Fair21 °C
2019. október 23. szerda Gyöngyi
Menü

Az amerikai BBQ-világbajnokságon is helytállt a fehérvári KGB

Az amerikai BBQ-világbajnokságon is helytállt a fehérvári KGB
Amerikát is meghódította a KGB (Fotó: Facebook/KGB)

Lement október 26-27. között a Jack Daniel's World Championship Invitational Barbecue, ahol a világ legjobb BBQ-csapatai mérték össze tudásukat. Magyarországot az első hazai BBQ-verseny győztese, a fehérvári/velencei KGB (Katka Gergő BBQ) képviselte. Több mint 100 csapat közül a 67. helyen végeztek, míg a nem amerikai brigádok közül a legjobb nyolcba is befértek.

A fehérvári/velencei KGB (Katka Gergő BBQ) csapatról először egy éve hallottunk, amikor is életük első BBQ-versenyén, a szintén első magyarországi Kansas City Barbecue Society rendszerben indított megmérettetésen, Tállyán a dobogó legfelső fokán végeztek. Az első hazai BBQ-verseny megnyerésévél nem kisebb tettet hajtottak vége, mint hogy bebiztosították magukat az idén október 26-27. között megrendezett Jack Daniel's World Championship Invitational Barbecue-ra.

Persze ezalatt az egy év alatt rengeteg víz lefolyt a Dunán, így a KGB (a csapat tagjai: Lencsés Zoltán, Loncsár András, Turanitz Katalin és Turanitz Gergely) többek között kétszer is megjárták Ausztriát. A sógoroknál először február 16-18. között Weissensee-ben megrendezett a Meat, Smoke & Beer Festival BBQ on Ice-on mutatták meg magukat és ínycsiklandozó húskölteményeiket, ahol aztán összesítettben a bronzérmet is sikerült behúzniuk. A KGB-nek ezután sem volt megállás, áprilisban már a Wels-ben lebonyolított Meat, Smoke and Beer Spring-Break BBQ Challenge-et célozták meg, ahol elnyerték a Grand Champion címet. Ezen eredmények fényében jó előjelekkel várhatták a BBQ-világbajnokságot.

A Jack Daniel's World Championship Invitational Barbecue-t immár 30. alkalommal rendezték meg a Tennessee állambeli Lynchburgben, a Jack Daniel's hazájában. A BBQ-versenyre összesen 102 csapat kapott meghívást, köztük egyedüli magyarként a Katka Gergő BBQ. A fehérvári brigád végül összesítettben a 67. helyet gyűjtötte be, desszertben a 14., home-cooking kategóriában pedig a 27. legjobbak lettek. 

Sikerült beszélnem Turanitz Gergővel, aki nagyon lelkesen nyilatkozott a versenyről: "Nagyon jól éreztük magunkat, óriási munkát fektettünk bele abba, mi is és a szponzoraink is, hogy kijutottunk Amerikába. Köszönjük mindenkinek, aki támogatott, köztük Székesfehérvár és Velence városának is!"

Ezután Gergőt a BBQ-világbajnokság menetrendjéről kérdeztem: "Hétfőn (október 22-én) utaztunk ki Atlantába, szerdán már egy lakóautót is sikerült bérelnünk, majd azzal autóztunk el a versenyre. Csütörtökön kipakolás, nagy bevásárlás, este pedig egy össznépi vacsorát rendeztek a nemzetközi csapatoknak. Maga a BBQ-verseny pénteken délben kezdődött, szombat 17 órai eredményhirdetéssel. Szombaton 11:30-kor volt az első kategóriának a beadási ideje, majd félóránként a többié."

Turanitz Gergővel ezután az eredményekről értekeztünk, amikor is elmondta, hogy a kitűzött cél az volt, hogy ne legyenek utolsók. Ezt, azt gondolom, nagyon is sikerült túlszárnyalni. "Ha jól tudom a legfiatalabb csapat voltunk a Jack Daniel's World Championship Invitational Barbecue-n. Először voltunk kint, egy éve versenyzünk, és nagyon örülünk a teljesítményünknek. Büszkék vagyunk rá. Az első 40-ben nem volt külföldi csapat, csak és kizárólag amerikai, amelyből kiderül, hogy a világon mennyivel előrébb járnak ebben a műfajban, mint mindenki más. Tehát van hova fejlődni." 

Közben az is kiderült, hogy a KGB csak a nemzetközi csapatokat (tehát nem amerikai) figyelembe véve 8. helyen végzett, amely a korábbi infók tudatában igencsak megsüvegelendő teljesítmény. Olyan nagynevű társaságokat előztek meg, akik évente 15-20 versenyre járnak, és olyan csapatot is maguk mögött tudtak, akihez korábban oktatásra jártak.

Persze a BBQ-világbajnokságon, hogy ne minden csak a sütés-főzésről szóljon, különböző sportokban is kipróbálhatták magukat a versenyzők: "Az egyik csapattagunk (Lencsés Zoltán) felesége, Lencsés-Pál Petra a kategóriája legjobbja lett a Jack Daniel's 7 mérföldes futásán, amelyet szombat reggel tartottak meg. Továbbá erre a versenyre kibővült a csapatunk Borsos Zsuzsannával is, aki profi cukrászként tevékenykedik. Neki köszönhetjük a 14. helyet a sajttortával desszert kategóriában. Meg kell említenem még Gulyás Bencét is, aki a csapat hivatásos fotósaként vette ki a részét a sikerekből."

Ilyen impozáns eredmények után már csak kedvenc kérdésem maradt hátra: mi a KGB terve a jövőre nézve? "Jövőbeli terveink vannak a verseny BBQ-val, de nem ennyire aktívan, mint idén. Nagyon sok időt, energiát és pénzt emészt fel akár egy-egy európai verseny is. Januárban elmegyünk a W.E.S.T. nevű versenyre, amely a világ egyik legextrémebb megmérettetése lesz Olaszországban. Ezen kívül összesen még 2-3 nagyobb versenyt tervezünk, amely során ellátogatunk Belgiumba és Németországba is. Természetesen a magyar BBQ-verseny sem maradhat el, így szeretnénk részt venni az októberi, tállyai összecsapáson is."

2019-ben sincs megállás! (Fotó: Facebook/KGB)
2019-ben sincs megállás! (Fotó: Facebook/KGB)

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét embere

 • Elismerések a nemzeti ünnep alkalmából
  Elismerések a nemzeti ünnep alkalmából
 • Kevesebb földgázt használt fel az ország tavaly
  Kevesebb földgázt használt fel az ország tavaly
 • Katari földgáz érkezhet Magyarországra
  Katari földgáz érkezhet Magyarországra
 • Olcsóbb lesz a gázolaj
  Olcsóbb lesz a gázolaj
 • Csökkent a működő cégek száma
  Csökkent a működő cégek száma
 • Változnak a menetrendek!
  Változnak a menetrendek!
 • Siker: Fejér megyei kézműves sajt a világ legjobbjai között
  Siker: Fejér megyei kézműves sajt a világ legjobbjai között
 • És felborították a hegyet - imádságos megemlékezés 56 hőseiért
  És felborították a hegyet - imádságos megemlékezés 56 hőseiért

Eseménynaptár

 • Átvették megbízóleveleiket - szombaton lesz a megyei közgyűlés alakuló ülése
  Átvették megbízóleveleiket - szombaton lesz a megyei közgyűlés alakuló ülése
 • Öreghegyi Disputa
  Öreghegyi Disputa
 • Összefogás - védik a gyerekeket az internetes zaklatások ellen
  Összefogás - védik a gyerekeket az internetes zaklatások ellen
 • Folytatódnak az útfelújítások - megújul a Söréd-Bicske összekötő út
  Folytatódnak az útfelújítások - megújul a Söréd-Bicske összekötő út
 • Összefogás - kiállnak az uniós országok az agrárforrások védelmében
  Összefogás - kiállnak az uniós országok az agrárforrások védelmében
 • HÍRADÓ 1-kor 2019. október 22.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. október 22.
 • Tudunk egy tök jó programot vasárnapra: II. Fehérvári Töklámpás Fesztivál
  Tudunk egy tök jó programot vasárnapra: II. Fehérvári Töklámpás Fesztivál
 • A második honalapító - tárlatvezetéssel várja látogatóit a IV. Béla-kiállítás
  A második honalapító - tárlatvezetéssel várja látogatóit a IV. Béla-kiállítás
 • Tankönyvek – jövőre már mindenki ingyen kapja
  Tankönyvek – jövőre már mindenki ingyen kapja
 • Figyelemfelhívás - a halloweeni és a sütőtök között különbség van
  Figyelemfelhívás - a halloweeni és a sütőtök között különbség van
 • Rekord - újabb hőmérsékleti csúcs született
  Rekord - újabb hőmérsékleti csúcs született
 • Gyönyörű harmónia - trónra lépett Naruhito japán császár
  Gyönyörű harmónia - trónra lépett Naruhito japán császár
 • Őszi szünet - biztosított az ingyenes gyermekétkeztetés a rászorulóknak
  Őszi szünet - biztosított az ingyenes gyermekétkeztetés a rászorulóknak