Partly cloudy12 °C
2021. január 22. péntek Vince
Menü
Házhozszállítás

Festeni bárki tud, de csodát létrehozni csak szívvel és tudással lehet – izgalmas workshopon jártam Székesfehérváron

Akik szívesen barangolnak a csináld magad, vagy divatos szóval DIY világában, azoknak biztosan nem ismeretlen a krétafesték. De hogy mit is tud igazán a környezet- és bababarát, szagtalan Vintage Paint, azt egy különleges székesfehérvári workshopon tapasztalhattam meg.

Már az egészen egyedi hangulatot ad egy helynek, ha azonos dolog iránt érdeklődők jönnek össze, a RegAndina Alkotóműhely workshopján pedig kivétel nélkül olyanokkal találkozhat az ember, akik örömüket lelik a saját maguk által varázsolt és teremtett csodákban. És egy-egy ilyen alkalommal tényleg valódi csodák születnek a kezek között. A lehetőséget pedig egy testvérpár, Borbás Andrea és Puskás Regina hozta el Székesfehérvárra.

„Mindketten multinál dolgozunk, ráadásul olyan munkakörben, ahol kötöttek a feladataink, így különösen jó érzés és magával ragadó, amikor nekiállhatunk alkotni. Hogy a mostanában divatos szóval éljek: ilyenkor tényleg megtapasztaljuk a flow-t.” – emeli ki Regina azt, ami mostani sorozatgyártott és gépesített világban sokunknak hiányzik.

Ahhoz pedig, hogy a Vintage Paint festékkel alkossuk, újjávarázsoljunk, felfrissítsünk vagy éppen egyedivé tegyünk egy-egy bútordarabot, nem kell előképzettség, akár egyetlen workshop alkalmával megtanulhatjuk az alapokat, a használatot.

„Nagyon könnyű a krétafestékkel bánni, hiszen nem csöpög, nem folyik, ráadásul nem igényel különösebb előkészítést, akár laminált felületre is kenhetjük. Ha például meguntuk a barna konyhabútorunkat, akkor itt a lehetőség, hogy a hosszú téli estéket felhasználjuk: mivel a Vintage Paint környezet-, illetve bababarát, természetes összetételű és gyakorlatilag szagtalan, akár zárt térben is bátran dolgozhatunk vele.” – meséli Borbás Andrea.

Persze attól, hogy könnyű vele bánni, nem árt, sőt, nagyon is fontos tudnunk, hogyan használjuk. Én egy tükörkeretnek adtam új ruhát, de tényleg szükségem volt Andi útmutatására, hogy mennyi festéket tegyek az ecsetre, hogyan kell könnyű mozdulatokkal felvinni az anyagot, majd a fixáló waxot. Sőt, ha igazán őszinte akarok lenni, már az első lépésnél, a szín kiválasztásánál elvesztem volna egyedül, hiszen annyi gyönyörű lehetőség van.

„A festék nagyon fontos tényező, de bánni is tudni kell vele, mert hiába van jó alapanyagod, ha nem tudod mit lehet belőle kihozni. Ezeken a workshopokon igyekszünk kinyitni egy olyan szoba ajtaját, ahol korlátlan lehetőségek között barangolhatnak a résztvevők, inspirálódhatnak és kipróbálhatják a különböző technikákat, színeket, díszítéseket. A nap végén pedig mindenki nagy örömmel viszi haza a kész munkát. Egy-egy workshop alkalmával nemcsak szaktudást kapnak a kezükbe, hanem talán egy új hobbit is az életükbe.” – összegez Regina.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • 1 311 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 98 beteg
  1 311 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 98 beteg
 • Felhőtlen szórakozást ígér a Vörösmarty Színház rádiókabaréja
  Felhőtlen szórakozást ígér a Vörösmarty Színház rádiókabaréja
 • A kutatók szerint a vírus mutációja ellen is védenek a most engedélyezett oltóanyagok
  A kutatók szerint a vírus mutációja ellen is védenek a most engedélyezett oltóanyagok
 • Megnyílt a 21. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás
  Megnyílt a 21. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás