Light rain19 °C
2021. április 12. hétfő Gyula
Menü
Házhozszállítás

Winona Ryder és Keanu Reeves romantikus kálváriája - Végállomás: esküvő kritika

Winona Ryder és Keanu Reeves romantikus kálváriája - Végállomás: esküvő kritika
Winona Ryder és Keanu Reeves a Végállomás: esküvőben ismételten remek párost alkotnak (Fotó: thejakartapost.com)

Bár nem az én műfajom, kipróbáltam magam a romantikus filmek világában is, és bevallom őszintén, meglepően jól szórakoztam a Végállomás: esküvőn. Winona Ryder és Keanu Reeves között már megszokhattuk, hogy működik a kémia, ám ezúttal épp ennek az ellenkezőjét próbálják bebizonyítani úgy, hogy közben szépen lassan egymásra találnak. Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Végállomás: esküvő! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Manapság mintha kiment volna a divatból a klasszikus romantika. Egyre kevesebb olyan filmet láthatunk, amely tényleg a szerelmesek egymásra találásáról szól. Persze készülnek romantikus alkotások is, de a legtöbbet vagy elökörködik, vagy pedig valamilyen szuperhősös, netalántán világvégés adalékkal keverik. Kérdem én, minek? Lehet, ezért is hanyagoltan el mostanában ezt a stílust, mert egyszerűen nem készült olyan mozi, amelyre érdemes lett volna beülnöm. 

Persze attól, hogy vágyom rá, a romantika még koránt sincs a kedvenc stílusaim között, de hogy ne tűnjek szívtelen gazembernek, nekem is megvannak a magam kedvencei. Kezdésnek meg kell említenem Ryan Gosling és Rachel McAdams zseniális szerelmi történetét, amely a Szerelmünk lapjaiban elevenedik meg, vagy a Channing Tatum fémjelezte Fogadomot, nem beszélve a klasszikus P.S. I love you-ról. Futottak még kategóriába tartozik az Időről időre, a Szerelem a végzeten és A felhők fölött 3 méterrel 1-2.

Ezek a filmek azért maradtak emlékezetesek, mert mindegyik valamilyen különleges történettel bír, így kilógnak a romantikus vígjátékok egy kaptafára készülő pénzéhes tömegéből. Első nézésre a Végállomás: esküvő is ilyen benyomást keltett, így örömmel konstatáltam, hogy bár közel sem tökéletes, de egy olyan romantikus mozit láthattam, mely kitört a trendi filmek monotonitásából. 

Rendezőnek azt a Victor Levint (Kizárólag öttől hétig) tették meg, aki korábban főleg forgatókönyvíróként tevékenykedett, és leszerződtették azt a Winona Ryder-Keanu Reeves párost, akik negyedik közös mozijukban (Drakula, Kamera által homályosan, Pippa Lee négy élete) már rutinosan hozzák a dulakodó szerelmespárt.

Sztori

Frank (Keanu Reeves) élete nem fenékig tejfel. Megkeseredett reklámszakemberként tengeti mindennapjait, és a randizást már jó ideje csak hírből ismeri. Ebből a céltalan életformából kínál kiutat testvére esküvője, ahol is találkozik Lindsey-vel (Winona Ryder), a karakán emberjogi ügyvéddel, aki nem mellesleg a vőlegény exe. A két különc nem találja a helyét a násznép között, így hogy túléljék az estét, egymás társaságára lesznek utalva, ám nem úgy ahogy azt sokan elsőre gondolnák...

Karakterek

A film romantikus jellegéből adódóan - bár feltűnnek más szereplők is - Winona Ryder és Keanu Reeves vannak a középpontban. Míg más szerelmes alkotásokban, azért a mellékszereplők is sziporkáznak, addig itt néma díszletként, látszólagos tömegként vesznek részt a cselekményben. Azt is lehetne mondani, hogy a Végállomás: esküvő olyan, mint egy rossz kamaradráma, ahol nem a helyszín, hanem az egymással interakcióba lépő szereplők köre zárt.

Keanu Reeves a kisujja megmozdítása nélkül is még mindig hozza a nőcsábászt. Az elmúlt évek szomorkásabb filmjeiben viszont már az életunt Reeves dominált, világfájdalma már beleéghetett a nézők retinájába, így ezt a melankolikus szerepet mintha egyenes rá írták volna. Winona Ryder pedig Winona Ryder. A '90-es évek óta semmit sem veszített szexiségéből, és amikor csak feltűnik még mindig beragyogja a mozivásznat.

Összegzés

A Végállomás: esküvővel kapcsolatban gyorsan leszögezem, hogy akik egy klasszikus romantikus történetet várnak, azok csalódni fognak. Nem egy esküvői előkészületek alatt összemelegedő párt kapunk, hanem két zsémbes és magának való embert, akiket pont ezek a negatív tulajdonságok hoznak össze. Első blikkre kicsit furának, sőt, egyenesen nézőpróbálónak hathat ez a fajta megközelítés, de az összképet tekintve mégis inkább pozitív élményekkel távoztam a moziból.

Simán megéri egyszer beülni rá, ugyanis a tökéletesen megkomponált párbeszédek az esetleges hiányosságokért is bőségesen kárpótolnak. Victor Levin, bár kicsit eljátszadozott a nézőkkel, végül jól jött ki belőle, és a Ryder-Reeves páros között is kifogástalanul működik a kémia. Az utóbbi évek egyik legnagyobb romantikus meglepetése.

10/7 - Kellemes meglepetés

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Egyre többen jelentkeznek a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusára
  Egyre többen jelentkeznek a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusára
 • Idén is megtartják a Csíki Versünnepet
  Idén is megtartják a Csíki Versünnepet
 • Általános iskolásoknak hirdetett pályázatot a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár
  Általános iskolásoknak hirdetett pályázatot a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár
 • Elkezdődötek az általános iskolai beiratkozások
  Elkezdődötek az általános iskolai beiratkozások
 • De La Soul, Roxette, Bee Gees, Republic – ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
  De La Soul, Roxette, Bee Gees, Republic – ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
 • Koronavírus - egyre többen regisztrálnak az oltásra
  Koronavírus - egyre többen regisztrálnak az oltásra
 • Koronavírus - 291-en haltak meg, 5077 új fertőzött egy nap alatt
  Koronavírus - 291-en haltak meg, 5077 új fertőzött egy nap alatt
 • Pályakarbantartási munkálatok indulnak kedden - Fehérvárt is érintik
  Pályakarbantartási munkálatok indulnak kedden - Fehérvárt is érintik
 • Tavaszi nagytakarítás - a Vadex is csatlakozott
  Tavaszi nagytakarítás - a Vadex is csatlakozott
 • A héten lesznek az általános iskolai beiratkozások
  A héten lesznek az általános iskolai beiratkozások
 • Koronavírus - Szlovénia enyhít a korlátozásokon
  Koronavírus - Szlovénia enyhít a korlátozásokon
 • Agrárcenzus - 234 ezer gazdaságot írtak össze tavaly
  Agrárcenzus - 234 ezer gazdaságot írtak össze tavaly
 • Oltások - hétről hétre többen kérik
  Oltások - hétről hétre többen kérik