Partly cloudy-1 °C
2021. január 18. hétfő Piroska
Menü
Házhozszállítás

Mert a magyarok is tudnak skandináv krimit gyártani - X - A rendszerből törölve kritika

Mert a magyarok is tudnak skandináv krimit gyártani - X - A rendszerből törölve kritika
Az X - A rendszerből törölve mintha egy kiköpött skandináv krimi lenne (Fotó: mafab.hu)

Amikor váratlanul szembe találtam magam az X - A rendszerből törölve trailerével, azt gondoltam, hogy ezt a filmet látnom kell. Majd amikor szépen sorra ismertem fel benne a magyar színészeket, nem győztem a helyére pattintani az állam. Mi ilyet is tudunk? Mondjuk manapság nem kell ezen meglepődni. Nézzük, hogyan teljesített nálunk az X - A rendszerből törölve! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Mostanában egyre több olyan magyar alkotás jön ki a gyárból, melyek nézői szemmel is nemhogy szimplán jók, hanem brutálisan erősek lettek. Elég csak visszamenni pár évet az időben, amikor is olyan magyar filmeket csodálhattunk meg, mint pl. a Saul fia, melyet a szakma egy Oscar-díjjal is elismert (2016 legjobb idegen nyelvű filmje). 

Aztán egy évre rá jött Deák Kristóf rövidfilmje, a Mindenki, melyet szintén Oscarral díjaztak (2017 legjobb rövidfilmje). Idén pedig szintén az esélyesek között emlegetik a Saul fia rendezőjének, Nemes Jeles Lászlónak új filmjét, a Napszálltát, amely Budapest első világégés előtti utolsó boldog napjaiba kalauzol el bennünket.

Egészen hihetetlen, hogy a magyarok szinte minden évben az asztalra tesznek egy olyan mozit, amely nemzetközi szinten is simán megállja a helyét, és most nemcsak az Oscar-díjas filmekről beszélek. Ott van pl. a 2017-es Budapest Noir, amely olyannyira megvett kilóra, hogy azon kaptam magam, már harmadszorra pörgetem egymás után. 

Aztán 2016-ban mindenki a Száraz Dénes fémjelezte Hurokról beszélt, mely cselekményével erősen a Looper - A jövő gyilkosára hajaz. Zárójelben meg kell említenem az Aranyélet című sorozatot is, mely szerintem a valaha készült legjobb hazai mozgóképes alkotás. Ja, és a HBO már Amerikában is vetíti

Folytatva a kiemelkedő magyar filmek listáját, a Liza, a rókatündért sem szabad kihagyni, mely a japán mitológiát felhasználva egészen pofás és vicces kis mozi lett. Utóbbi azért is érdekes, mert a rendezői székben az az Ujj Mészáros Károly ült, aki az X - A rendszerből törölve filmet dirigálta. A vetőkártyák szerint ez jó jel.

Sztori

Egy párhuzamos univerzumban létező Budapesten járunk, ahol is egyre több különös haláleset árasztja el az utcákat. A rendőrség nem foglalkozik különösebben ezekkel, ugyanis a legtöbb vagy öngyilkosságnak, vagy pedig egyszerű balesetnek tűnik. A pánikbetegséggel küzdő, így csak az irodájában tevékenykedő nyomozó, Éva (Balsai Mónika) persze átlát a szitán, ám főnökei a választások előtti kaotikus helyzetben nem nézik jó szemmel a nyomozónő törekvéseit.

Egy vidékről érkezett kopónak, Péternek (Schmied Zoltán) aztán sikerül rávennie Évát, hogy terepen is szemlélje meg a legutóbbi öngyilkosságot. A nyomozók gyorsan rájönnek, hogy egy sorozatgyilkos keze van a dologban, áldozatait pedig nem is olyan véletlenszerűen választja ki.

Karakterek

Balsai Mónika manapság a legtöbbet foglalkoztatott magyar színésznő. Bármerre nézek, őt látom (Napszállta, Válótársak, Jupiter holdja, Kincsem, A martfűi rém), és ez egyáltalán nem baj. Sőt! Szépsége mellett tehetsége még szembeötlőbb, és amikor a képernyőn van, egyszerűen nem tudod levenni róla a szemed. Simán viszi a showt.

Schmied Zoltán (lehet, hogy a főszereplő miatt) nekem egy kicsit semmilyennek tűnt. Ott van, segít, bátorít, de ennyi. A főhős mellé kellett egy társ, aki néha ráhelyesel bizonyos következtetésekre. Jó, kicsit sarkítok, de valami ilyesmire számítsatok.

Rajtuk kívül lényeges és érdekes karakter még az Éva lányát alakító Bujáki Zsófi, akinek (illetve anyjával való konfliktusának) köszönhetően egy réteggel közelebb kerülhetünk nyomozónőnkhöz. Olasz Renátóra mindig figyelni kell, Schneider Zoltán pedig még mintha mindig nem tudott volna kiszakadni A Viszkisben eljátszott idegbajos rendőrfőnök szerepéből.

Összegzés

Az X - A rendszerből törölve egy tökös és ambiciózus alkotás lett. Én alapból élek-halok a krimikért (sanszos, hogy ezért röpködtem a Budapest Noirtól is), így igazán könnyű dolguk volt velem a készítőknek. Persze akadtak hibák is, de a nagy egészet tekintve bátran ajánlom mindenkinek. Higgyétek el, pár év múlva is simán fogtok erről beszélni. De mit is tud ez a film? Kezdem.

Minden nyomozós moziban fontos elem a hangulat (ha lehet, nyomasszon) megteremtése, amelyről azt gondolom, hogy az X maradéktalanul hozta. A választások előtt álló és tüntetések tizedelte Budapest (melyhez a szürke minden árnyalata párosul) tökéletes helyszínt biztosít a gyilkosságok felgöngyölítéséhez. Maga a nyomozás is kellően fordulatos, nem beszélve arról az apróságról, hogy emellett még okos is. Szeretem az okos filmeket.

A színészek is kitűnően hozzák szerepeiket, külön kiemelném Balsai Mónikát, akiről meg kell mondjam, még nem láttam ilyen jól játszani. Talán pont ez lehet picit zavaró, hogy kisujjból lejátssza a többieket. De sebaj. Ennyi hibája legyen csak egy filmnek. 

Ja igen, az X - A rendszerből törölve kimondva-kimondatlanul is a skandináv krimikre hajaz. Nos, ez a megközelítés csak részben sikerült az alkotóknak, ugyanis nem mindig tudták megfelelően elmélyíteni a történetet, illetve nekem hiányzik egy összetettebb társadalmi- és politikai kritika. De ne is foglalkozzatok velem, irány a mozi! Nem fogjátok megbánni.

10/8 - Csak így tovább

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Teljesen befagyott a Velencei-tó
  Teljesen befagyott a Velencei-tó
 • Csehországban kissé javul a járványhelyzet
  Csehországban kissé javul a járványhelyzet
 • Újrakezdődött a tanítás a szerbiai általános és középiskolákban
  Újrakezdődött a tanítás a szerbiai általános és középiskolákban
 • Ötmilliárd forintos pályázat a magyar élelmiszeripari vállalkozásoknak
  Ötmilliárd forintos pályázat a magyar élelmiszeripari vállalkozásoknak
 • Szent Sebestyén napján, szerdán lesz Székesfehérvár fogadalmi miséje
  Szent Sebestyén napján, szerdán lesz Székesfehérvár fogadalmi miséje
 • Március 31-ig várják a javaslatokat a 2021-es Ember Mária díjra
  Március 31-ig várják a javaslatokat a 2021-es Ember Mária díjra
 • Több ezren tüntettek Amszterdamban a járvány elleni lezárások miatt
  Több ezren tüntettek Amszterdamban a járvány elleni lezárások miatt
 • Már több mint másfél millióan regisztráltak oltásra
  Már több mint másfél millióan regisztráltak oltásra
 • Elkezdődött az ökumenikus imahét
  Elkezdődött az ökumenikus imahét
 • Világszerte már több mint 95 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak
  Világszerte már több mint 95 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak
 • Koronavírus: 1000 alatt az új fertőzöttek száma
  Koronavírus: 1000 alatt az új fertőzöttek száma
 • 875 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 68 beteg
  875 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 68 beteg
 • Szlovákiában ma újabb országos tesztelés kezdődik
  Szlovákiában ma újabb országos tesztelés kezdődik