5 évnél régebbi cikk

Változnak az üzemanyagok jelölései a benzinkutakon
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Változnak az üzemanyagok jelölései a benzinkutakon

Október 12-től nézzük meg kétszer is, hogy melyik töltőpisztolyhoz nyúlunk, ugyanis megváltozik mind a benzin, mind pedig a gázolaj jelölése.

Elbúcsúzhatunk a jól megszokott oktánszámra alapuló jelöléstől október 12-től, így aki eddig automatikus mozdulattal nyúlt a töltőpisztoly után, mostantól inkább kétszer is nézze meg, hogy melyiket veszi le a benzinkúton.

Az Európai Unió üzemanyag címkézési rendszerében ugyanis a fenti időponttól a tervek szerint a benzint egy körben elhelyezett E betű és egy szám jelöli majd, a gázolajat pedig egy négyzetben elhelyezett B betű jelöli majd. Az alternatív üzemanyagoknak egy rombusz lesz a szimbóluma. Ráadásul az eddig használt zöld-sárga színkód helyett egységes, fekete-fehér címkék kerülnek fel a töltőkutakra.

A benzinhez használt címkék a következők lesznek: E5 (95-ös vagy 98-as oktánszám és legtöbb 5% etanol), E10 (95-ös vagy 98-as oktánszám és 10% etanol) és E85 (85% etanol, az ilyen típusú üzemanyaggal működő járműveknek). A mai Natural 95-öt az E5 megjelölés alatt találjuk majd meg. 

A gázolaj a B7-es jelölést fogja kapni, de a piacon azonban további olyan üzemanyagok is megjelennek, amelyek nagyobb arányban tartalmaznak szerves összetevőket, így találkozhatunk B10, B30 vagy B100 elnevezésű dízelfajtákkal is.

 

Az alternatív üzemanyagok, így a gázfélék rombusz alakú címkébe kerülnek október 12-től. Úgyhogy ezeket a feliratokat kereshetjük nemcsak a magyarországi, de az Európai Unió töltőállomásain is.

A címkéket az Európai Unió 28 tagállamában, továbbá Izlandon, Norvégiában, Lichtensteinben, Macedóniában, Szerbiában, Svájcban és Törökországban vezetik be, és az újonnan gyártott autók üzemanyagtartályának közelében is elhelyezik majd, ahogy az autó kézikönyvében, a benzinkutakon, illetve az autószalonokban is.

Az EU illetékesei szerint az új rendszer segíteni fog a fogyasztóknak, hogy kiválasszák az autójuknak megfelelő üzemanyagot, ami csak azért érdekes, mert több országban benzinnek és nem petrolnak hívják a benzint, így okozhat némi zavart, hogy a B betű mostantól a dízel jelölésénél lesz. A jó hír azonban az, hogy az új címkék mellett egyelőre a régiek is fent maradnak, így talán egy fokkal magabiztosabban tudunk választani. Aztán majd megszokjuk. Remélhetőleg. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek