Rain18 °C
2021. április 12. hétfő Gyula
Menü
Házhozszállítás

Fehérvári programok a hétvégére: LEGO kiállítás, adventi koszorú készítés és Katalin-nap

Fehérvári programok a hétvégére: LEGO kiállítás, adventi koszorú készítés és Katalin-nap
Ilyen volt a komáromi Kockanapok (Fotó: komarom.hu)

Ez a programajánló akár kétszer ilyen hosszú is lehetett volna, annyi jó csinálni-, nézni- és hallgatnivaló lesz hétvégén a városban. Lehet majd sálat kötni rászorulóknak a Pagonyban, kétnapos LEGO-kiállítás lesz a Táncházban és szombat este a Tankcsapda Fehérváron is megünnepli Lukács Laci 50. születésnapját. A Koronás Parkban készíthetünk adventi koszorút, míg vasárnap este a Katalinokat köszöntik a Kati néni szobornál.

Családi: Katalin-nap
Mikor?: November 25., vasárnap 17:00-
Hol?: Kati néni szobra, Felsővárosi Közösségi Ház

Az egy négyzetméterre eső Katalinok száma mindig a hagyományos fehérvári Katalin-napon a legmagasabb, talán az egész országban. Persze nemcsak őket, hanem a város egyéb nevekre hallgató lakóit is kínálják majd a Kati néni szobornál zsíroskenyérrel, savanyú káposztával, almával és forralt borral vasárnap késő délután, aztán az ünneplés melegebb helyen, már zenével folytatódik. A felsővárosi Közösségi Házban fellép a Tilinkó Zenekar és az Alba Regia Táncegyüttes Senior csoportja is. 

DIY: Kössünk sálat a rászorulóknak!
Mikor?: November 24., szombat 10:00
Hol?: Fehérvári Pagony

Kevés ennél hangulatosabb, karácsonyibb és közösségibb program lesz a hétvégén, ezért is éri meg legalább a kirakatból belesni majd a Fehérvári Pagonyba, hogy mi is történik ott. A Budai út és a Királysor sarkán álló kis kuckóban gondoltak egyet, és minden kötni tudó és szerető embert szombat délelőttre közös kötésre hívnak. A kész sálakat rászorulóknak ajánlják fel, mert segíteni jó. A kötőtűk csattogása közben a kreatív műhely házigazdái forró teával és mézeskaláccsal kínálnak mindenkit, a jó hangulat pedig szinte garantált.

Családi: 1. Székesfehérvári Kockanapok
Mikor?: November 24-25., szombat-vasárnap 10:00-18:00
Hol?: Táncház

A Kockanapok nem új kiállítás, de Fehérvárra csak most először jutnak el. Cserébe azonnal a rendezvénysorozat legnagyobb kiállításával érkeznek a Táncházba: másfél milliónál is több kockából készült az összes egyedi vagy éppen gyári épület, figura, jármű vagy akármi, amit meg lehet nézni, szerencsésebb esetben ki is lehet próbálni a két nap alatt. Merthogy ez a szó klasszikus értelmében nem csak egy kéztördelve, oldalra araszolós kiállítás, hanem egyben játszóház is, ahol a gyerekek teljesen kiélhetik magukat, apa pedig megint egy kicsit újra nyolc éves lehet

Családi: Adventi koszorú készítés
Mikor?: November 24., szombat 13:30-
Hol?: Koronás Park

Nem lehet elég korán kezdeni az adventi készülődést. A legegyszerűbb az, ha az aktuális karácsonyi ünnepek végeztével azonnal ráfekszünk a következő évire, hiszen annyi még a teendő. Na jó, ez nyilván erős túlzás, de tény, hogy ismerünk olyan embereket, akiknek az augusztus 20-i tűzijáték után az év következő meghatározó mérföldköve a karácsonyfa felállítása. Viszont november utolsó hétvégéjén adventi koszorút készíteni már egyáltalán nem szentségtörés. A Koronás Parkban az igazi kétbalkezeseknek is lesz lehetősége, hogy valami egész pofásat hozzanak össze - persze némi szakértő segítséggel. Aztán a jól, de akár a kevésbé jól sikerült darabokat is érdemes benevezni adventi koszorú szépségversenyünkre (részletek a lenti cikkben). Ki tudja, akármi is lehet...

Koncert: Tankcsapda
Mikor?: November 24., szombat 19:00
Hol?: FEZEN Klub

Lukács Félévszázad névre keresztelt turnéját hozza hétvégén Fehérvárra a Tankcsapda. Az utóbbi években talán kevesebb örök klasszikust gyártó debreceni punkrockerek szinte biztosan csurig töltik a FEZEN Klubot (bár a buli már most sold out, de a Facebook-eseménynél néha felbukkan egy-egy eladó belépő), ahogy megteszik ezt majd egy év múlva is: akkor éppen a zenekar fennállásnak 30. évfordulója lesz majd az apropó a ház falának alapos megrugdosására. Szombat este az élet lesz a legjobb méreg, amikor jönnek majd a férgek, hogy eljátsszanak néhány egyszerű dalt. Aki esetleg abban a szerencsétlen helyzetben van, hogy nem látta még az ország legnépszerűbb zenekarát deszkákon játszani, annak itt a lehetőség, hogy pótolja ezt a hiányosságát.

Mozi: Nyughatatlan özvegyek
Mikor?: November 22-től
Hol?: Cinema City Alba

Szép, titokban sunnyogott be a mozikba a nyolcvanas évek egyik legötletesebb sorozatának moziváltozata. Pedig a szereposztásnál (pl. Viola Davis, Michelle Rodriguez, Liam Neeson, Colin Farrell, Robert Duvall stb.) csak a forgatókönyvíró-rendező páros erősebb, és ez meg is látszik a filmen. A rendező az a Steve McQueen, aki a 12 év rabszolgaságért már kapott egy Oscart, de még ennél is biztatóbb, hogy a forgatókönyvet Gillian Flynnel közösen rakták össze. Utóbbi hölgyet talán senkinek nem kell bemutatni: az ő regényéből készült a Holtodiglan című film, és az idén az egyik legjobb HBO-s sorozatnak tartott Éles tárgyak is. A Nyughatatlan özvegyek sztorija már egy bővített mondatban összefoglalva is elég izgalmasnak tűnik: miután négy bankrabló munka közben életét veszti, özvegyeik úgy döntenek, hogy ők hajtják végre a már kitervelt, következő bankrablást.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Április 15-től indul a jelentkezés a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programjára
  Április 15-től indul a jelentkezés a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programjára
 • Koronavírus: átlépte a 32 ezret az eddigi Fejér megyei fertőzöttek száma
  Koronavírus: átlépte a 32 ezret az eddigi Fejér megyei fertőzöttek száma
 • Szlovákiában tíz percen át szólnak a harangok ma délben a koronavírus-járvány áldozataiért
  Szlovákiában tíz percen át szólnak a harangok ma délben a koronavírus-járvány áldozataiért
 • Montenegróban visszatérnek az iskolába az érettségizők
  Montenegróban visszatérnek az iskolába az érettségizők
 • Holnaptól több nyugat-balkáni országban is enyhítenek a korlátozásokon
  Holnaptól több nyugat-balkáni országban is enyhítenek a korlátozásokon
 • Halálos hajóbaleset történt a Ráckevei-Soroksári Duna-ágon
  Halálos hajóbaleset történt a Ráckevei-Soroksári Duna-ágon
 • A Fehérvári Versünnep varázslatos kisfilmjével emelünk kalapot a költészet napja előtt
  A Fehérvári Versünnep varázslatos kisfilmjével emelünk kalapot a költészet napja előtt
 • 6300 új fertőzött, meghalt 206 beteg
  6300 új fertőzött, meghalt 206 beteg
 • Egyre népszerűbb az elektronikus fizetés
  Egyre népszerűbb az elektronikus fizetés
 • Illegális gyógyszerlerakatot számoltak fel a rendőrök a fővárosban
  Illegális gyógyszerlerakatot számoltak fel a rendőrök a fővárosban
 • Egyre népszerűbb az elektronikus fizetés
  Egyre népszerűbb az elektronikus fizetés
 • Franciaországban kiszélesítik a koronavírus-elleni oltásra jogosultak körét
  Franciaországban kiszélesítik a koronavírus-elleni oltásra jogosultak körét
 • A legidősebbek mielőbbi beoltását írja elő az új olasz oltási program
  A legidősebbek mielőbbi beoltását írja elő az új olasz oltási program