az egyik egy tök héjában átevez a Velencei-tavon.

A Fehérvár Televízió is járt a gárdonyi hobbikertésznél:

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Lezuhant és kigyulladt egy kisrepülőgép Tótvázsonynál
  Lezuhant és kigyulladt egy kisrepülőgép Tótvázsonynál
 • Nosztalgikus álomutazás a filmgyártás aranykorában - Volt egyszer egy... Hollywood kritika
  Nosztalgikus álomutazás a filmgyártás aranykorában - Volt egyszer egy... Hollywood kritika
 • Vérfürdőt rendezett egy páciens egy romániai neuropszichiátriai kórházban
  Vérfürdőt rendezett egy páciens egy romániai neuropszichiátriai kórházban
 • Személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt Székesfehérvár külterületén
  Személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt Székesfehérvár külterületén
 • A csabagyöngye szedésével már elkezdődött a szüret
  A csabagyöngye szedésével már elkezdődött a szüret
 • Közös évnyitó lesz a katolikus oktatási intézményekben
  Közös évnyitó lesz a katolikus oktatási intézményekben
 • Életet mentettek a légiutaskísérők egy budapesti járaton
  Életet mentettek a légiutaskísérők egy budapesti járaton
 • Áramszünet lesz a Belvárosban csütörtökön
  Áramszünet lesz a Belvárosban csütörtökön

Eseménynaptár

 • Szakértő: új fegyverkezési hullám kezdődik
  Szakértő: új fegyverkezési hullám kezdődik
 • Szabadidőpark létesül a Palotavárosi tavaknál
  Szabadidőpark létesül a Palotavárosi tavaknál
 • Óriási tömeg hallgatta Rúzsa Magdi koncertjét a Királyi Napokon
  Óriási tömeg hallgatta Rúzsa Magdi koncertjét a Királyi Napokon
 • Augusztus 22-én indul a Barátság mozi új évada
  Augusztus 22-én indul a Barátság mozi új évada