Cloudy10 °C
2021. április 17. szombat Rudolf
Menü
Házhozszállítás

Székesfehérvári kapukról készült képekkel támogatják a fogyatékos és hátrányos helyzetű embereket

Fogyatékos és hátrányos helyzetű embereket támogat a „Kívül tágasabb – belül végtelen” című kiállítás, melyen több székesfehérvári kapu is látható. A tárlat megnyitását George Clooney magyar hangja, Szabó Sipos Barnabás vállalta magára.

Székesfehérváron, a Vörösmarty Társaság Kossuth utcai kiállítótermében láthatta először a közönség Fazekas Krisztina „Kapuk” című fotósorozatát még 2015-ben. A kiállítás - bővített változatban - most Budapesten, a „Nem adom fel” kávézóban várja az érdeklődőket.

Fazekas Kriszta a megnyitón (Fotó: Mikó Evelin)
Fazekas Kriszta a megnyitón (Fotó: Mikó Evelin)

A kiállításon bemutatott fotók megvásárolhatók, a befolyt összeget pedig a művésznő a „Nem Adom Fel Alapítvány”-nak ajánlotta fel, támogatva így a fogyatékos és a hátrányos helyzetű embereket. A tárlat teljes koncepcióját Fazekas Krisztina alkotta meg, viszont kiemelte, hogy ez az este nem jöhetett volna létre Köleséri Sándor, Szabó Sipos Barnabás, Búsulójuhász, Fazekas Krisztina testvére és testvére párjának odaadása nélkül.

Az egyik székesfehérvári kapu a kiállításon (Fotó: Fazekas Kriszta)
Az egyik székesfehérvári kapu a kiállításon (Fotó: Fazekas Kriszta)

Fazekas Krisztát az említett kávézó programszervezője, Köleséri Sándor kérte fel a kiállítás megrendezésére.

Hatalmas megtiszteltetésnek éreztem Köleséri Sándor megkeresését.” – mondta Kriszta az fmc.hu-nak. – „Egyrészről azért, mert a kávézó nemes ügyet szolgál (fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű embereknek ad munkalehetőséget), másrészt pedig egy olyan térben lehettünk a megnyitón, ahol nem kisebb nevek fordultak már meg a teljesség igénye nélkül, mint Böjte Csaba, Rudolf Péter, Nyári Krisztián, Till Attila, Dr. Erdő Péter.”

A kiállítás megnyitóján (Fotó: Mikó Evelin)
A kiállítás megnyitóján (Fotó: Mikó Evelin)

A kapu, mint szimbólum, rengeteg üzenetet rejt, a kapuk megfejtésre váró jelek. A kapu lehet a „kívül tágasabb tér” és a „belső végtelen tér” (a kiállítás címe ezért lett: „Kívül tágasabb – belül végtelen”) demarkációs pontja, lehet teremtés/teremtődési pont, de lehet a Föld és az Univerzum, a Föld és az ég összekötő kapcsa is. Erről beszélgetett sokat Kriszta és Szabó Sipos Barnabás, és ezt a fajta művészi szemléletmódot adta át Szabó Sipos Barnabás a kiállítás megnyitásakor, és erre a gondolatmenetre kapcsolódott rá a megnyitón Búsulójuhász dalszerző és előadó az „Ég és Föld” című szerzeményével.

Ég és Föld (Fotó: Mikó Evelin)
Ég és Föld (Fotó: Mikó Evelin)

Ahogy említettük, Kriszta nem csak a megnyitó folyamatát, hanem az egész estét igyekezett koncepcionálisan felépíteni: a megnyitóra érkezők a bejáratnál kapu idézetekkel ellátott szerencsesütit vehettek magukhoz. Ezzel Kriszta arra törekedett, hogy megnyissa az elmét, egyfajta „aha” élménnyel szerette volna megajándékozni a látogatókat, hiszen a kapu azon felül, hogy építészeti esztétikum, tele van szimbolikus jelentéstartalommal is.

A megnyitót követő oldott légkörű baráti beszélgetések után pedig mindenki kapott távozáskor még egy utolsó impressziót a „belső, végtelen” térből (kávézóból) való kilépést követően, a megfotózott kapuk épületre történő fényfestésén keresztül.

Fényfestést láthattak a kiállításról távozók (Fotó: Mikó Evelin)
Fényfestést láthattak a kiállításról távozók (Fotó: Mikó Evelin)

A fotóművész tíz éven keresztül készítette a kiállítás anyagát. A tárlaton több székesfehérvári kaput is láthatunk. A fotókat egyrészt festővászonra nyomtatták - ezáltal egyfajta fordított hiperrealisztikus hatása lett a képeknek -, másrészről végig törekedett az alkotó a formapermutációra. A rendszeresség, sorrendiség hatását úgy igyekezett elérni, hogy mindig ugyanabból a távolságból és szögből fotózta meg a kapukat. Ezt a sorrendiséget, rendszerességet maguk a kapuk törik meg, hisz minden kapu más és más formavilágú és színű.

Székesfehérvári kapukról készült képekkel támogatják a fogyatékos és hátrányos helyzetű embereket
Az egyik székesfehérvári kapu a kiállításon (Fotó: Fazekas Kriszta)

Kriszta egyébként az elmúlt évek alatt szinte az összes fotóműfajba belekóstolt. Termékfotózott stúdióban (pl. a Tiszacipőnek 3 évig), portréfotózott, és van egy honlapja is, mely a kárpát-medencei épített örökségeket kommunikálja vizuálisan. A mostani kapuk kiállítás ezzel a területtel hozható leginkább rokonságba.

Krisztától mi is többször kaptunk fényképeket cikkek illusztrálásához (gondoljunk például a levenduláról szóló cikkre, s fotói népszerűségét az is bizonyítja, hogy két éve indított site-ja már 998 000 oldalletöltésnél tart.

Székesfehérvári kapukról készült képekkel támogatják a fogyatékos és hátrányos helyzetű embereketFazekas Kriszta a Bory-várat is előszeretettel fotózza (Fotó: Fazekas Kriszta)

Kastélyokról/várakról szóló fotósorozatában – többek között - megtalálhatjuk Székesfehérvár egyik nevezetességét a Bory-várat, Fejér-megyéből a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyt, az iszkaszentgyörgyi Amadé-Pappenheim-Bajzáth kastélyt, valamint a Nádasdy-kastélyt is. Rovatot készített a Velencei-tó körüli nevezetességekről, ellátogatott a környék temetőinek elhanyagolt sírköveihez, és még a fáknak is külön figyelmet szentelt.

Székesfehérvári kapukról készült képekkel támogatják a fogyatékos és hátrányos helyzetű embereketNaplemente a Velencei-tónál Kriszta albumából (Fotó:Fazekas Kriszta)

Járja az országot, Fejér megyét, hogy bemutassa azt a szépséget, amely mellett néha úgy megyünk el nap mint nap, hogy észre sem vesszük. – Tervei szerint hamarosan ismét kiállítást rendez városunkban, melyről szerkesztőségünk sem fog hiányozni!

Székesfehérvári kapukról készült képekkel támogatják a fogyatékos és hátrányos helyzetű embereket
Madárrezervátum a Velencei-tónál (Fotó: Fazekas Kriszta)

A „Kívül tágasabb – belül végtelen” című kiállítás megnyitásáról készült egy kisfilm is:

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Szombaton és vasárnap is folytatódik a lakosság oltása a székesfehérvári kórházban
  Szombaton és vasárnap is folytatódik a lakosság oltása a székesfehérvári kórházban
 • Végső búcsút vesznek Fülöp hercegtől
  Végső búcsút vesznek Fülöp hercegtől
 • Online Pizsamapartit tartanak a Magyar Nemzeti Múzeumban
  Online Pizsamapartit tartanak a Magyar Nemzeti Múzeumban
 • Jövőre több mint duplájára nő az árvaellátás minimuma
  Jövőre több mint duplájára nő az árvaellátás minimuma
 • Szijjártó: 400 ezer helyett egymillió kínai vakcina érkezik április végéig
  Szijjártó: 400 ezer helyett egymillió kínai vakcina érkezik április végéig
 • Meghalt 217 beteg, 4604-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
  Meghalt 217 beteg, 4604-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
 • Székesfehérvárig közlekednek majd nyáron a balatoni éjszakai bagolyvonatok
  Székesfehérvárig közlekednek majd nyáron a balatoni éjszakai bagolyvonatok
 • Mesés természetismereti tábor alsó tagozatosoknak a Velencei-tó partján
  Mesés természetismereti tábor alsó tagozatosoknak a Velencei-tó partján

Eseménynaptár