5 évnél régebbi cikk

A Videoton a legértékesebb magyar cég, további három fehérvári a Top 100-ban
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTVA
A Videoton a legértékesebb magyar cég, további három fehérvári a Top 100-ban

Ismét elkészítette a Forbes a magyar tulajdonú cégek Top 100-as listáját, amit idén is a Videoton vezet több mint 200 milliárd forint értékkel. További három fehérvári cég is bekerült a legjobbak közé.

A Forbes a május 31-ével zárult 2016–17-es üzleti év alapján állította össze a legértékesebb magyar cégek listáját, és csakis azokat a vállalatokat értékelték fel, ahol kimutathatóan 100 százalékban magyar magánszemélyek a tulajdonosok. A tavalyi év eredményei után született néhány meglepetés idén.

Ami valószínűleg nem érte váratlanul a gazdaságra kicsit is érzékenyeket, hogy a listát (továbbra is) toronymagasan a székesfehérvári székhelyű Videoton vezeti, és a maga 234,1 milliárd forint értékével az egyetlen a sorban, amely a 200 milliárdos határt megugrotta. A cégnek egyébként tavalyhoz képest tovább nőtt az értéke, hiszen 2017-ben 212 milliárd 266 millió 514 ezer forintra értékelték. A vállalatnak a most vizsgált évben 171 milliárd forint árbevétele volt, és összesen 8769 főt foglalkoztatott.

A Top 3 a tavalyi évhez képest változott: míg 2017-ben a Videotont a sorban az MPF Holding és a Nitrogénművek követte, addig idén a Gattyán Group 188,6 milliárd forinttal, illetve a MPF Holding 151,5 milliárd forinttal került be a legjobb három közé. A pétfürdői székhelyű Nitrogénművek Csoport pedig 74,2 milliárd forint értékével egészen a 8. helyig hátrált.

A TOP 100-as listába további három székesfehérvári cég verekedte még be magát. A 85. helyre, 8,7 milliárd forintra értékelték az Alföldi Tej Kft-t. Az élelmiszeripari cég árbevétele 2016-17-ben 53,2 milliárd forint volt, és 700 főt alkalmazott. Öt hellyel hátrébb, a lista 90. helyén azt az Alpha Holdingot találjuk, amelynek állatgyógyászati cégét gyártó kategóriában a legjobb magyar vállalatnak választottak nyáron a European Business Awardson. Az Alpha Holding becsült értéke 8,3 milliárd forint, árbevétele 17 milliárd forint és 237 főt foglalkoztatott a vizsgált évben.

A harmadik székesfehérvári vállalat, amely bekerült a TOP 100-ba a Metalobox Kft. lett, és a 7,4 milliárd forintra becsült értéke a 96. helyre volt elég. A cég árbevétele az adott üzleti évben 3,8 milliárd forint volt, és 72 főt foglalkoztatott. 

Ha fehérvári érintettséget vizsgálunk, akkor az idei év nagy hiányzója a MOL Vidi FC focicsapatában is érdekelt Garancsi István építőipari cége, a Market Építő Zrt., amely tavaly az előkelő, huszonkettedik helyen szerepelt. 

A Forbes teljes listája itt olvasható!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek