Cloudy2 °C
2020. január 25. szombat Pál
Menü

Ezt hallgatta a világ 30 éve - 1988 december

Ezt hallgatta a világ 30 éve - 1988 december
Az osztrák Edelweiss 30 eszetendeje klipjével (is) meghódította Európát (Fotó: tv80s.com)

Módfelett jókedvű jódlizás Edelweiss módra, taroló Cliff Richard és Myléne Farmer, no meg további remek slágerek. Mozgalmas volt 30 esztendeje a könnyűzenei piac, időutazásunkban 1988 decemberét célozzuk meg.

A karácsony még más volt, nem csábítottak plázák az esztelen pénzköltésre (na jó, Skála Kópé azért már akkor is vadászott a pénztárcánk tartalmára), nem rendelhettük meg neten a szuper ajit és természetesen még a zenék is egészen mások voltak 1988 decemberében.

Slágerlista körképünket szokás szerint Angliában kezdjük, nézzük, kik voltak a szupersztárok 30 éve a Top 40 Singles Chart-on. A hónap, és ezzel együtt 1988 karácsonyának uralkodója Cliff Richard volt a ködös Albionban, aki december első hetében a karácsonyi nóták egyik legkiválóbbikával, a "Mistletoe And Wine" című dallal ugrott a brit kislemezlista élére. A sláger egy héttel korábban a hetedik pozícióban nyitott, összesen 11 hetet élt meg Top 40 Singles Chart-on, amelyet öt héten át, egész decemberben vezetett is. A derék Cliff egyébként nem cicózott a briteknél, 14 dala is eljutott a Number One státuszába, pályája során összesen 46 héten állt Albion zeneszerető közönségének első helyén.

Nem csak az első helyet bérelte ki hosszabb időre egy bizonyos dal, hanem a másodikat is, hogy melyik, az egyelőre maradjon titok, januári visszatekintőkben ugyanis hosszabban foglalkozunk majd vele. A briteknél 1988 decemberében még olyan kiválóságok is feltűntek a Top10-ben, mint Rick Astley és a "Take Me To Your Heart", az Inner City és a "Good Life" vagy a U2 és az "Angel In Harlem".

A csatorna túloldalán, Franciaországban december elejére épp leáldozott Paco nagy sikere, az "Amor De Mis Amores", amely október végétől november utolsó napjáig rabul ejtette a gallok szívét. 1988 utolsó havát már Myléne Farmer kezdte az első helyen "Pourvu Qu'elles Soient Douces" című dalával. Az 1961-ben, Kanadában született francia ajkú énekesnő-dalszerző szintén havibérletet váltott a lista élére, az angoloknál uralkodó Cliff Richardhoz hasonlóan az egész decembert az első helyen töltötte. Myléne Farmer egyébként elképesztően sikeres és elismert énekesnő Franciaországban, a Singles Top 100 listáját még az idei évben, 2018-ban is meghódította két dalával.

Míg a varázslatos hangú Myléne tartotta első helyét, olyan nóták is befutottak a francia slágerlista legjobbjai közé, amelyek korábban már meghódították a világot, így ekkor tűnt fel és menetelt egészen a második helyig a Milli Vanilli és a "Girl You Know It's True", illetve a Yazz And The Plastic Population  és a "The Only Way Is Up" .

Németországban a fentiekhez hasonló helyzet már korábban kialakult, november közepe óta egy olyan dal állt az első helyen, amely korábban a tengerentúlon már tarolt, ez pedig nem volt más, mint Bobby McFerrin és a "Don't Worry, Be Happy", amely összesen kilenc hétig uralta a német Offizielle Deutsche Charts legmagasabb fokát. Mivel a derék Bobby opuszával korábban már foglalkoztunk, nézzük, mely dalok hasítottak még 1988 decemberében Németországban.  A hónap első felében a Womack And Womack és a "Teardrops", majd Enya és az "Orinoco Flow" bizonyult az elsőszámú üldözőnek, miközben olyan kiválóságok is feltűntek, mint Sam Brown és a "Stop".

És hogy a jókedv se maradjon el, arról 1988 decemberében az őrült osztrák gárda, a Martin Gletschermayer, Matthias Schweger és Walter Werzowa alkotta Edelweiss gondoskodott. A korszakán szerintem jócskán túlmutató The KLF vonulatát követő, az elektronikus tánczenét erőteljes jódlizással és alpesi jókedvvel kiegészítő osztrákok egészen a második helyig nyomultak Németországban, de Ausztriában, Svájcban és Svédországban például a listavezető dicsőséges státuszát is megcsípték a "Bring Me Edelweiss" című nótájukkal. Az Edelweiss zenéjét nem kell túlgondolni, egyszerűen hallgatni és jókat vigyorogni, ebben pont ennyi van és ez így pont jó is. Nekem anno egy 1989-es seregélyesi búcsúban sikerült megcsípni egy remix-kazettájukat(!), amelyet néhány éve digitalizáltam és a dal állandó szereplője az autómban a zenét szolgáltató pendrive-nak. Jól jön egy nagyobb dugóban ülve, garantáltan felvidít.

A harsány jódlizás után ugorjunk át az Egyesült Államokba, nézzük, hogy festett a Billboard Hot 100 1988 decemberében.  A slágereket tömegével ontó amerikai popipar akkoriban sem hazudtolta meg magát, az adott esztendő utolsó havában három nóta is eljutott az első helyig. A sort a Will To Power indította, mely egy hétig állt az élen a "Baby, I Love Your Way/Freebird Medley" című dallal. December közepén aztán jött a Chicago, mely "Look Away" című dala két hétre bérelte ki az első helyet.

December utolsó hetében aztán ismételten új listavezető lépet színre, ez pedig a Posion volt, amely az "Every Rose Has Its Thorn" című dallal az élen zárta az 1988-as esztendőt a tengerentúlon.

A Billboard hivatalos R&B és hip-hop listáján mindeközben olyan kiválóságok arattak, mint Roberta Flack és az "Oasis", a Ziggy Marley And The Melody Makers listavezető nótája, a "Tumblin' Down" és a The Boys és a "Dial My Heart".

Utazásunk végén térjünk haza, 1988-ból ugyan nem maradtak fenn slágerlisták, de az akkor oly népszerű IM, vagyis az Ifjúsági Magazin lemezajánlója ad egy kis útmutatást az akkori kedvencekről. 30 éve épp karácsony előtt került a boltokba a legendás Vágtázó Halottkémek első albuma, a "Halál Móresre Tanítása", illetve ekkor jött ki Török Ádám és Barátai stúdióanyaga, az "Aligátor". A három évtizeddel ezelőtti lemezpiac nagy durranása azonban az Első Emelet soros korongjának megjelenése volt. A "Napkelet" ugyan nem durrant akkorát, mint a fiúk korábbi albumai, ám így is kellemes slágerekkel örvendeztette meg az együttes rajongóit.

Ez volt tehát a felhozatal 1988 decemberében, egy hónap múlva már 1989 első havának legjobbjait elevenítjük fel.

(Az IM adott lapszámáért köszönet Németh Krisztiánnak, a Fehérvár TV sportriporterének.)

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • A legtöbb magyar 20 fokos hálóban alszik
  A legtöbb magyar 20 fokos hálóban alszik
 • Öröm és boldogság- Prospero előadás
  Öröm és boldogság- Prospero előadás
 • Ukrán repülő - Iráni külügyminiszter: börtönben van a vétkes
  Ukrán repülő - Iráni külügyminiszter: börtönben van a vétkes
 • Hétfőn lesz az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulója
  Hétfőn lesz az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulója

A hét sztorija

 • 400 új parkoló - ezt is tartalmazza a most induló kórházfejlesztés
  400 új parkoló - ezt is tartalmazza a most induló kórházfejlesztés
 • Szálló por - Ismét többfelé kifogásolt a levegőminőség
  Szálló por - Ismét többfelé kifogásolt a levegőminőség
 • Folytatódik a török földrengés túlélői utáni kutatás, nőtt a halottak száma
  Folytatódik a török földrengés túlélői utáni kutatás, nőtt a halottak száma
 • Megölte apját egy tizenöt éves fiú Orgoványban
  Megölte apját egy tizenöt éves fiú Orgoványban
 • A tervek szerint halad a Szőke Tisza gőzhajó mentése Szegeden
  A tervek szerint halad a Szőke Tisza gőzhajó mentése Szegeden
 • Népszerű az ÉletMentő applikáció
  Népszerű az ÉletMentő applikáció
 • Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Fehérvári Utazás Kiállítást
  Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Fehérvári Utazás Kiállítást
 • A hadsereget is bevetik a koronavírus terjedése elleni küzdelemben
  A hadsereget is bevetik a koronavírus terjedése elleni küzdelemben

Eseménynaptár

 • Kóbor János lesz az év első Fecsegőjének vendége
  Kóbor János lesz az év első Fecsegőjének vendége
 • Visszahívott egy orosz eredetű kekszet a NÉBIH
  Visszahívott egy orosz eredetű kekszet a NÉBIH
 • Aláírta a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodást Boris Johnson
  Aláírta a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodást Boris Johnson
 • Koronavírus - Szakértő: már kifejlesztettek egy gyorstesztet
  Koronavírus - Szakértő: már kifejlesztettek egy gyorstesztet
 • Kerti izsóp: szép, hasznos, és különleges igényei sincsenek
  Kerti izsóp: szép, hasznos, és különleges igényei sincsenek
 • Vigasságcsinálók Bálja a Malom utcai Táncházban
  Vigasságcsinálók Bálja a Malom utcai Táncházban
 • Osztályviadallal és királyválasztással zárult a Ciszterci Diáknapok
  Osztályviadallal és királyválasztással zárult a Ciszterci Diáknapok
 • Balesettel indult a nap: busz és autó ütközött Gyöngyösön
  Balesettel indult a nap: busz és autó ütközött Gyöngyösön
 • Együttműködési megállapodás az Óbudai Egyetemmel
  Együttműködési megállapodás az Óbudai Egyetemmel
 • Eltűnt móri férfit keresnek
  Eltűnt móri férfit keresnek
 • Áron Nagy Lajos emlékmű lesz Székesfehérváron
  Áron Nagy Lajos emlékmű lesz Székesfehérváron
 • Lakóját várja „Fehérvár bölcsője”
  Lakóját várja „Fehérvár bölcsője”
 • Indul a kórházfejlesztés - új épület és újabb parkolóhelyek
  Indul a kórházfejlesztés - új épület és újabb parkolóhelyek