5 évnél régebbi cikk

Tengerimalac elkaphat embertől megfázást, influenzát?
Fehérvár Médiacentrum fotójaTengerimalac elkaphat embertől megfázást, influenzát?

December van, elkezdődik a megfázós, influenzás időszak, amely nem csak ránk van hatással, alkalmanként kisállataink is elkaphatják tőlünk, ha nem vagyunk körültekintőek. Dr. Lorászkó Gábor állatorvost kérdeztük, hogy mi is ilyenkor a teendő.

Tengerimalac elkaphat embertől megfázást, influenzát? Ha igen, mi a teendő?


Megfázásnak egy olyan megbetegedést nevezünk, amelynél a garat és a légzőszervek mutatnak tüneteket, és eredeteként nem valamilyen fertőzést tekintünk. Ezek a kijelentések általában csak feltételezések és önmagának gyártja le az ember, nem pedig orvosi elkülönítő kórisme eredményeként. Olyan "fáj a lábam" kategória, és nem egy diagnózis. Ezzel szemben az influenza valamilyen kórokozó által okozott fertőző betegség, mint mondjuk a kutyáknál a szopornyica, tehát nem egy tünetegyüttes, vagy vele vélt fertőzési módra vonatkozó kifejezés.

Egyes influenzavírusok valóban képesek elszaporodni a tengerimalac felső légútjaiban, ami alkalmassá teszi ezt a fajt rá, hogy laboratóriumban, kísérleti, tehát a valósághoz nagyon hasonló körülmények között tanulmányozzák ezt, az emberiség számára egyik legnagyobb jelentőségű fertőző betegséget. A hétköznapi gyakorlatban ennek az állattartók számára kicsi a jelentősége, legfeljebb annyi, hogy előfordulhat a család influenzás megbetegedésekor a malacka fertőződése is.

Ennél fontosabbnak tartom az emberi, felső légúti fertőzéseket okozó baktériumos betegségeket, melyeket szokás megfázásnak hívni. Egyrészt, mert sokkal gyakoribb mint az influenza, másrészt ezt is elkaphatja a tengerimalac, harmadrészt pedig, mert a baktériumok ellen hatásosak az antibiotikumok, míg a vírusok ellen csak kivételesen létezik bármilyen gyógyszer, influenza ellen pedig nincs is. A megelőzés hatásos védekezés lehet. Az otthon köhögő ember számára javasolt a közvetlen kapcsolat kerülése a malackával, és orrot, szájat fedő maszk is, mely hatásos a cseppfertőzés ellen.

Dr. Lorászkó Gábor

 

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek