5 évnél régebbi cikk

1390 és 10 000 forint között kóstolhatunk Márton-napi libalakomát idén Fehérváron
·GasztroMárton-nap·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Délmagyar
1390 és 10 000 forint között kóstolhatunk Márton-napi libalakomát idén Fehérváron
·GasztroMárton-nap·Utolsó frissítés: undefined

Készüljenek azok a gyomrok: vasárnap itt van a Márton-nap! Az össznépi libaevés évről évre népszerűbb, így a székesfehérvári éttermek sem maradhatnak ki a jóból. Van olyan hely, ahol már komplett menüt kapunk 1390 forintért, míg máshol csak egy fogás ára 10 000 forintot kóstál majd.

Van, aki otthon családi program keretében, míg mások inkább egy étteremben fogyasztják el a hagyományos Márton-napi libavacsorát. Magyarországon november 11. előtt néhány nappal a szupermarketek húspultjait ellepik a műanyagba fóliázott, frissen vágott libák, hogy aztán néhány nap vagy óra múlva már vígan süljenek pirosan ropogósra. A hagyomány nem újkeletű, cserébe évről évre többen kóstolják meg ilyenkor a ludaskását, a libanyak levest, a sült libacombot párolt káposztával, és mindehhez kinyitják az első palack újbort is.

Miért pont liba?
A legenda szerint a későbbi Szent Márton a IV. században született Szombathely környékén. A jóságáról ismert férfiról már életében legendák keringtek. Egyszer egy különösen hideg téli estén Franciaországban megosztotta meleg köpenyét egy koldussal. Még aznap éjszaka megjelent neki a kéregető alakjában Jézus. Ekkor Márton úgy döntött, hogy a továbbiakban nem a római császár hadseregét, hanem Istent szolgálja inkább. A roppant szerény férfit később püspökké akarták szentelni, de méltatlannak találta magát a címre. Ezért úgy döntött, hogy a szertartás előtt elbújik egy libaólban, de a libák gágogásukkal elárulták. Mártont így megtalálták és Tours püspökévé szentelték. Innentől kezdve a népszokás szerint "aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik." Ráadásul november 11. a negyven napos karácsonyi böjtöt megelőző utolsó nap, így ekkor még megengedett egy kiadós lakoma.

Székesfehérváron a legtöbb étterem ezekben a napokban kínál valamilyen libás fogást. A helyek többsége nem kísérletezik, maximum a jól bevált fogásokat bolondítják meg valamilyen házuk tájáról származó ötlettel. De akadnak kifejezetten újító vendéglők is, akik abban látják a Márton-napi őrület titkát, ha egy kicsit el mernek szakadni a klasszikus ételektől. A menüsorok szinte minden helyen ígéretesen hangzanak, és összességében az árak sem riasztóan magasak. Aki idén rászánja magát, hogy valamelyik fehérvári étteremben libavacsorázzon, nagyjából ilyen kínálatra és árakra számíthat:

A Szárcsa Hotel és Étterem körülbelül húsz éve kínál libából készült ételeket Márton-nap környékén. Idén egész novemberben rendelhetünk például lassan sült libacombot zöldséges lencsével (4400 Ft), de ígéretesen hangzik a szegfűgombás libaszárnyrizottó (2500 Ft) is. Bár a hagyomány szerint leginkább a liba kapcsolódik ehhez a naphoz, sokan mégis a kisebb testű kacsát választják. Nekik lehet izgalmas kísérlet a kacsamell tatár mangóval (1500 Ft). A Szárcsában a csúcspont azonban a vasárnap lesz: november 11-én Hézl László séf és csapata büféasztalon tálalja a libás (és nem libás) fogásokat. A teljesség igénye nélkül:

  • Libaraguleves lúdgége tésztával
  • Gesztenye krémleves piskótával
  • Szürkeharcsa filé kacsamáj royallal
  • Zöldséges libaszárnyrizottó
  • Ropogósra sült kacsacomb almával
  • Vargányás kacsamell ragu
  • Zöldfűszeres rántott tarja
  • Karajsteak lilakáposzta krémmel
  • Sütőtök tócsni mangó chutney-val

Már péntektől lehet választani a Márton Napi Libalakomát a Rosetta Étteremben. A belvárosi hely idén a megszokott ételsor helyett a szezonális alapanyagokra helyezi a hangsúlyt, de azért nem kell aggódni, nem lesz libamentes náluk sem a hétvége. Sőt. A lakoma vasárnapig négy ételből áll, melyeket akár egyben is lehet rendelni. Ebben esetben a kedvezményes ár 7890 Ft. Aki nem érzi magában, de leginkább a gyomrában az erőt, az külön-külön is kérheti a bemelegítésnek szánt libamellet sütőtökös rizottóval, vargányával, vörösboros libamájmártással (2290 Ft). Mindezt kicsit lazíthatja a parmezános libaropogóssal kínált tejfölös csicsóka-krémlevessel (990 Ft). A csúcspontnak ígérkező omlós libacomb hagymás törtburgonyával, birsalmás fehérkáposztával (3690 Ft) már igazi nehézsúlyú kalandnak tűnik. Az egészet pedig lefojthatjuk egy csokoládé ganache-sal, amit házi sültgesztenyefagylalttal és sós karamellhabbal (1390 Ft) kínálnak.

Ugyan a Hatpöttyös Étterem vasárnap zárva tart, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy kihagyják a Márton-napot. Csak éppen egy nappal korábban tartják. Mivel ezen a héten a szombat egyébként is munkanap lesz (a múlt pénteki szabadnapot kell ledolgozni), és a helynek hagyományosan munkanapokon ebédidőben van a legnagyobb forgalma, így kézenfekvő volt aznapra néhány libás fogást beiktatni. Különösebben nem művészkednek, a nap nagy klasszikusait kínálják saját értelmezésükben, vagyis lesz libaleves lúdgége tésztával, míg a választható főételek közül az egyik a ludaskása lesz. A fogásokat a megszokott menüáron, azaz 1390 forintért kínálják.

Néhány napja az ország egyik legnépszerűbb gasztroblogja, a világevő is megírta, hogy van egy hely a városban, ahol hétfőn este is indokoltan van komoly tömeg. Ezek alapján el sem tudjuk képzelni, hogyan lesz szabad asztal szerdától a bEAT Étteremben, merthogy náluk ekkor kezdődik a mártonnapozás. Egészen vasárnap estig hat, már a neve alapján is nyálelválasztást beindító libás fogás közül válogathatunk. Hát akkor lássuk! A libamáj Bon-Bon, homoktövis füge (3290 Ft) elnevezése alapján egy igazi ízorgiának tűnik. A libamáj consommé, macesszgombóc (1190 Ft) leginkább az erőleveshez hasonlít, és rendkívül tápláló. A sólet, libamell, tojás (3290 Ft) nevét nem cifrázták túl, de nekik van igazuk. Itt sem maradhat le az étlapról a ludaskása (2790 Ft), amit zúzával, szárnnyal, szívvel és töltött libanyakkal kínálnak. Az ételsor nehézbombázója egyértelműen a ropogós libacomb, máj, birsalmás párolt káposzta, hagymás tört burgonya (4290 Ft) fantázianevű tál lesz. A levezetés pedig szellemes: Csokis Lúdláb tortácskát kínálnak rumos meggyel (1390 Ft).

Szerdáig (november 7.) lehet jelentkezni a Kiskulacs Vendéglő pénteki esti (november 9.) hagyományos lúdvacsorájára. A 6190 forintunkért cserébe két menüsor közül választhatunk, és ha csak végigolvassuk a fogásokat, már közben rájöhetünk, hogy ez egyáltalán nem is a földtől elrugaszkodott ár. Külön művészet egyébként olyan étlapot írni, ami akár már az olvasás közben félig eltelít, de az étterem szakembereinek ez most sikerült. Az az ételsor, amiben olyan szavak szerepelnek, mint például konyakos meggyragu, dióbunda, bőrös libamell vagy aszalt szilvás párolt káposzta, elképzelhetetlen, hogy csalódást okozzon.

Menüsor 1. 

  • Liba eszencia leves májával és húsával, zöldségekkel és lúdgége tésztával
  • Libamáj szeletek dióbundában sütve, vörösborban párolt körte raguval és édesburgonya lepénnyel (meleg előétel)
  • Ropogósra sütött libacomb aszalt szilvás párolt lilakáposztával és fűszeres édes burgonyával
  • Helyben készült lúdláb szelet konyakos meggyraguval

Menüsor 2.

  • Liba eszencia leves májával és húsával, zöldségekkel és lúdgége tésztával
  • Libamáj szeletek dióbundában sütve, vörösborban párolt körte raguval és édesburgonya lepénnyel (meleg előétel)
  • Bőrős libamell ropogósra sütve zöldséges rétessel és zöldfűszeres vajmártással
  • Helyben készült lúdláb szelet konyakos meggyraguval

Van egy különös csavar abban, amikor az ember libavacsorára indul a Kiskakas Vendéglőbe, de hát miért ne? Ránézésre lehetetlen egyszerre végigenni mindegyik speciális ajánlatot, de szerencsére az étterem vezetői úgy döntöttek, hogy nem 24 óra alatt zavarják le a Márton-napot, hanem péntektől (november 9.) egészen jövő csütörtökig (november 15.) lehet náluk libázni. A felhozatal páratlan, már csak azért is, mert hét fogást lehet végigkóstolni a Kelemen Béla úti vendéglőben. Itt kínálják egyébként a város legdrágább libás fogását is, igaz, rögtön két személyre: a Márton-tálért 10 ezer forintot kérnek el, de a tartalma alapján akár hárman is jól lakhatnak belőle. Vagy négyen. A teljes étlap:

  • Gyömbéres-narancsos sütőtökkrémleves tökmagos masnival (900 Ft)
  • Sült libacomb fűszeres burgonyás rétessel, almás-pezsgős párolt káposztával, glace-szal (3 900 Ft)
  • Füstölt libamell sólettel (3 300 Ft)
  • Sült libamell sütőtökös rizottóval (3 500 Ft)
  • Márton-tál 2 személyre: sült libacomb, sült libamell, rántott kacsamáj, hagymás törtburgonya, almás-pezsgős káposzta, sólet, tojás (10 000 Ft)
  • Sült libacomb vörösboros-almás-gesztenyés raguval, házi burgonyafánkkal (3 900 Ft)
  • Sütőtökös sajttorta és karamell (1200 Ft)

Ha van hely Székesfehérváron, ami kimaxolja az idei Márton-napot, akkor az a Bányató Vendéglő. Nem egy, nem két, de nem is három, hanem rögtön tíz (!!!) napon át tart náluk a Márton-nap. November 9-én, pénteken kezdenek, és aki bírja pepszinnel, az egész jövő vasárnapig kóstolhatja kedvére az étterem Aranyvillás mesterszakácsának különlegességeit. Kusicza Attila ebben az évben négy ételre gondolt, miután végigolvastuk a kínálatot, mi is gondolunk ezekre az ételekre. Kezdésnek itt van egy tárkonyos libaragu leves sült gombóccal (1050 Ft), ami kiválóan meg tud ágyazni a sült kacsacombnak, amit libamájas-káposztás rétessel (2680 Ft) szervíroznak. A csúcspont egyértelműen a sült libacomb karamellás-mézes gesztenyével, almás párolt káposztával és burgonyagombóccal (2950 Ft). Ehhez képest a gesztenyetorta házi birslekvárral (780 Ft) könnyed levezetés csak az emésztés megkezdése előtt.

Az Öreghegy tövében található Diófa Étterem mindig is Fehérvár kultikus helyei közé tartozott. Ráadásul az utóbbi időben tényleg a hely hírnevéhez méltó csapat jött össze, akik egészen biztosan odateszik magukat az idei Márton-napon is. Az október végi, novemberi eleji legfontosabb alapanyagok (sütőtök, birsalma, gesztenye, liba, kacsa) kivétel nélkül szerepelnek a hét szezonális fogás valamelyikében, melyek mindegyikét gluténmentesen is el tudják készíteni. A magas minőség nem csupán egy üres jelző errefelé, hiszen a konyhafőnök Adamek Balázst és segédjét, Murányi Mercédeszt már nemzetközi szinten is elismerik. Márton-napi kínálatuk:

  • Sütőtök krémleves pirított tökmaggal és tökmagolajjal (900 Ft)
  • Hideg birsalmakrémleves lime-os alma salátával (900 Ft)
  • Füstölt libamell tárkonyos meggyel és tépett salátával (előétel) (3 400 Ft)
  • Rozmaringos libacomb erdei gombás rizottóval és sült paprikakrémmel (3 900 Ft)
  • Egészben sült libacomb házilag savanyított elzászi káposztával és tejfölös sült burgonyával (3 900 Ft)
  • Roston sült hízott kacsamáj szeletkék karamellizált gesztenyével és sütőtökös burgonyapürével (5 950 Ft)
  • Frissen sütött kacsamell filé pesztós burgonyapürével, birsalmával és áfonyás glace-szal (3 900 Ft)
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek