5 évnél régebbi cikk

Kezdődiiiik! De mi az a Black Friday, és honnan, miért indult?
Fehérvár Médiacentrum fotója
pinterest.com
Kezdődiiiik! De mi az a Black Friday, és honnan, miért indult?

Bár már a csapból folyik az üzletek és online áruházak Black Friday ajánlata, a hivatalos Fekete Péntek idén november 23-án lesz. De vajon honnan származik ez a kifejezés? Mikor és hol rendezték az elsőt? És mit is jelent pontosan?

Nálunk ugyan nem túl régen honosodott meg, de mostanra minden, magára valamit is adó üzlet beállt a sorba: Black Friday-ajánlatok gyakorlatilag mindenhol vannak. Azt viszont valószínűleg kevesebben tudják, hogy honnan is indult a mostanra vásárlási leárazási őrületté alakult nap.

Íme, a válaszok szépen sorban:

A Fekete Péntek vagy Black Friday kifejezést a történelem során több különböző összefüggésben is használták már:

  • Elsőként az 1869-es pénzügyi válságot jellemezték vele az Egyesült Államokban, mivel ezen a napon volt történelmi mélyponton a New York-i tőzsde.

  • Ezt követően 1965-ben a hálaadás utáni napot minősítette így a philadelphiai rendőrség, a városban tapasztalható hatalmas tömeg és forgalmi dugók miatt. Hálaadás napja hagyományosan november negyedik csütörtökjére esik az USA-ban, és másnap kezdődik el a karácsonyi nagybevásárlás, amely hatalmas forgalmi dugókat és nagyon nehézkes közlekedést eredményezett rendre a nagyvárosban. Ezért a Black Friday elnevezés ebben az időszakban egyáltalán nem tartozott a pozitív hangvételű kifejezések közé.
  • Nem sokra rá, 1966-ban Philadelphia város önkormányzatának egyik PR-alkalmazottja, Abe S. Rosen fejéből pattant ki az az ötlet, melynek köszönhetően összefogtak a helyi kereskedők, valamint a városvezetés, és megpróbálták a kifejezés negatív jelentését átalakítani, sőt a ezt az "emberáradatot" a javukra fordítani. Koncepciójuk szerint ezt a napot a karácsonyi bevásárlás kezdetével szerették volna összekötni. Ugyanis ebben az időszakban - bár óriási autós és gyalogos forgalom volt Philadelphia belvárosában - a boltok is zsúfolásig megteltek, és nyitástól zárásig folyamatosan sorok kígyóztak a pénztárak előtt, jelentős forgalmat generálva ezzel a kiskereskedőknek. A PR-akció olyannyira sikeres volt, hogy ezt követően a Black Friday kifejezés már nem a rendőrség nehéz napját szimbolizálta, hanem immáron hivatalosan is a karácsonyi bevásárlási szezon kezdetét jelentette.
  • 1975-től a Black Friday kifejezés már Philadelphia városán kívül is egyre elterjedtebbé vált, sorra kapcsolódtak hozzá az USA nagyvárosai, és a népszerű kereskedelmi láncok is. A legnépszerűbb árucikkek a kezdetektől mind a mai napig, a játékok és az elektronikai cikkek, így a legnagyobb kedvezményeket is általában ezeknél a kategóriáknál adják. Az őrület egyre csak fokozódik, mivel vannak emberek, akik egész éjszakákat képesek a plázák bejáratában tölteni, csakhogy pénteken elsőként jussanak be az áruházba.
  • Magyarországon első alkalommal 2013. november 29-én tartották meg a kiskereskedelemben a Black Friday nevű akciót, amelyen átlagon felüli árkedvezményeket kínálnak a vásárlóknak. Ebben már több kereskedelmi egység, valamint bevásárlóközpont és webáruház is részt vett. A népszerűség ugyan hazánkban jóval elmarad az amerikai példától, azonban az ügyes marketingkampányokat használó webáruházak, illetve kereskedők nálunk is kiemelkedő forgalmat generálnak.

  • Újabban a kereskedők és a média inkább arra utal a Black Friday kifejezéssel, hogy a kereskedők ekkor kezdenek a pirosból (a veszteség színe a könyvelésben) átmenni a feketébe (vagyis nyereséget termelni).

  • Black Friday konkrét időpontja a hálaadást követő péntek, és mivel ez az Egyesült Államokban november negyedik csütörtökére esik, így a fekete péntek biztosan mindig november 23. és 29. között van.

Idén november 23-ra esik a kereskedelemnek ez a fontos dátuma, szóval érdemes készülni, és kicsit körülnézni városunk üzleteinek kínálatában is. Jó vásárlást!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek