Rain18 °C
2021. április 12. hétfő Gyula
Menü
Házhozszállítás

Guinness-rekorder lesz a fehérvári festőművésznő?

Minden valószínűség szerint bekerül a Guinness Rekordok Könyvébe a székesfehérvári Simon M. Veronika. A festőművésznő már régóta magyar rekordernek mondhatja magát 600 önálló kiállításával, hamarosan pedig – a jelenlegi állás szerint - a világ legnagyobb rekordgyűjteményében is olvashatjuk nevét, mivel már 800 tárlatot rendezett képeiből, ami eddig még senkinek se sikerült a világon.

Simon M. Veronika 1992 óta foglalkozik komolyabban a festészettel. Bujdosó Dénesnél ragadott először ecsetet, a Derkovits Körben, Székesfehérváron. Ezt követően Budapesten a Zilahy Stúdióban folytatta tanulmányait. Jelenleg Salzburgban, Steiermarkban az Akadémiákon tanulmányozza a legújabb festészeti módszereket.

Munkásságát az elmúlt években számos díjjal ismerték el: Eddig több mint 50 kitüntetést kapott hazánkból, a Felvidékről és Erdélyből. Neki ítélték például a Jubileumi Szent István-, Holló László-díjat, a Batsányi-Cserhát Művészkör Munkácsy emlékdíját, a Krúdy-érmet, a Pro Vino és Szent Lőrinc érdemérmet, a Cserhát Aranykéz-, AKIOSZ Aranyecset-díjat is.

Guinness-rekorder lesz a fehérvári festőművésznő?

A művésznő a Cserhát Művész Kör Csók István emlékdíjasa, Kunst Meister, Ácsteszér, a Cserhát, Csetény és IIiny díszpolgára. Ő a művészeti vezetője a Cserhát Művész Körnek, és 12 művészkörben dolgozik rendszeresen. 1998 óta irányítja a nánai, bajóti, sárosdi, magyaralmási, kisgyőri nyári alkotótáborok festőrészlegét, koordinálja az országos „Egy mindért - mind egyért” művészformációt és a Székesfehérvárért Nemzetközi Művészkört.

Guinness Rekorder lesz a fehérvári festőművésznő?Veronika tagja a móri Brindisi Szent Lőrinc Borrendnek is

2000-ben festőtanodát is alapított. Jelenleg nyolc városban tanítja a festészetet, s több mint száz festeni vágyó ember tanul a kezei alatt. Mintegy 30 festészeti technikát mutat be folyamatosan diákjainak (festőkéses, ecsetes, bankkártyás, 3 D-s…), akik 15 témában alkalmazzák is ezeket. Jobb agyféltekés módszerrel tanít, amit az amerikai Betty Edwardstól vett át. Tapasztalatai szerint ennek a módszernek a segítségével bárki megtanítható egy bizonyos szinten festeni.

Mindenkiben benne van az isteni lehetőség arra, hogy festőművész legyen, de a talentumokkal jól kell gazdálkodnia annak, aki sikereket akar elérni a festészetben” – vallja Veronika. – „Sok gyakorlás, új ismeretek elsajátítása és nagy alázat szükségeltetik. Nagyon vigyázni kell arra, hogy a kezdeti sikerek nehogy valakit túlzott gőggel töltsenek el. A jó festő akkor is szerény marad, ha már sok képet eladott, sok kiállítása volt és több díjjal jutalmazták.”

Guinness Rekorder lesz a fehérvári festőművésznő?

 Veronika nevéhez több mint tíz főoltárkép fűződik

A művésznőnek eddig több mint száz tanítványa rendezett már kiállítást, és 10-20 olyan egykori tanonc is akad, aki már tanítja is a festészetet.

Veronika egyébként „alapjáraton” portréfestőnek tartja magát. Rendszeresen ölel fel történelmi témákat: jelenleg több mint 250 közintézményben láthatók történelmi festményei (550 alkotás). Fáradhatatlanul örökíti meg a történelmi egyházak szentjeit, kiemelkedő egyéniségeit. Több mint tíz főoltárkép fűződik a nevéhez. (Iliny és Szatmárhegy templomának az összes képét ő alkotta meg.) Rómában, a Vatikánban is adott át II János Pál és XVI. Benedek pápáról készült portrét. 

Guinness Rekorder lesz a fehérvári festőművésznő?
Veronika Rómában

 Guinness Rekorder lesz a fehérvári festőművésznő?

Veronika pápai audencián is volt

Nemrég Erdélyben Jubileumi Szent István díjat kapott Tempfli Püspök Atyától. Seregély Érsek pedig a Magyarok Nagyasszonya érmet nyújtotta át neki egy díszebéden.

Guinness Rekorder lesz a fehérvári festőművésznő?

Tempfli püspök festmény - amikor elkészült

 

A napokban szülőfaluja iskolájának adta át azt a névadó Vámbéri Ármin féldomborművet, amit öccsével, Simon Károllyal közösen alkotott.

Első kiállításom Székesfehérváron volt, a Vörösmarty Színházban” – mesélte. - „A tárlataimra néha meghívok művésztársaim közül egyet-egyet, hogy ők is mutassanak be egy-két képet, de ezek is önálló kiállításnak számítanak. Ez inkább szimbóluma annak, hogy még a művészeknek is szeretniük és tisztelniük kell egymást. Volt, amikor 10-20 kiállításom volt egy évben, s akadt olyan is, hogy 40.”

Eddig több ezer képet (olaj, grafika…) festett. 20 festmény-sorozata van, amiből egy időben akár 20 tárlatot is be lehetne rendezni.

„A festés nekem önmegvalósítás. Persze, mint profi festőnek nekem is vannak megrendeléseim. Ilyenkor elő kell venni a festői alázatot, hogy az ember a legjobb tudása szerint készítse el a megrendelt képet. Ezt követően viszont jöhet az igazi örömfestés” – vallotta be.

A 600.  tárlata magyar rekorderi címhez juttatta pár évvel ezelőtt, s most, amikor megrendezte a 800. kiállítását Zalaegerszegen, ismét felkereste őt a Magyar Rekordok vezetősége. Most már nem csak a hazai rekord az övé, hanem úgy tűnik, hogy világrekordernek is mondhatja magát, és - ha minden jól megy - hamarosan bekerül a Guinness Rekordok Könyvébe.

Guinness Rekorder lesz a fehérvári festőművésznő?
A rekorderi cím átvétele

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Április 15-től indul a jelentkezés a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programjára
  Április 15-től indul a jelentkezés a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programjára
 • Koronavírus: átlépte a 32 ezret az eddigi Fejér megyei fertőzöttek száma
  Koronavírus: átlépte a 32 ezret az eddigi Fejér megyei fertőzöttek száma
 • Szlovákiában tíz percen át szólnak a harangok ma délben a koronavírus-járvány áldozataiért
  Szlovákiában tíz percen át szólnak a harangok ma délben a koronavírus-járvány áldozataiért
 • Montenegróban visszatérnek az iskolába az érettségizők
  Montenegróban visszatérnek az iskolába az érettségizők
 • Holnaptól több nyugat-balkáni országban is enyhítenek a korlátozásokon
  Holnaptól több nyugat-balkáni országban is enyhítenek a korlátozásokon
 • Halálos hajóbaleset történt a Ráckevei-Soroksári Duna-ágon
  Halálos hajóbaleset történt a Ráckevei-Soroksári Duna-ágon
 • A Fehérvári Versünnep varázslatos kisfilmjével emelünk kalapot a költészet napja előtt
  A Fehérvári Versünnep varázslatos kisfilmjével emelünk kalapot a költészet napja előtt
 • 6300 új fertőzött, meghalt 206 beteg
  6300 új fertőzött, meghalt 206 beteg
 • Egyre népszerűbb az elektronikus fizetés
  Egyre népszerűbb az elektronikus fizetés
 • Illegális gyógyszerlerakatot számoltak fel a rendőrök a fővárosban
  Illegális gyógyszerlerakatot számoltak fel a rendőrök a fővárosban
 • Egyre népszerűbb az elektronikus fizetés
  Egyre népszerűbb az elektronikus fizetés
 • Franciaországban kiszélesítik a koronavírus-elleni oltásra jogosultak körét
  Franciaországban kiszélesítik a koronavírus-elleni oltásra jogosultak körét
 • A legidősebbek mielőbbi beoltását írja elő az új olasz oltási program
  A legidősebbek mielőbbi beoltását írja elő az új olasz oltási program