Clear sky22 °C
2019. október 21. hétfő Orsolya
Menü

Eldugult az orrod? Így szüntetheted meg pár perc alatt!

Kíváncsi vagy arra az egyszerű gyakorlatra, amely segítségével pár perc alatt megszüntethető az orrdugulás? Akkor olvass tovább!

Az orrdugulás valószínűleg senki számára nem ismeretlen. Valaki azt mondja, hogy azért dugul el az orra, mert allergiás valamelyik növényre vagy virágporra, mások a macskaszőrt hibáztatják, a poratkákat, a levegő szennyezettségét, a legtöbben pedig a reggeli ébredés kényelmetlen - és természetes - mellékhatásának tartják.

A múltkor már írtam arról, hogy miért fontos a helyes légzés. Akkor főként az asztmások helyzetével foglalkoztam. Megemlítettem akkor, hogy tavasszal indul be - és a különböző növények által okozott keresztallergiákkal gyakorlatilag most már egész nyárra kiterjed - a pollenszezon, amely sok allergiás beteg számára azt jelenti, hogy tavasztól őszig tüsszög, könnyezik, folyik az orra vagy éppen eldugul. A tavasz ráadásul szeszélyes is, mert fagyos, ködös időt éppúgy hozhat, mint váratlan meleget, ami vitaminok, tartalékok híján még az egyébként egészséges szervezetet is megviseli, legyengíti.

A pollenszezonban sok ember orra folyik vagy eldugul adott növények közelében (Fotó: Pixabay)
A pollenszezonban sok ember orra folyik vagy eldugul adott növények közelében (Fotó: Pixabay)

Felvázoltam a Buteyko légzést, amivel megszüntethető a túllégzés, normalizálható a test széndioxid szintje, s amivel biztosítani tudjuk a szabad légutakat, a sejtek jó oxigénellátását és megerősíthetjük az immunrendszert.

Ha már ennyire felcsigáztam - reményeim szerint - az olvasókat, akkor most térjünk rá egy konkrét problémára és annak megoldására, hiszen az orrdugulás nem csak a tavasz-őszi pollenszezonra jellemző!

Ahhoz, hogy meg tudjuk szüntetni ezt a gyakran fellépő tünetet, meg kell értenünk az okát! (Ami sokáig nekem se volt világos, teljesen máshol kutattam a vélt gyökerek után. Természetesen hiába…)

Biztosítsuk a szabad légutakat, a sejtek megfelelő oxigénellását! (Fotó: Pixabay)
Biztosítsuk a szabad légutakat, a sejtek megfelelő oxigénellását! (Fotó: Pixabay)

Túllégzéskor - amit a múltkor már ecseteltem - beszűkülnek a légutak. Van akinél a hörgők, van akinél az orrjáratok, és van akinél mindkét terület érintetté válik. Így próbál meg védekezni a szervezet a túllégzés ellen, így igyekszik kompenzálni a túlzott széndioxid-veszteséget. Ebből kiindulva: ha megemeljük szervezetünk széndioxid szintjét, akkor okafogyottá válik a légutak beszűkítése, így az orrjáratok is természetes módon kinyílnak.

– Más szempontból úgy tekinthetünk az orrdugulásunkra, mint a beépített kontroll-lámpára az autónkban, amely jelzi a hibás működést, ez esetben a helytelen légzést, amit enélkül észre sem vennénk. Így viszont lehetőségünk van kijavítani a hibát, mielőtt sokkal súlyosabb állapotot (például asztmát) idéz elő, és akár hálásak is lehetünk az orrunknak ezért a tünetért – hívta fel figyelmemet a lényegre Varga-Szilágyi Gyula Buteyko terapeuta.

Ne várjuk meg, míg nem kapunk rendesen levegőt és fuldoklani kezdünk! (Fotó: Pixabay)
Ne várjuk meg, míg nem kapunk rendesen levegőt és fuldoklani kezdünk! (Fotó: Pixabay)

Hogyan tudjuk megemelni testünk széndioxid szintjét? Varga-Szilágyi Gyulának köszönhetően bemutatok most egy gyakorlatot, amellyel öt perc alatt megszüntethető az orrdugulás. A módszer gyerekeknél és felnőtteknél is egyaránt működik. Íme:

 • Ülj egyenesen, húzd ki magad!
 • Vegyél egy kislevegőt lehetőleg az orrodon, majd lélegezz ki lazán, hosszan, kényelmesen, természetesen!
 • A kilégzés végén azonnal fogd be az orrod és tartsd vissza a lélegzeted! A szád legyen végig csukva!
 • Amint befogtad az orrod, kezdj el enyhén bólogatni a fejeddel! Közben próbálj minél jobban ellazulni, hogy tovább tudd visszatartani a lélegzeted!
 • Amikor „elfogyott a levegő”, engedd el az orrod és vegyél orron keresztül óvatosan, halkan kis levegőket, kisebbeket, mint amekkora jól esne! Akármilyen nagy is a légszomjad, semmiképp ne vegyél nagy levegőt! A hasad, a rekeszizmod ellazítására fókuszálva nyugtasd le, halkítsd le a légzésed, amilyen hamar csak tudod!
 • Amint lecsillapodott a légzésed, kezdd elölről és ismételd meg a gyakorlatot! Folytasd ezt mindaddig, amíg ki nem nyílik az orrod annyira, hogy kényelmesen tudsz rajta lélegezni. Ha 5 perc gyakorlatozás után még nem tisztult ki teljesen az orrod, sétálgass két percet és végezd el újra úgy, hogy közben járkálsz egyenes tartással!

Végezd el ezt a gyakorlatot valahányszor csak eldugul az orrod! Nemcsak asztmásoknál, allergiásoknál hatásos, hanem megszünteti a nátha miatti orrdugulást is. (Ezt igazolni tudom, én többször is használtam!)

Végezd el az előbb bemutatott gyakorlatot valahányszor csak eldugul az orrod! (Fotó: Pixabay)
Végezd el az előbb bemutatott gyakorlatot valahányszor csak eldugul az orrod! (Fotó: Pixabay)

Ha a gyakorlat után továbbra is túllélegzel, vagy akár csak egy nagy levegőt is veszel, elveszíted a gyakorlattal pótolt széndioxidot, és az orrod ismét el fog dugulni, jelezve ezzel az újbóli túllégzést. Nem elég tehát megszüntetni az orrdugulást, fenn is kell tartani a nyitott orrjáratokat és ennek az egyetlen természetes módja, ha figyelsz minden egyes levegővételre, csökkented picit a légzésedet, óvatosan, halkan, lassan lélegzel, nem sóhajtasz, nem ásítasz.

– Amikor átállsz szájlégzésről az állandó orrlégzésre, a belélegzett levegő mennyisége csökken. A több levegőhöz szokott szervezeted valószínűleg megpróbál trükközni és ásítással, sóhajtással, szippantással vagy szájon keresztüli légzéssel akar rávenni, hogy vegyél több levegőt. Csak akkor van esélyed a gyógyulásra, ha ellenállsz ezeknek a kísértéseknek. Egyetlen nagy levegővétellel tönkre tehetsz 10-20 perc gyakorlást – figyelmeztet mindenkit dr. Kovács László tüdőgyógyász, Buteyko terapeuta (akivel a legutóbb is beszélgettem erről a módszerről).

Sport közben is fontos az orron át történő légzés! - Bedugult orral edzeni sem lehet hatékonyan (Fotó: Temesvári Márta)
Sport közben is fontos az orron át történő légzés! - Bedugult orral edzeni sem lehet hatékonyan (Fotó: Temesvári Márta)

És valóban: amikor ezt a gyakorlatot csináltam, többször észrevettem, hogy ásítanom kell - amit egyébként természetes dolognak tartunk, és bőszen alkalmazzuk is, mert általánosan elterjedt nézet, hogy hagyni kell az ásítást, mert mi baj is származhat belőle? Most már gondolom mindenki tudja, hogy túllégzést!

Az ásítást (és a sóhajtást) pedig úgy győzhetjük le, ha csukva tartjuk a szánkat az adott inger érkezésénél. Még hatásosabb, ha befogjuk az orrunkat és nyelünk egyet, elnyomva ezzel az ingert.

– Amikor átáll valaki az állandó orron keresztüli légzésre, már kellemetlennek, száraznak, hidegnek érzi a szájon át vett levegőt – mondja dr. Kovács László. – Sokan csodálkoznak, hogy hogyan is élhettek együtt az állandó és kellemetlen orrdugulással, egy olyan állapottal, amelyet eddig többnyire sikertelenül próbáltak megszüntetni különböző orrcseppek, spray-k használatával vagy talán még műtéttel is.

Dr. Kovács László (Fotó: TV2)
Dr. Kovács László (Fotó: TV2)

Majd kifejtette, hogy nem egyszerűen javasolja az orron át való légzést, hanem meg is tiltja pácienseinek a száj közbeiktatását. Az orrlégzésnek semmilyen helyzetben nem lehet alternatívája a szájon át vett levegő, mert úgy nincs esély a gyógyulásra. Mindig, minden helyzetben, még mozgás közben is orron keresztül kell be- és kilélegezi.

– Olyan tempóban mozogjunk, sportoljunk, hogy elég legyen az orron át vett levegő – tanácsolja. – Élsportolóknál, versenyhelyzetben még megengedhető, hogy extrém terhelés alatt szájon kezd lélegezni a sportoló, de a verseny vagy a meccs végén azonnal vissza kell térni az orrlégzéshez, közben fokozatosan csökkenteni a tempót és vele együtt a légzést is, mintegy levezetni a mozgást legalább 10 percen át, a legvégén már lassú sétával.

Olyan tempóban mozogjunk, sportoljunk, hogy elég legyen az orron vett levegő. (Fotó: Temesvári Márta)
Olyan tempóban mozogjunk, sportoljunk, hogy elég legyen az orron vett levegő. (Fotó: Temesvári Márta)

Megállni vagy pláne leülni csak akkor szabad, ha visszatért a normál légzés. A mozgás levezetése szigorúan orrlégzéssel persze amatőr sportolóknál is fontos, sosem szabad hirtelen abbahagyni, főleg az intenzív sporttevékenységet.

A bemelegítést, a fokozatos terhelést a mozgás megkezdésekor ugyancsak nem szabad megspórolni, nemcsak az izomsérülések megelőzése, hanem a légzés kontrollálása miatt sem, hiszen ha nem figyelünk oda, még el sem kezdtük, de a tudat, hogy mindjárt mozogni fogunk, máris nagyobb levegővételekre késztet minket.

Fontos, hogy az orrunkon át vegyük a levegőt, ne használjuk a szánkat sport közben sem (Fotó: Temesvári Márta)
Fontos, hogy az orrunkon át vegyük a levegőt, ne használjuk a szánkat sport közben sem (Fotó: Temesvári Márta)

A sport és a légzés közötti összefüggést a folytatásban fogjuk áttekinteni a kettlebell legfőbb hazai népszerűsítőjének, Lakatos Péter segítségével, aki évek óta kutatja a megfelelő légzés és a sportteljesítmény közötti kapcsolatot.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét embere

 • Visszaadja alpolgármesteri megbizatását Brájer Éva
  Visszaadja alpolgármesteri megbizatását Brájer Éva
 • Nyoma veszett egy magyar turistának Erdélyben
  Nyoma veszett egy magyar turistának Erdélyben
 • Holnap kezdődnek a Rákóczi Szövetség programjai
  Holnap kezdődnek a Rákóczi Szövetség programjai
 • Elindult a gyűjtés: öltöztessük együtt fehérbe az adventi kórus fehérvári kisangyalait!
  Elindult a gyűjtés: öltöztessük együtt fehérbe az adventi kórus fehérvári kisangyalait!
 • Bordélyházat üzemeltető személyeket vettek őrizetbe Hegyeshalomban
  Bordélyházat üzemeltető személyeket vettek őrizetbe Hegyeshalomban
 • Nemzeti ünnep - módosított útvonalon közlekednek az autóbuszok
  Nemzeti ünnep - módosított útvonalon közlekednek az autóbuszok
 • VIII. Paál István Fesztivál - országos amatőr színjátszó találkozó városunkban
  VIII. Paál István Fesztivál - országos amatőr színjátszó találkozó városunkban
 • Orbán: a kormány minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködik, amely erre kész
  Orbán: a kormány minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködik, amely erre kész

Eseménynaptár

 • Jogerős a fehérvári választási eredmény - várhatóan pénteken lesz az alakuló ülés
  Jogerős a fehérvári választási eredmény - várhatóan pénteken lesz az alakuló ülés
 • Rio Star - Latin-Amerika legnagyobb óriáskerekét avatják fel Rio de Janeiróban
  Rio Star - Latin-Amerika legnagyobb óriáskerekét avatják fel Rio de Janeiróban
 • Meteorológiai szolgálat: Észak-Európában már téli idő van
  Meteorológiai szolgálat: Észak-Európában már téli idő van
 • HÍRADÓ 1-kor 2019. október 21.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. október 21.