5 évnél régebbi cikk

Nem készült még ennél karácsonyibb film a városról: Otthonom, Székesfehérvár
·Kultkarácsony·Utolsó frissítés: undefined
Nem készült még ennél karácsonyibb film a városról: Otthonom, Székesfehérvár
·Kultkarácsony·Utolsó frissítés: undefined

Alig több, mint három és fél perc, mégis egy teljes hónapig készült. Az Otthonom, Székesfehérvár egy olyan karácsonyi videó lett, amiben Fehérvár alig, karácsony pedig még annál is kevesebb van. Mégis, aki azt mondja, hogy készült 2018-ban ennél karácsonyibb videó a városról, az (szerintünk) hazudik. Vagy még nem látta.

Azt mondják, hogy a fehérváriak a magyarok között is különösen lokálpatrióta népség. Aki innen vagy a környékről származik, és élt már máshol, legyen szó másik belföldi városról vagy akár külföldről, az pontosan tudja, hogy ez így igaz. Muszáj mindig belecsempészni a szürke hétköznapokba egy kis székesfehérváriságot. Egyszerűen el kell mondani, hogy milyen szép a belváros karácsonykor, vagy hogy nekünk is van jó kosárcsapatunk és azt is, hogy itt koronázták a magyar királyokat. Persze az sem rossz móka, amikor külföldi barátainkat a város nevének helyes kiejtésére próbáljuk rávenni.

Egy hosszú évek óta Angliában élő fehérvári így fogalmazta ezt meg:

Londonban lakom, de Fehérváron élek csak igazán.

Idén őket, a külföldön élő fehérváriakat kértük arra, hogy legyenek főszereplői a város nem hivatalos karácsonyi filmjének. Ami végül így sikerült:

Mindez a számok nyelvére fordítva: 52 videóból vágtuk végül össze az egy híján 200 másodperces filmet, melynek alapanyagait 4 kontinens (Európa, Amerika, Ázsia, Ausztrália) 21 országában vették fel. A Székesfehérvártól legtávolabbi hely, ahonnan felvételt kaptunk, Új-Zéland fővárosa volt: Wellington nagyjából 30 órányi repülőútra, valamivel több, mint 18 ezer kilométerre fekszik az Országalmától. A kész videóban összesen 68 fehérvári szerepel, mellékszereplőként majdnem ellopja a showt egy kutya, egy ló, és photobombingolnak a londoni járókelők.

A filmet egy Facebook-csoporton keresztül terveztük és szerveztük, ebben csak olyan most is külföldön élő magyarok vannak, akik Fehérvárról vagy környékéről származnak. Mivel időközben remek kis közösség formálódott, a csoportot nem szüntetjük meg, sőt. A jövőben is bárki tagja lehet, aki szintén a városból vagy valamelyik szomszédos településről származik és most is külföldön él. A csoportot itt találod:

Otthonom, Székesfehérvár
Borítókép: Horváth Reni
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek