Partly cloudy23 °C
2020. július 13. hétfő Jenő
Menü

Érmék, sírkövek, roncsok - Megmutatta rejtett kincseit a Duna

Érmék, sírkövek, roncsok - Megmutatta rejtett kincseit a Duna
A Petőfi híd lábánál sírkövek kerültek elő (Fotó: index.hu)

Befejeződött a Duna rekordokat döntögető apadása. Az elmúlt hetekben a folyó megmutatta eddig víz alatt lévő, rejtett kincseit.

Az eddig legalacsonyabb vízállást 1947-ben mérték a Duna magyarországi szakaszán, idén októberben azonban majd 10 centivel az akkorinál is kisebb volt a vízállás. Komárom felett nem, de a várostól délebbre fekvő helyeken megdőlt minden negatív rekord, a fővárosban például az 1947-ben mért 51 cm helyett immár az idei 41 cm-es vízállás jelenti az új rekordot.

Az előrejelzéseknek megfelelően október utolsó hétvégéjén a Duna vízgyűjtő területeit nagyobb esőzések érték el, emelkedni kezdett a vízszint, így befejeződött a régészek, amatőr kincsvadászok és mítoszkutatók Kánaánját jelentő időszak. A Duna rengeteg, eddig a hullámjai alatt őrzött kincset és titkot tárt fel az alacsony vízállású időszak alatt.

A legismertebb lelet az Érdnél feltárt, valószínűleg a XVIII. század végén elsüllyedt hajó roncsa. A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum régészei körülbelül háromezer érmét találtak, és több vastárgyat, fegyvereket, csákányokat, ágyúgolyókat, kardot, szablyát, és apróbb használati tárgyakat is kiemeltek. A pénzérmék főleg ezüstérmék, dukátok és krajcárok, de vannak köztük aranyérmék is. A pénzérmék 90 százalékban külföldiek, és 1630-1745 közöttiek. Érdekesség, hogy hiányoznak a balkáni pénzek, van viszont az anyagban a Pápai Államban vert, ritkaságszámba menő példány. A legújabb egy 1745-ös, Mária Terézia-korabeli pénzérme, ez is arra utal, hogy a hajó a XVIII. század közepén süllyedhetett el a Dunában. A régészeket egyébként egy amatőr, fémkeresővel tevékenykedő hobbirégész vezette a leletegyüttes nyomára, hozzásegítve ezzel a múzeumot érmegyűjteménye jelentős gazdagításához.

Értékes érmék és tárgyak kerültek elő Érdnél egy hajóroncsból (Fotó: hvg.hu)
Értékes érmék és tárgyak kerültek elő Érdnél egy hajóroncsból (Fotó: hvg.hu)

A fővárosban sokkal morbidabb tárgyak kerültek elő, a Petőfi híd lábánál ugyanis 100-150 éves sírkövek váltak láthatóvá. Sikerült is beazonosítani származási helyüket, az 1960-ban felszámolt Németvölgyi temető sírköveiről van szó (a temető helyén ma a MOM Park és a Budapesti Kongresszusi Központ található). Néhány sírkő olyannyira jó állapotban van, hogy egyértelműen beazonosítható, így ilyen például Demski Nándorné sírköve, aki a véset szerint 1884-ben hunyt el. Az Érsek utcai általános iskola egykori tanítója, Elemy Károlynéé szintén itt található, őt 1907-ben érte a halál.

A sírkövek nagy része még mindig beazonosítható (Fotó: ma.hu)
A sírkövek nagy része még mindig beazonosítható (Fotó: ma.hu)

Előkerült autókból sincs hiány, Budapesten, a XXII. kerületnél emeltek ki egy roncsot, melyben legnagyobb meglepetésre egy harcsa talált otthonra. A termetes halat természetesen visszaengedték a vízbe. A roncs rendszáma alapján akár 20-30 éve is a Dunában pihenhetett. Sokkal figyelemreméltóbb volt  Dunakeszinél talált Ford Escort típusú autó, melyben emberi maradványokra is bukkantak, itt a Rendőrség is megkezdte a vizsgálódást.

Egy termetes harcsa vette birtokba ezt az autóroncsot (Fotó: Szeretlek Magyarország)
Egy termetes harcsa vette birtokba ezt az autóroncsot (Fotó: Szeretlek Magyarország)

A második világháború emlékeit is láthatóvá tette legnagyobb folyónk alacsony vízállása, a budapesti Ferenc József híd felrobbantott romja is látható volt a Szabadság híd budai hídfőjénél, illetve két, egyenként 500 kilogrammos, amerikai bombázók által ledobott légibombát találtak a Duna medrében Budafoknál.

Október utolsó teljes hetében aztán újabb, eddig ismeretlen és nem azonosított hajóroncsát mutatta meg a Duna, ezúttal a Baranya megyei Kölked közelében, a Duna Külső-Béda nevű holtágában, a Duna-Dráva Nemzeti Park területén.

Ne legyen illúziónk, a fentebb felsoroltaknál egészen biztosan több érdekes lelet került elő az elmúlt hónapban, ám ezek jelentős részét a megtalálók, illetve a fémdetektorral kutató amatőr régészek nem jelentették be. A Duna azonban véget vetett az izgalmas időszaknak, vízszintje emelkedésével újra hullámai közé zárta titkait. Ki tudja, egyszer talán újra láthatóvá teszi majd őket.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár