Clear sky29 °C
2019. augusztus 19. hétfő Huba
Menü

Januártól digitalizálódik a baleseti kárbejelentés

Januártól digitalizálódik a baleseti kárbejelentés
Jövőre már okostelefonnal, vagy tablettel a kezünkben is bejelenthetjük biztosítónknak a balesetünket (Fotó: gomba)

Elérte a biztosítókat is a totális digitalizáció. Ez nekünk felhasználóknak nagy könnyebbség, pláne, hogy ez eddigi analóg, kék-sárga adatlapos bejelentést az autósok zöme utálta használni - annak bonyolultsága miatt.

November 22-én tartotta éves nagy konferenciáját a Magyar Biztosítók Szövetsége, melyen a legnagyobb érdeklődésre számot tartó esemény az E-kárbejelentő applikáció bemutatója volt. Az esemény zártkörű volt, így csak szűken ismerhetjük a januártól induló okostelefonos alkalmazás “fícsöreit”, de abban már most biztosak a szakemberek, hogy nagy siker lesz.

Mondjuk rá is fér a ráncfelvarrás a KGFB biztosítási szekció ezen részére. A kötelező gépjármű biztosítás pont az a része a biztosításoknak, amelyet szinte az összes autós utál. Van aki azért, mert kötelezően fizetni kell, van aki pedig azért, mert elégedetlen a kárkifizetéssel, és van aki azért, mert ha szükség van rá, akkor bonyolult és macerás a bejelentőlap kitöltése. Nos, pont ezen a macerás kitöltésen próbálnak segíteni az alkalmazás fejlesztői.

Igaz, a kárbejelentésnek volt eddig is egy félig-meddig online verziója, ha annak nevezhetjük azt, hogy magát a kárbejelentő kék-sárga adatlapot letölthettük bármely biztosító honlapjáról. Nem beszélve arról, hogy a helyszínen kézzel már kitöltött és aláírt adatlapon rögzítetteket mi magunk is felvihettük a biztosító online rendszerébe, de ezt már csak otthon, az eset után.

Januártól digitalizálódik a baleseti kárbejelentés

A sokak által nem szeretett, de szükséges baleseti bejelentő. Januártól talán már egyszerűbben és gyorsabban túl lehetünk a procedúrán, a most bejelentett e-kárbejelentő alkalmazással

Azonban januártól ezt már intézhetjük úgy is, hogy a helyszínen, az eset után azonnal az okostelefonra telepített alkalmazást vesszük elő, és bőszen elkezdünk pötyörészni. Az induló online applikáció gyorsabb és átláthatóbb kárbejelentési folyamatot tesz majd lehetővé a károsultaknak. Az alkalmazás könnyen használható szerkesztő modult tartalmaz, melynek segítségével a felhasználók könnyen és jól feldolgozhatóan készíthetik el a baleseti ábrát.

A baleset típusának kiválasztása és a lokáció GPS-es meghatározása szintén hozzájárul a gyors és egyszerű adatfelvételhez. Továbbá az sem elhanyagolható, hogy a megtörtént káresetet ilyen módon az okostelefon kamerájával nagyon egyszerűen dokumentálhatjuk is. A helyszíni fotókat aztán az alkalmazásba feltöltjük, így segítve a biztosító társaságot a káreset feldolgozásában.

A bejelentés során a rendszer e-mailben is küld egy értesítést minden érintettnek, mellékelve a kitöltött PDF formátumú kárbejelentőt. Az érintett biztosítók ezután a belső folyamataiknak megfelelően felveszik a kapcsolatot a bejelentőkkel, illetve tájékoztatják az ügyfelet, hogy megérkezett a bejelentés.

A fiatalabb korosztály biztos szívesen nyúl majd szükség esetén a digitális kárbejelentés ezen lehetőségéhez, melyet nagyban gyorsíthatunk, ha már jó előre gondolkodva telefonunkon tartjuk az adatainkkal kitöltött applikációt. Persze azoknak sincs mitől tartaniuk, akik ódzkodnak az okostelefonos lehetőségtől, nekik megmarad a hagyományos kék-sárga bejelentő adatlap is.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Lezuhant és kigyulladt egy kisrepülőgép Tótvázsonynál
  Lezuhant és kigyulladt egy kisrepülőgép Tótvázsonynál
 • Nosztalgikus álomutazás a filmgyártás aranykorában - Volt egyszer egy... Hollywood kritika
  Nosztalgikus álomutazás a filmgyártás aranykorában - Volt egyszer egy... Hollywood kritika
 • Vérfürdőt rendezett egy páciens egy romániai neuropszichiátriai kórházban
  Vérfürdőt rendezett egy páciens egy romániai neuropszichiátriai kórházban
 • Személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt Székesfehérvár külterületén
  Személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt Székesfehérvár külterületén
 • A csabagyöngye szedésével már elkezdődött a szüret
  A csabagyöngye szedésével már elkezdődött a szüret
 • Közös évnyitó lesz a katolikus oktatási intézményekben
  Közös évnyitó lesz a katolikus oktatási intézményekben
 • Életet mentettek a légiutaskísérők egy budapesti járaton
  Életet mentettek a légiutaskísérők egy budapesti járaton
 • Áramszünet lesz a Belvárosban csütörtökön
  Áramszünet lesz a Belvárosban csütörtökön

Eseménynaptár

 • Szakértő: új fegyverkezési hullám kezdődik
  Szakértő: új fegyverkezési hullám kezdődik
 • Szabadidőpark létesül a Palotavárosi tavaknál
  Szabadidőpark létesül a Palotavárosi tavaknál
 • Óriási tömeg hallgatta Rúzsa Magdi koncertjét a Királyi Napokon
  Óriási tömeg hallgatta Rúzsa Magdi koncertjét a Királyi Napokon
 • Augusztus 22-én indul a Barátság mozi új évada
  Augusztus 22-én indul a Barátság mozi új évada