Partly cloudy11 °C
2019. november 22. péntek Cecília
Menü

A tetovált lány sem a régi már - Ami nem öl meg kritika

A tetovált lány sem a régi már - Ami nem öl meg kritika
Claire Foy kiváló színész, de az Ami nem öl meget az sem menti meg (Fotó: vip.de)

Úgy érzem, mostanában el vagyok kényeztetve, ugyanis hétről hétre olyan filmeket láthatok, melyek a kedvenc filmes műfajaim közé tartoznak. A múlt heti X - A rendszerből törölve után ismételten egy thriller kerül terítékre, és nem is akármilyen, ugyanis a híresen hírhedt Millennium-trilógia nem hivatalos folytatását lestem meg. Nézzük, hogyan teljesített nálunk az Ami nem öl meg! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Valószínűleg a világ egyik legzseniálisabb húzásának bizonyult, hogy Stieg Larsson megalkotta a Millennium-trilógiát. Hogy miről is beszélek? Egy tökéletesen megkomponált háromkötetes krimisorozatról (A tetovált lány, A lány, aki a tűzzel játszik, A kártyavár összedől), mely első kötete 2005-ben jelent meg, és mind a mai napig hatalmas népszerűségnek örvend. Ennek megfelelőlen a trilógia 2009-ben, Noomi Rapace főszereplésével átköltözött a mozivászonra is, mely szintén kalapemelést érdemelt.

Persze Hollywood sosem nyugszik, így 2011-ben érkezett is a reboot David Fincher rendezésében, ahol már Rooney Mara és Daniel Craig szolgáltatta a showt. Mondanom sem kell, A tetovált lány szintén hatalmas siker lett, így simán benne volt a pakliban, hogy tető alá hozzák a folytatást, és újabb trilógiával örvendeztetik meg a rajongókat.

Aztán teltek-múltak az évek, és csak nem akart összejönni az a projekt. Így a Sony egy újabb reboot mellett döntött, mely a Millennium-trilógia félhivatalos folytatásaként ismert Ami nem öl meg történetét dolgozza fel. Azért félhivatalos, mert ezt a kötetet már nem Stieg Larsson jegyezte (2004-ben tragikus hirtelenséggel elhunyt, így a Millennium-trilógia sikerét sem érte meg), hanem a közismert David Lagercrantz író/újságíró.

Az Ami nem öl meg mozi rendezői székébe az a Fede Alvarez került, aki a Vaksötéttel és az újragondolt Gonosz halottal már bebizonyította, hogy rá tudja hozni a frászt a nézőkre. A tetovált hacker csaj szerepét pedig ezúttal Claire Foy vállalta, aki szintén számos produkcióban megmutatta már tehetségét.

Sztori

Lisbeth Salander (Claire Foy) békésen éli hacker mindennapjait, amikor is egy őrült tudós azzal bízza meg, hogy cserkésszen be egy olyan kémprogramot, amellyel nem kisebb tettet lehet végrehajtani, mint élesíteni néhány kósza nukleáris töltetet. Sima ügy! Salander be is szerzi a cuccot, ám ez a program aztán nagyon rossz kezekbe kerül, a balhét pedig hősnőnkkel akarják elvitetni.

Persze Lisbeth-et sem olyan fából faragták, hogy hagyja magát, így szembeszáll az életére törő bűnbandával, és mit ad isten, a híres újságíró, Mikael Blomkvist (Sverrir Gudnason) is újra felbukkan.

Karakterek

Claire Foy első blikkre tökéletes választásnak bizonyult Lisbeth Salander szerepére, bár meg kell hagyni, engem a hacker csajok közül eddi a 2011-es tetovált lány, Rooney Mara győzött meg a legjobban. Foy idén már több remek alkotásban is megmutatta, hogy remek színésznő és lehet rá számítani, ám akarva-akaratlanul is Marához hasonlítottam a filmben mutatott színészi teljesítményét. És hogy az milyen lett? Hát... hát.

Egy szóval: gyenge. Több szóval: brutálisan lélektelen, és ez sanszos, hogy sokkal inkább az alkotók, mintsem Foy hibája. Az angol színésznő minden tőle telhetőt megtett, de egyszerűen nem kapott elég teret, hogy kibontakozhasson. Pedig simán benne volt a pakliban, hogy a végén úgy jövök ki a moziból, hogy az eddigi legjobb tetovált lányt láttam. De sajnos ez nem így lett. Kár érte.

Mikael Blomkvist (Sverrir Gudnason) szerepeltetésén pedig külön kiakadtam. Hol van az előző részek tökös újságírója? Te jó ég! A film első harmadában alig láthatjuk, és kb. a végén jut el odáig, hogy ténylegesen akcióközelbe kerüljön. De az is milyen már? Mintha a Shrekből ismert Szőke Herceget látnám, akit a szerepek felcserélődése miatt Lisbeth Salandernek kell megmentenie. Na, mindegy.

Összegzés

Az Ami nem öl meg nem rossz, hanem sokkal inkább olyan semmilyen lett. Egy jó krimi, slussz, passz, ennyi. Jó krimikkel pedig már Dunát lehet rekeszteni. Mert bőven akadnak, de olyan, melyet évek múltán is képes vagyok végigizgulni, kevés van. És a tetovált lány újabb bevetése sajnos nem ilyen lett. Ebből így tuti nem lesz trilógia.

Claire Foy színészi játéka (annak ellenére, hogy azért okozott kellemes pillanatokat is) összességében csalódás volt, nem úgy a látvány, amely bármely nívós krimiben megállná a helyét. Ennek köszönhetően, hogy rámentek a külcsínre, a forgatókönyv itta meg a levét, majdhogynem a kuka kategória határát súrolja, így pedig eléggé nehéz maradandót alkotni.

Fede Alvarez kétséget kizáróan egy emlékezetes krimit akart gyártani, ám pont ez az erőlködés és stílusjegyeinek teljes hiánya konkrétan a filmbe került. Remélem Hollywood most már elengedi a Millennium-trilógiát, és meghagyja nekünk a régebbi feldolgozások nyújtotta nosztalgiát.

10/5 - A legutóbbi tetovált lány film közelében sincs

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • Megérkezett a Szent Péter térre az idei vatikáni karácsonyfa.
  Megérkezett a Szent Péter térre az idei vatikáni karácsonyfa.
 • Megéri kistelepülésen építkezni
  Megéri kistelepülésen építkezni
 • Kanye West bibliai témájú operáját vasárnap mutatják be Los Angelesben
  Kanye West bibliai témájú operáját vasárnap mutatják be Los Angelesben
 • HÍRADÓ 1-kor 2019. november 22.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. november 22.

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Fantasztikus karácsony - novellapályázatot hirdet a Vörösmarty Könyvtár
  Fantasztikus karácsony - novellapályázatot hirdet a Vörösmarty Könyvtár
 • A kék bolygó - rangos brit kitüntetést kapott Sir David Attenborough
  A kék bolygó - rangos brit kitüntetést kapott Sir David Attenborough
 • Segítség – jótékonysági est a Tüzér utcai gyerekekért
  Segítség – jótékonysági est a Tüzér utcai gyerekekért
 • Katalin-nap – hétfőn, Kati néni szobránál lesz az ünnepség
  Katalin-nap – hétfőn, Kati néni szobránál lesz az ünnepség
 • A világ 318. legjobbja - jelentősen előrelépett a Semmelweis Egyetem a felsőoktatási rangsorban
  A világ 318. legjobbja - jelentősen előrelépett a Semmelweis Egyetem a felsőoktatási rangsorban
 • Teljes szélességében lezárják a Várkörutat a hétvégén, és a MOL Aréna Sóstó környékén is lesz forgalomkorlátozás
  Teljes szélességében lezárják a Várkörutat a hétvégén, és a MOL Aréna Sóstó környékén is lesz forgalomkorláto...
 • Figyelemfelhívás - fontos levelet kap a következő hetekben a jelzáloghitelesek
  Figyelemfelhívás - fontos levelet kap a következő hetekben a jelzáloghitelesek
 • Everyday Life - Ammanban mutatja be új lemezét a Coldplay
  Everyday Life - Ammanban mutatja be új lemezét a Coldplay
 • 1200 milliárdot költhetünk - megkezdődött a karácsonyi roham a boltokban
  1200 milliárdot költhetünk - megkezdődött a karácsonyi roham a boltokban
 • Depeche Mode-film - Magyarországon 15 ezren váltottak jegyet
  Depeche Mode-film - Magyarországon 15 ezren váltottak jegyet
 • Orbán: az elmúlt tíz év legnagyobb diplomáciai sikere Várhelyi Olivér kinevezése
  Orbán: az elmúlt tíz év legnagyobb diplomáciai sikere Várhelyi Olivér kinevezése
 • Fanni - egészséges újszülöttet tettek a kecskeméti inkubátorba
  Fanni - egészséges újszülöttet tettek a kecskeméti inkubátorba
 • Kukakommandó - szemléletformáló kisfilmekkel segíti a korszerű hulladékgyűjtést a Depónia
  Kukakommandó - szemléletformáló kisfilmekkel segíti a korszerű hulladékgyűjtést a Depónia