Partly cloudy16 °C
2021. április 11. vasárnap Zsolt, Leó
Menü
Házhozszállítás

Hogyan űzzük el a muslicákat?

Romantikáznál, de a borospohárba egy csók alatt közel tíz borlégy fullad bele? Meglepnéd a párodat egy finom vacsorával, de a gyümölcsleves és az almás pite körül – undort keltve - nyüzsögnek a miniatűr rovarok? Hányingered van, miközben leviszed a szemetet, mert özönlenek ki belőle a muslicák? Itt a megoldás!

 A múltkor már tisztáztuk, hogy a muslica szinte minden pillanatban a szaporodásra koncentrál. A megtermékenyített anya naponta nyolcvan petét is lerakhat, és rövid élete során akár hatszor is párosodhat.

muslica (Fotó: yukdesing.com)
muslica (Fotó: yukdesing.com)

A peték a rothadó gyümölcsben, zöldségben, a nedvező fák repedésein várják, hogy hét nap múlva teljesen kifejlődve csinálják ugyanazt, amit a szüleik. A gyümölcslégy a mosogató lefolyó csövében is talál magának bölcsőt, de néha megteszi egy kifolyt szörp folt vagy a pohárban maradt pár cseppnyi lé is.

Bár a muslica nem hordoz betegségeket, mégis nagyon bosszantó tud lenni, mert senki se szereti, ha az ételre kerül, vagy, ha csak ott nyüzsög mindenhol. Ezért most jöjjön néhány tipp, hogy miként tarthatjuk távol őket az otthonunktól.

A gyümölcsöket biztos, hogy ellepik (Fotó: twitter.com)
A gyümölcsöket biztos, hogy ellepik (Fotó: twitter.com)

A legfontosabb az, hogy az élelmiszereket tároljuk a hűtőben. Így nem lesz lehetősége a rovarnak, hogy bölcsőként használja ételünket. – Ez főként a romlandó zöldségekre és gyümölcsökre vonatkozik.

A mosogatóban hagyott piszkos edények is nagyon vonzók tudnak lenni. Az éhes sereg örömmámorban úszva csap le a lekváros üvegre, a söröspohárra, vagy a müzlis tej maradékára. Gondoljuk arra is, hogy a gyorsan elmosogatott edényre csak ők néznek csalódottan! – Családtagjaink biztosan nem!

Az édes illatok vonzzák (Fotó: dogadoptionmb.com)
Az édes illatok vonzzák (Fotó: dogadoptionmb.com)

Számoljunk azzal is, hogy a mosogató lefolyócsövén is megtapadhatnak ételmaradékok! – Ha klórt öntünk a lefolyóba, az nem sokat segít, úgyhogy ajánlott a cső alapos és rendszeres megtisztítása.

A szemetest ürítsük ki minden nap, mert valódi táncot járnak az erjedő maradékok felett a rovarok! Ha még így is gyanúsan sok muslica szemtelenkedik a kuka környékén, akkor alaposan sikáljuk át, mert biztosan maradt rajta / benne egy kis ízletes gyümölcsfolt, vagy egy kifolyt „finomság” utó-szaga érezhető még, ami vonzza őket.

Mindig töröljük fel a padlót, hogy ne csapjanak le az ételmaradékokra! Megjegyzem: a napi felmosás nemcsak a rovarokat űzi el, hanem lakásunk tisztán tartásának is alapfeltétele.

A muslicák otthonául szolgálhatnak szobanövényeink is: a borlégy előszeretettel rakja petéit a földbe. A nedves föld ideális keltetőnek számít. Locsoljuk ritkábban a gyanúsnak vélt növényeket. Ha felfedezünk egy pókocskát a levelek / cserepek között, ne kergessük el, mert segít a muslicák vadászatában! (Nyáron pedig a szúnyogokat kapdossa össze – ha szerencsénk van.)

A pók hálójában a muslicák is csapdába eshetnek (Fotó: al.com)
A pók hálójában a muslicák is csapdába eshetnek (Fotó: al.com)

Ezen kívül a boltokban kapható jó minőségű légypapír, amiben jól megragadnak a muslicák, de készíthetünk házilag is csapdát:

Öntsünk egy tálba bort, almalevet (vagy szörpöt), s némi mosogatószert. Keverjük össze és tegyük a konyhaszekrényre. Az édes illatra hangolódva odaszállnak majd a muslicák, de a mosogatószer miatt nem tudnak kimászni a tálból.

Vagy kenjük be étolajjal egy befőttesüveg belsejét, és öntsünk egy keveset az aljára is. Cseppentsünk bele mézet (vagy dobjunk bele egy túlérett banán-darabot, almacsutkát, félig romlott szőlőszemet), s borítsuk le a tetejét alufóliával, amit aztán szurkáljunk ki. (Ha dühösek vagyunk a helyzet miatt, akkor mehet dühből is, késsel…) A muslicák így be tudnak menni a cukrot megízlelni, de  kijönniük már nehéz lesz.

Egy tálban összekevert mosogatószer és bor könnyedén csapdába ejti a muslicákat (Fotó: tomstek.us)
Egy tálban összekevert mosogatószer és bor könnyedén csapdába ejti a muslicákat (Fotó: tomstek.us)

A luxushoz szoktatott muslicáinkat megkínálhatjuk cukros kávéval is: Az eredmény nagyjából ugyanolyan, mint az előbbi módszer esetében. (Mindegy, hogy párnás / szemes / filteres – annyira nem ínyencek.) Aki nem akar kenegetni, csepegtetni, csapdákat kihelyezni, az álljon lesben sötétedéskor: A pici legyecskék ilyenkor az ablakra tapadnak, és könnyedén össze lehet porszívózni őket. E célra kiválóan alkalmas a könnyű morzsaporszívó is, aminek a nyílását alaposan zárjuk le az akció után, hogy ne tudjon kijönni, ami már bement.

Hogy ne is jöjjenek vissza, használhatunk szárított levendulát, amit egy szellős zacskóban függesszünk ki a konyhába. – Bár ezt kipróbáltam és nekem nem jött be.

Szárított levendulával is próbálhatjuk elűzni a muslicákat (Fotó: shop.evalar.ru)
Szárított levendulával is próbálhatjuk elűzni a muslicákat (Fotó: shop.evalar.ru)

Van, aki teafa illóolajat ajánl muslica-űzőnek, de az ismerősi körömben nem aratott sikert. (Mire idáig jutottam, már nem én teszteltem a tippeket, hanem „kiajánlottam” másoknak, hogy nekik is lehetőségük legyen részt venniük a kísérletben. Persze, csak azért, hogy ők is különleges élményekkel gazdagodjanak….)

Ugyanilyen sikertelennek bizonyult a zselés gyertya is – amibe egyébként hajlamosak beleragadni, de csak akkor, ha épp meg akarnak pihenni rajta, aztán nem tudnak szabadulni belőle, mint a pókhálóba esett legyek. De ugye az esélye elég csekély annak, hogy a konyhánk összes muslicája pont a picike zselés gyertyánkat szemelje ki ágynak / széknek / hintaágynak.

A zselégyertya nem válik be (Fotó: ru.freeimages.com)
A zselégyertya nem válik be (Fotó: ru.freeimages.com)

Ha van olyan borunk, amit már nem akarunk meginni (mert nem ízlik és senki se akarja bevállalni), akkor kínáljuk fel a kis betolakodóknak: tökéletes csapda! Beleszállnak, iszogatnak, megfulladnak.

Ha még ezek után se tudtuk elűzni őket otthonunkból, akkor várjuk meg, míg beköszönt a tél. Kapcsoljuk le a fűtést, s várjuk, míg elhaláloznak. A hideget ugyanis egyáltalán nem bírják.

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Biokertészet 

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • Tudod, mi az a Tacfit?
  Tudod, mi az a Tacfit?
 • Mától lehet beiratkozni az általános iskolákba
  Mától lehet beiratkozni az általános iskolákba
 • Újra meghirdetik a Közfoglalkoztatásból versenyszférába elnevezésű programot
  Újra meghirdetik a Közfoglalkoztatásból versenyszférába elnevezésű programot
 • Kitüntették a rendőröket, akik a Margit kórházban keletkezett tűzből két férfit mentettek ki
  Kitüntették a rendőröket, akik a Margit kórházban keletkezett tűzből két férfit mentettek ki
 • Április 18-ig teljesíthető a Tavaszköszöntő túra
  Április 18-ig teljesíthető a Tavaszköszöntő túra
 • Fiatal kutatók mutatkozhatnak be az őszi Moskovszky-konferencián
  Fiatal kutatók mutatkozhatnak be az őszi Moskovszky-konferencián
 • Újabb rekortán borítású futópálya épül városunkban
  Újabb rekortán borítású futópálya épül városunkban
 • Fejérben újabb 445 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést
  Fejérben újabb 445 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést

Eseménynaptár

 • Plázákban szólnak holnap a költészet napi versek
  Plázákban szólnak holnap a költészet napi versek
 • Magyarország segít Szlovákiának az orosz oltóanyag bevizsgálásában
  Magyarország segít Szlovákiának az orosz oltóanyag bevizsgálásában
 • Szinte minden idős megkapta már a védőoltást
  Szinte minden idős megkapta már a védőoltást
 • A Vörösmarty Mihály Könyvtár is bekapcsolódik a Földrajz Éjszakája rendezvénysorozatba
  A Vörösmarty Mihály Könyvtár is bekapcsolódik a Földrajz Éjszakája rendezvénysorozatba
 • Az átoltottság növekedésével visszatérhet a gazdaság dinamikus növekedése
  Az átoltottság növekedésével visszatérhet a gazdaság dinamikus növekedése
 • Elefánt-babamérlegre gyűjt a Fővárosi Állatkert
  Elefánt-babamérlegre gyűjt a Fővárosi Állatkert
 • Újabb csaló üzenetekre figyelmeztet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet
  Újabb csaló üzenetekre figyelmeztet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet
 • HÍRADÓ 2021. április 9.
  HÍRADÓ 2021. április 9.
 • Mi lesz a székesfehérvári Akóts-malom sorsa?
  Mi lesz a székesfehérvári Akóts-malom sorsa?