5 évnél régebbi cikk

Ezt hallgatta a világ 30 éve - 1988 október
Fehérvár Médiacentrum fotójaEzt hallgatta a világ 30 éve - 1988 október

Whitney Houston, Enya, Def Leppard - zenei sorozatunkban havonta visszatekintünk a 30 évvel korábbi slágerlistákra, hogy vajon milyen dalokat dúdolt, milyen nótákra táncolt a világ. Időutazásunk 1988 októberével folytatódik.

A briteknél a U2 és a "Desire" kezdte az élen a hónapot, letaszítva szeptember második felének uralkodóját, a The Hollies "He Ain't Heavy, He's My Brother" című nótáját. Bonoék remekül indultak az előző héten, új belépőként rögtön a harmadik helyen debütált a nóta a UK Top 40 Singles Chart-on. Az első hely azonban tiszavirág életűnek bizonyult, mindössze egy hétig örülhettek neki, mert érkezett a korszak egyik nagy dívája, Whitney Houston és a "One Moment Int Time". A tragikus sorsú énekesnő (házassága az R'n'B énekes Bobby Brown-nal tettlegességig fajuló vitákat, kábítószer függőséget és alkoholproblémákat hozott Whitney Houstonnak, az énekesnő 2012-ben, gyógyszer- és alkoholmérgezésben hunyt el, halálát zaklatott házasságának tudják be a rajongók) nagyot tarolt a dallal, 16 hétig volt a britek listáján, két hétig listavezetőként. A kiváló énekesnő egyébként hatalmas népszerűségnek örvendett a britek körében, hosszú és eredményes pályafutása során 33 dala került fel a UK Top 40 Singles Chart-ra, ezek közül 17 a Top10-ig jutott, négy pedig, a "One Moment In Time" mellett az 1985-ös "Saving All My Love For You", a két évvel későbbre datálódó "I Wanna Dance With Somebody" és a Több, mint testőr című film világot meghódító betétdala, az 1992-es "I Will Always Love You" vezette is Albion kislemezlistáját, a négy dal összesen 16 hétig.

A "One Moment In Time" október végén búcsúzott el az első helytől, Whitney átadta vezető pozícióját egy másik hölgynek, ugyanis bizonyos Eithne Pádraigín Ní Bhraonáin ugrott az élre. Nem ismerős a név? Nem csodálom, az akkor 27 esztendős ír énekesnőt ugyanis Enya művésznéven ismerhette meg a világ. Nevéről szinte mindenkinek a gigaslágerrá váló "Orinoco Flow" ugrik be, és igen, épp e nóta lépett a brit slágerlista első helyére 1988 októberének végén. A dal 13 hetet töltött a listán, három hétig pedig az élen trónolt a ködös Albionban.

A csodás énekesnők mellett is volt azért élet az adott hónapban, olyan kedvencek tűntek fel a UK Top 40 Singles Chart első tíz helyezettje között, mint a Németországi első helye után itt is befutó Milli Vanilli és a "Girl You Know It's True", az akkor Amerikában már listavezető Bobby McFerrin és a "Don't Worry, Be Happy", Rick Astley és a "She Wants To Dance With Me", vagy épp a Top10-ben tartósan megragadó We Papa Girl Rappers és a "We Rule".

Britanniából ugorjunk át a kontinensre, nézzük, mely művek uralták Franciaország kislemez listáját 1988 októberében! Glenn Medeiros és Elsa az "Un Roman D'amitié" című dallal még szeptemberben hódította meg a Singles Top 100 csúcsát, a remek pozíciót hat héten át, egészen október végéig tartotta is a duó. Mivel e dalról szeptemberi visszatekintőmben már írtam részletesen, nézzük azt a nótát, amely végül letaszította a párost trónról. A nagy tett Paco nevéhez fűződik, aki az "Amor De Mis Amores" című dalával 1988 októberének utolsó napján lépett az első helyre, a negyedik pozícióba száműzve a korábbi listavezetőt. A latinos beütésű remekmű Michel Rivgauche tollából került ki, aki ifjabb éveiben olyan előadóknak írt dalokat, mint Édith Piaf, Maurice Chevallier vagy épp Yves Montand. Az "Amor De Mis Amores" Paco előadásában meghódította a francia szíveket és lábakat, összesen 22 hetet töltött a Singles Top 100-ban, öt hétig, október végétől egészen november utolsó napjáig az első helyen állt. A környező országokban kisebb részsikereket könyvelhetett csak el, Hollandiában a 8. helyig vitte a lendület, de feltűnt a svájci és a belga slágerlistákon is.

Paco mellett kevesen rúgtak labdába 1988 októberében Franciaországban, pedig olyan nóták nyomultak a gallok listáján, mint a Top10-ben 11 hetet eltöltő S-Express és a "Theme From S-Express", vagy épp a szintén nagy kedvencnek számító, Hollandiában és Belgiumban a csúcsra is jutó Eddy Grant és a "Gimme Hope Jo'Anna".

Kíváncsiskodó szemünket Franciaország után vessük Németországra, ahol 1988 októberének elejére épp leáldozóban volt a Milli Vanilli-őrület, a remekül rappelő-éneklő duó (na jó, mint később kiderült, remekül tátogó duó, de erről itt már írtam részletesen) "Girls You Know It's True" opusza épp a hónap elején bukta el első pozícióját. Az új listavezető a Koreana nevű, nem meglepő módon Dél-Koreából érkezett pop/rock banda lett, mely Hand In Hand című dalával meghódította a németeket. A nóta az abban az évben Szöulban rendezett XXIV. nyári olimpiai játékok (egyik) hivatalos dala volt, a Lee Seung-kyu, Hong Hwa Jae, Lee Ae Sook és Lee Yong Kyu alkotta Koreana pedig kicsit megkésve, de csúcsra járatta Németországban az ötkarikás dallamot. Mondjuk nem csoda, hogy a németeknek bejött, hiszen az akkor még kettéosztott ország ugyanis 47 aranyérmet nyert Szöulban (11 az NSZK, 36 pedig a teljesítményfokozó szerektől majd kicsattanó NDK sportolóinak neve mellé került). A "Hand In Hand" végül  17 hetet töltött az Offizielle Deutsche Charts listáján, október első három hetében pedig vezette is azt.

A hónap utolsó hetében Németországban is befutott az első helyre Whitney Houston és a "One Moment Int Time", mellette pedig olyan dalok tűntek fel a legjobb tízben, mint a Pet Shop Boys és a "Domino Dancing" vagy épp a Yazz And The Plastic Population és a "The Only Way Is Up".

Ugorjunk egy hatalmasat a tengerentúlra, nézzük, mi volt a sláger az Egyesült Államokban 1988 októberében. A Billboard Hot 100 listáját a hónap elején még Bobby McFerrin és a "Don't Worry, Be Happy" vezette, eme gigaslágerről a múlt hónapban már írtam részletesen. Október 8-án aztán váltás jött az első helyen, a Def Leppard és a "Love Bites" ugrott oda, azonban csak egy hétig tudta megtartani első helyét.

Október 15-én új listavezetőt ünnepelt Amerika zeneszerető közönsége, a legendás UB40 a rádiókban mai napig szívesen játszott "Red Red Wine" című nótájával ugrott a lista legfelső fokára. A brit dub/reggae együttes is csak egy hetet bírt az élen, mert jött az öreg kontinensen egy hónappal korábban, szeptemberben hódító Phil Collins és a "Groovy Kind Of Love", mely két hétretáborozott le a Billboard Hot 100 első helyén.

A Billboard hivatalos R&B és hip-hop listáján 1988 október elején a Levert és az "Addicted To You" vette át a vezetést, majd a hónap közepén jött a korábban, Whitney Houston kapcsán már emlegetett Bobby Brown, aki a "My Prerogative" című nótájával a csúcsra jutott.

A múlt havi visszaemlékezésből kimaradt a magyar zenei paletta, sajnos slágerlista nem nagyon maradt fenn 1988-ból, de a kultikus IM, vagyis az Ifjúsági Magazin lemezajánlójának köszönhetően képet kaphatunk az akkori kedvencekről. Az IM 1988 októberi száma külön megemlékezik a Sexepil "Egyesült Álmok" című albumáról, amelyet a maximális hatos pontszámmal értékelt. Ekkor jött ki a Bikini "Ha Volna Még Időm" című albuma, no, meg egy abszolút nagy kedvencé váló nóta, amely egyben címadója is volt a Napóleon Bld albumának. Ez nem volt más, mint a "Júlia Nem Akar A Földön Járni".

Ugye milyen kiváló felhozatal? Egy hónap múlva hasonlóan legendás muzsikák felelevenítésével folytatjuk, akkor 1988 novemberét vesszük nagyító alá.

(Az IM adott lapszámáért köszönet Németh Krisztiánnak, a Fehérvár TV sportriporterének.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek