Clear sky10 °C
2020. április 2. csütörtök Áron
Menü

Guinness-rekorder lesz a fehérvári festőművésznő?

Minden valószínűség szerint bekerül a Guinness Rekordok Könyvébe a székesfehérvári Simon M. Veronika. A festőművésznő már régóta magyar rekordernek mondhatja magát 600 önálló kiállításával, hamarosan pedig – a jelenlegi állás szerint - a világ legnagyobb rekordgyűjteményében is olvashatjuk nevét, mivel már 800 tárlatot rendezett képeiből, ami eddig még senkinek se sikerült a világon.

Simon M. Veronika 1992 óta foglalkozik komolyabban a festészettel. Bujdosó Dénesnél ragadott először ecsetet, a Derkovits Körben, Székesfehérváron. Ezt követően Budapesten a Zilahy Stúdióban folytatta tanulmányait. Jelenleg Salzburgban, Steiermarkban az Akadémiákon tanulmányozza a legújabb festészeti módszereket.

Munkásságát az elmúlt években számos díjjal ismerték el: Eddig több mint 50 kitüntetést kapott hazánkból, a Felvidékről és Erdélyből. Neki ítélték például a Jubileumi Szent István-, Holló László-díjat, a Batsányi-Cserhát Művészkör Munkácsy emlékdíját, a Krúdy-érmet, a Pro Vino és Szent Lőrinc érdemérmet, a Cserhát Aranykéz-, AKIOSZ Aranyecset-díjat is.

Guinness-rekorder lesz a fehérvári festőművésznő?

A művésznő a Cserhát Művész Kör Csók István emlékdíjasa, Kunst Meister, Ácsteszér, a Cserhát, Csetény és IIiny díszpolgára. Ő a művészeti vezetője a Cserhát Művész Körnek, és 12 művészkörben dolgozik rendszeresen. 1998 óta irányítja a nánai, bajóti, sárosdi, magyaralmási, kisgyőri nyári alkotótáborok festőrészlegét, koordinálja az országos „Egy mindért - mind egyért” művészformációt és a Székesfehérvárért Nemzetközi Művészkört.

Guinness Rekorder lesz a fehérvári festőművésznő?Veronika tagja a móri Brindisi Szent Lőrinc Borrendnek is

2000-ben festőtanodát is alapított. Jelenleg nyolc városban tanítja a festészetet, s több mint száz festeni vágyó ember tanul a kezei alatt. Mintegy 30 festészeti technikát mutat be folyamatosan diákjainak (festőkéses, ecsetes, bankkártyás, 3 D-s…), akik 15 témában alkalmazzák is ezeket. Jobb agyféltekés módszerrel tanít, amit az amerikai Betty Edwardstól vett át. Tapasztalatai szerint ennek a módszernek a segítségével bárki megtanítható egy bizonyos szinten festeni.

Mindenkiben benne van az isteni lehetőség arra, hogy festőművész legyen, de a talentumokkal jól kell gazdálkodnia annak, aki sikereket akar elérni a festészetben” – vallja Veronika. – „Sok gyakorlás, új ismeretek elsajátítása és nagy alázat szükségeltetik. Nagyon vigyázni kell arra, hogy a kezdeti sikerek nehogy valakit túlzott gőggel töltsenek el. A jó festő akkor is szerény marad, ha már sok képet eladott, sok kiállítása volt és több díjjal jutalmazták.”

Guinness Rekorder lesz a fehérvári festőművésznő?

 Veronika nevéhez több mint tíz főoltárkép fűződik

A művésznőnek eddig több mint száz tanítványa rendezett már kiállítást, és 10-20 olyan egykori tanonc is akad, aki már tanítja is a festészetet.

Veronika egyébként „alapjáraton” portréfestőnek tartja magát. Rendszeresen ölel fel történelmi témákat: jelenleg több mint 250 közintézményben láthatók történelmi festményei (550 alkotás). Fáradhatatlanul örökíti meg a történelmi egyházak szentjeit, kiemelkedő egyéniségeit. Több mint tíz főoltárkép fűződik a nevéhez. (Iliny és Szatmárhegy templomának az összes képét ő alkotta meg.) Rómában, a Vatikánban is adott át II János Pál és XVI. Benedek pápáról készült portrét. 

Guinness Rekorder lesz a fehérvári festőművésznő?
Veronika Rómában

 Guinness Rekorder lesz a fehérvári festőművésznő?

Veronika pápai audencián is volt

Nemrég Erdélyben Jubileumi Szent István díjat kapott Tempfli Püspök Atyától. Seregély Érsek pedig a Magyarok Nagyasszonya érmet nyújtotta át neki egy díszebéden.

Guinness Rekorder lesz a fehérvári festőművésznő?

Tempfli püspök festmény - amikor elkészült

 

A napokban szülőfaluja iskolájának adta át azt a névadó Vámbéri Ármin féldomborművet, amit öccsével, Simon Károllyal közösen alkotott.

Első kiállításom Székesfehérváron volt, a Vörösmarty Színházban” – mesélte. - „A tárlataimra néha meghívok művésztársaim közül egyet-egyet, hogy ők is mutassanak be egy-két képet, de ezek is önálló kiállításnak számítanak. Ez inkább szimbóluma annak, hogy még a művészeknek is szeretniük és tisztelniük kell egymást. Volt, amikor 10-20 kiállításom volt egy évben, s akadt olyan is, hogy 40.”

Eddig több ezer képet (olaj, grafika…) festett. 20 festmény-sorozata van, amiből egy időben akár 20 tárlatot is be lehetne rendezni.

„A festés nekem önmegvalósítás. Persze, mint profi festőnek nekem is vannak megrendeléseim. Ilyenkor elő kell venni a festői alázatot, hogy az ember a legjobb tudása szerint készítse el a megrendelt képet. Ezt követően viszont jöhet az igazi örömfestés” – vallotta be.

A 600.  tárlata magyar rekorderi címhez juttatta pár évvel ezelőtt, s most, amikor megrendezte a 800. kiállítását Zalaegerszegen, ismét felkereste őt a Magyar Rekordok vezetősége. Most már nem csak a hazai rekord az övé, hanem úgy tűnik, hogy világrekordernek is mondhatja magát, és - ha minden jól megy - hamarosan bekerül a Guinness Rekordok Könyvébe.

Guinness Rekorder lesz a fehérvári festőművésznő?
A rekorderi cím átvétele

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • Több közszolgáltató is lehetőséget ad az online csekkbefizetésre
  Több közszolgáltató is lehetőséget ad az online csekkbefizetésre
 • Továbbra sem üzemel a győri Audi gyár
  Továbbra sem üzemel a győri Audi gyár
 • Sokan nem veszik komolyan a kijárási korlátozást
  Sokan nem veszik komolyan a kijárási korlátozást
 • Híradó 15 órakor 2020. április 2.
  Híradó 15 órakor 2020. április 2.

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Önkéntes tűzoltók segítenek
  Önkéntes tűzoltók segítenek
 • Spanyolországban meghaladta a tízezret a halálos áldozatok száma
  Spanyolországban meghaladta a tízezret a halálos áldozatok száma
 • Továbbra sem látogathatók a játszóterek, a sportpályák és az Ős-sziget
  Továbbra sem látogathatók a játszóterek, a sportpályák és az Ős-sziget
 • Szirénapróbák április 6-án
  Szirénapróbák április 6-án
 • Hogyan tartsunk rendet otthon karantén idején?
  Hogyan tartsunk rendet otthon karantén idején?
 • Rövidesen elérheti az 1 milliót a világban az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma
  Rövidesen elérheti az 1 milliót a világban az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma
 • Betiltják a kutya- és macskahús fogyasztását a dél-kínai Sencsenben.
  Betiltják a kutya- és macskahús fogyasztását a dél-kínai Sencsenben.
 • Újra hálózaton a napelemek
  Újra hálózaton a napelemek
 • Magyarok egy újabb csoportja térhet haza
  Magyarok egy újabb csoportja térhet haza
 • Kiemelten segítik az 1-es típusú diabéteszes gyerekeket
  Kiemelten segítik az 1-es típusú diabéteszes gyerekeket
 • Pályakarbantartás április 7-én és 8-án
  Pályakarbantartás április 7-én és 8-án
 • 3D nyomtatás a vírus ellen
  3D nyomtatás a vírus ellen
 • A kijárási korlátozás alatt is lehet vért adni a legközelebbi véradóállomáson
  A kijárási korlátozás alatt is lehet vért adni a legközelebbi véradóállomáson