5 évnél régebbi cikk

Szomorú siker: nincs elhízottabb nemzet Európában a magyarnál
Fehérvár Médiacentrum fotója
The Times
Szomorú siker: nincs elhízottabb nemzet Európában a magyarnál

Európában az első, világszinten a negyedik legkövérebb nemzet a magyar. Három felnőttből kettő túlsúlyos vagy elhízott, és a helyzet egyre rosszabb. Csak 2012-ben 207 milliárd forintot költöttünk a túlsúlyból fakadó betegségek ellátására.

A magyarok számítanak Európa legelhízottabb nemzetének és világszinten is a negyedik helyen állnak - közölte a Magyar Elhízástudományi Társaság (MET) a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb jelentése. A szakemberek adatai szerint a magyar felnőtt lakosság több mint kétharmada túlsúlyos vagy elhízott, tehát három felnőttből kettő kisebb vagy nagyobb testsúlyproblémával küzd.

Az országos tápláltságiállapot-vizsgálat 2009-es és 2014-es adataiból az is kiderült, hogy nő az elhízás mértéke, egyre több túlsúlyosból lesz elhízott, valamint az elhízás is egyre súlyosabb. Az MTI még ennél is frissebb, 2016-os adatok alapján készített egy grafikont a helyzetről. Nincs mire büszkének lenni:

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő 2012-es adatai alapján a társadalombiztosítás az elhízott és túlsúlyos betegek ellátására 207 milliárd forintot fordított. Ez az összeg a teljes egészségügyi alap kiadásainak 11,6 százalékát és a bruttó hazai termék (GDP) 0,73 százalékát jelentette.

A MET az elhízás és szövődményes betegségei megelőzéséért többi között változatos étkezést, kisebb adagokat, több mozgást és 7-8 óra alvást javasol.

Az elhízás több mint húszféle szövődményes betegséget okozhat, közülük a leggyakoribbak a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a II-es típusú diabétesz és egyes daganatos megbetegedések. Kezelésének legjobb módja az életmódváltás, súlyos esetben azonban csak gyógyszerrel, műtéttel lehet orvosolni.

Az fmc.hu Heti fitt című rovatában több tippet is találhatsz arra vonatkozóan, hogyan érdemes nekiállni a kisebb vagy nagyobb túlsúlytól történő megszabadulásnak. A Cutler Fehérvár edzői és szakértői bemutatják az egyes sportágakat, étkezési tanácsokat adnak, és hétköznapi történeteken keresztül mutatják be azt, hogyan lehet sikeresen életmódot váltani. Mutatunk egy videót a közel két év terméséből:

(Forrás: MTI)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek