Clear sky17 °C
2019. szeptember 21. szombat Máté
Menü

Ez lett az év szava 2018-ban

Ez lett az év szava 2018-ban
Idén különösen nagy figyelmet kapott a műanyaghulladék mérséklése (Fotó: greenpeace.org)

Mint minden évben, idén is megválasztotta az év szavát a brit Collins szótár. A győztes az egyszer használatos lett (single-use), de a #metoo és a vegán is versenyben volt a dobogó legfelső fokáért.

Az Irish Times-on egy érdekes cikkre bukkantam, miszerint a brit Collins szótár idén is megválasztotta az év szavát. A hivatalosan a Collins’ Word of the Year 2018 nevet viselő megmérettetés során azokat a szavakat keresték, amelyek leginkább tükrözik az egyre változó kultúrát és az emberek aggályait. 

A szótár lexikográfusai idén 4,5 milliárd kifejezést vettek közelebbről is szemügyre, a korábbi szempontokat figyelembe véve pedig az egyszer használatost (single-use) hozták ki győztesként, amelyet az emberek szorosan összekötnek a szemeteléssel. Versenyben voltak még a #metoo, a vegán és a plogging (erről később) kifejezések is. Tavaly a fake news, 2016-ban pedig a brexit nyert.

Helen Newstead, a Collins szótár nyelvi tartalmáért felelős részlegének vezetője elmondta, hogy a 2018-as egy olyan év volt, amikor a tudatosság és gyakran a különböző égető problémákból fakadó düh új szavak felemelkedéséhez, és régiek újjáélesztéséhez vezetett. Az év szavainak listáját végignézve egyértelmű, hogy a nyelvek alakulását nagyban befolyásolják az olyan közéleti problémák, amelyek például a sporttal vagy a politikával kapcsolatosak.

Az egyszer használatos (single-use) olyan termékek összessége, amelyek főleg műanyagból készülnek, és azért gyártják, hogy egyszer használjuk őket, utána pedig mehetnek is (jobb esetben) a kukába.

Idén különösen nagy figyelmet kapott a műanyag hulladék mennyiségének csökkentése. Ennek köszönhetően a singe-use kifejezés használatának gyakorisága 2013 óta megnégyszereződött. A szakemberek szerint a tengerekben lévő szemét 85%-át világszerte műanyagok teszik ki. A mikroműanyagok az emberi szervezetbe, illetve az ételekbe is bejutnak, élettani hatásuk (bár semmi jót nem sejtetnek) egyelőre még ismeretlenek. Szerencsére idén már elkezdték az óceánok megtisztítását, így azért van még remény egy szebb jövőre.

Futottak még kategóriába tartozik a plogging, amit először 2016-ban használtak. Ez egy olyan skandináv őrület, amely során az emberek kocogás közben szednek szemetet. A plogging a jogging és a svéd plogga szóból ered, amelyet a derék északiak a plocka upp (vedd fel) kifejezésből alkottak meg. Kicsit ez is a műanyag hulladék mennyiségének csökkentésének a része.

Felfért a dobogóra a vegán kifejezés is, amely egy manapság egyre divatosabb életstílust jelent. A veganizmus az állati eredetű termékek használatának mellőzése és az ehhez kapcsolódó filozófia, ami elutasítja az érezni képes állatok árucikk státuszát. A vegán életmóddal mi is foglalkoztunk.

Illetve meg kell említenem még a #metoo-t, amely szintén előkelő helyen végzett, és a szexuális bűnözőkre, illetve a szexuálisan bántalmazottakra hívja fel a figyelmet. A #metoo-ról bővebben itten értekeztünk.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu, Irish Times, Wikipedia)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Állatkínzásért ítéltek el egy magyar nőt
  Állatkínzásért ítéltek el egy magyar nőt
 • Bérmegállapodásról tárgyal a kormány a vasutas és a volános szakszervezetekkel
  Bérmegállapodásról tárgyal a kormány a vasutas és a volános szakszervezetekkel
 • Nagy forgalomra készülnek a lakáspiacon
  Nagy forgalomra készülnek a lakáspiacon
 • Jelentősen nőtt a felsőoktatásban résztvevő roma fiatalok száma
  Jelentősen nőtt a felsőoktatásban résztvevő roma fiatalok száma
 • Székesfehérvári házaspár mentett életet Mallorcán
  Székesfehérvári házaspár mentett életet Mallorcán
 • Már lehet jelentkezni a 2020-as év szakácsversenyére
  Már lehet jelentkezni a 2020-as év szakácsversenyére
 • A legnagyobb magyarra emlékezünk holnap
  A legnagyobb magyarra emlékezünk holnap
 • Hamarosan utalják az álláskeresési támogatásokat
  Hamarosan utalják az álláskeresési támogatásokat

Eseménynaptár

 • Radiátorcserére pályázhatnak a társasházak
  Radiátorcserére pályázhatnak a társasházak
 • Még lehet nevezni a Kerékpárosbarát Munkahely és Település címre
  Még lehet nevezni a Kerékpárosbarát Munkahely és Település címre
 • Átadták a Denso székesfehérvári logisztikai központját
  Átadták a Denso székesfehérvári logisztikai központját
 • Hétvégén két hazai mérkőzéssel folytatja a pontvadászatot a Hydro Fehérvár AV19
  Hétvégén két hazai mérkőzéssel folytatja a pontvadászatot a Hydro Fehérvár AV19