5 évnél régebbi cikk

Székesfehérvári kapukról készült képekkel támogatják a fogyatékos és hátrányos helyzetű embereket
Székesfehérvári kapukról készült képekkel támogatják a fogyatékos és hátrányos helyzetű embereket

Fogyatékos és hátrányos helyzetű embereket támogat a „Kívül tágasabb – belül végtelen” című kiállítás, melyen több székesfehérvári kapu is látható. A tárlat megnyitását George Clooney magyar hangja, Szabó Sipos Barnabás vállalta magára.

Székesfehérváron, a Vörösmarty Társaság Kossuth utcai kiállítótermében láthatta először a közönség Fazekas Krisztina „Kapuk” című fotósorozatát még 2015-ben. A kiállítás - bővített változatban - most Budapesten, a „Nem adom fel” kávézóban várja az érdeklődőket.

A kiállításon bemutatott fotók megvásárolhatók, a befolyt összeget pedig a művésznő a „Nem Adom Fel Alapítvány”-nak ajánlotta fel, támogatva így a fogyatékos és a hátrányos helyzetű embereket. A tárlat teljes koncepcióját Fazekas Krisztina alkotta meg, viszont kiemelte, hogy ez az este nem jöhetett volna létre Köleséri Sándor, Szabó Sipos Barnabás, Búsulójuhász, Fazekas Krisztina testvére és testvére párjának odaadása nélkül.

Fazekas Krisztát az említett kávézó programszervezője, Köleséri Sándor kérte fel a kiállítás megrendezésére.

Hatalmas megtiszteltetésnek éreztem Köleséri Sándor megkeresését.” – mondta Kriszta az fmc.hu-nak. – „Egyrészről azért, mert a kávézó nemes ügyet szolgál (fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű embereknek ad munkalehetőséget), másrészt pedig egy olyan térben lehettünk a megnyitón, ahol nem kisebb nevek fordultak már meg a teljesség igénye nélkül, mint Böjte Csaba, Rudolf Péter, Nyári Krisztián, Till Attila, Dr. Erdő Péter.”

A kapu, mint szimbólum, rengeteg üzenetet rejt, a kapuk megfejtésre váró jelek. A kapu lehet a „kívül tágasabb tér” és a „belső végtelen tér” (a kiállítás címe ezért lett: „Kívül tágasabb – belül végtelen”) demarkációs pontja, lehet teremtés/teremtődési pont, de lehet a Föld és az Univerzum, a Föld és az ég összekötő kapcsa is. Erről beszélgetett sokat Kriszta és Szabó Sipos Barnabás, és ezt a fajta művészi szemléletmódot adta át Szabó Sipos Barnabás a kiállítás megnyitásakor, és erre a gondolatmenetre kapcsolódott rá a megnyitón Búsulójuhász dalszerző és előadó az „Ég és Föld” című szerzeményével.

Ahogy említettük, Kriszta nem csak a megnyitó folyamatát, hanem az egész estét igyekezett koncepcionálisan felépíteni: a megnyitóra érkezők a bejáratnál kapu idézetekkel ellátott szerencsesütit vehettek magukhoz. Ezzel Kriszta arra törekedett, hogy megnyissa az elmét, egyfajta „aha” élménnyel szerette volna megajándékozni a látogatókat, hiszen a kapu azon felül, hogy építészeti esztétikum, tele van szimbolikus jelentéstartalommal is.

A megnyitót követő oldott légkörű baráti beszélgetések után pedig mindenki kapott távozáskor még egy utolsó impressziót a „belső, végtelen” térből (kávézóból) való kilépést követően, a megfotózott kapuk épületre történő fényfestésén keresztül.

A fotóművész tíz éven keresztül készítette a kiállítás anyagát. A tárlaton több székesfehérvári kaput is láthatunk. A fotókat egyrészt festővászonra nyomtatták - ezáltal egyfajta fordított hiperrealisztikus hatása lett a képeknek -, másrészről végig törekedett az alkotó a formapermutációra. A rendszeresség, sorrendiség hatását úgy igyekezett elérni, hogy mindig ugyanabból a távolságból és szögből fotózta meg a kapukat. Ezt a sorrendiséget, rendszerességet maguk a kapuk törik meg, hisz minden kapu más és más formavilágú és színű.

Az egyik székesfehérvári kapu a kiállításon (Fotó: Fazekas Kriszta)

Kriszta egyébként az elmúlt évek alatt szinte az összes fotóműfajba belekóstolt. Termékfotózott stúdióban (pl. a Tiszacipőnek 3 évig), portréfotózott, és van egy honlapja is, mely a kárpát-medencei épített örökségeket kommunikálja vizuálisan. A mostani kapuk kiállítás ezzel a területtel hozható leginkább rokonságba.

Krisztától mi is többször kaptunk fényképeket cikkek illusztrálásához (gondoljunk például a levenduláról szóló cikkre, s fotói népszerűségét az is bizonyítja, hogy két éve indított site-ja már 998 000 oldalletöltésnél tart.

Fazekas Kriszta a Bory-várat is előszeretettel fotózza (Fotó: Fazekas Kriszta)

Kastélyokról/várakról szóló fotósorozatában – többek között - megtalálhatjuk Székesfehérvár egyik nevezetességét a Bory-várat, Fejér-megyéből a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyt, az iszkaszentgyörgyi Amadé-Pappenheim-Bajzáth kastélyt, valamint a Nádasdy-kastélyt is. Rovatot készített a Velencei-tó körüli nevezetességekről, ellátogatott a környék temetőinek elhanyagolt sírköveihez, és még a fáknak is külön figyelmet szentelt.

Naplemente a Velencei-tónál Kriszta albumából (Fotó:Fazekas Kriszta)

Járja az országot, Fejér megyét, hogy bemutassa azt a szépséget, amely mellett néha úgy megyünk el nap mint nap, hogy észre sem vesszük. – Tervei szerint hamarosan ismét kiállítást rendez városunkban, melyről szerkesztőségünk sem fog hiányozni!

Madárrezervátum a Velencei-tónál (Fotó: Fazekas Kriszta)

A „Kívül tágasabb – belül végtelen” című kiállítás megnyitásáról készült egy kisfilm is:

Borítókép: Mikó Evelin
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek