Partly cloudy19 °C
2019. szeptember 22. vasárnap Móric
Menü

Itt az okos lámpaoszlop, egy újabb hasznos okoseszköz

Itt az okos lámpaoszlop, egy újabb hasznos okoseszköz
Az okosodó városok egyik alap pillére lehet az okos lámpaoszlop (Fotó: gomba)

Életünk napról-napra okosodik. Ilyen világot élünk. Lassan fel sem kapjunk fejünket, ha egy-egy szalagcímben azt látjuk, hogy hétköznapi tárgyunk okossá vált. Olyan ez, mint egy elcsépelt frázis, pedig igen is akadnak előremutató fejlesztések. Ilyen a nem is oly régen Pesten átadott okos lámpaoszlop projekt.

Kockaként engem kicsit jobban megérintenek azok a technikai, technológiai fejlesztések, melyekből lassan minden napra legalább 100 is jut. Azonban ritka az olyan fejlesztés, mely egyrészt kis hazánkban is elérhető, másrészt pedig még tényleges, érdemi tartalommal is bír.

Na, pont ilyen ez az okos lámpaoszlop is. Rettentően sok okos eszközzel találkozhatunk. Okos a hűtő, a serpenyő, sőt, már az óvszer is lehet okos. Azonban a legtöbb okosított eszközt csak a marketing szüli. Kell valami olyan újdonság, amivel a már létező eszköz értékesítését meg lehet kicsit tolni. Jellemzően így születnek az elfuserált, de okosított eszközök.

Azonban a nyáron átadott és napjainkban már a tesztüzemén is túl lévő okos lámpaoszlopok egy egészen más megvilágításba helyezik az okoseszközök fogalmát. A több évi koncepció nélküli eszköz okosítás úgy tűnik kezd beérni. A fejlesztések egyre inkább olyan irányba haladnak, melyekkel az emberek életét igyekeznek a fejlesztők tényleges megoldásokkal okosabbá, könnyebbé, egyszerűbbé tenni.

Az okos lámpaoszlopok Budapesten a Lechner Ödön fasoron már élesben működnek. Funkciójuk tekintetében ugyan nem egyedülállók, de abban a tekintetben, hogy ezek az oszlopok csoportba kötve, egymásra épülve üzemelnek, mindenképp kiemeli az átlagos okoseszközök sorából. Kinézetre talán ki sem tűnnek a buta lámpaoszlopok közül, ha csak azt nem vesszük alapul, hogy ezeken már nem analóg reklám virít, hanem digitális, bármilyen információ megjelenítésére is alkalmas kijelző.

A funkciók tekintetében pedig komoly dolgokról is beszélhetünk. Nyilván az egyértelmű, hogy LED világítással működnek, de hogy ezeket még szabályozni is lehet, az már újdonság. Magába a lámpaoszlopba olyan funkciók is bekerültek, melyek egy nagyvárosi környezetben már elvárhatók. Ilyen például az elektromos autók töltése.

Minden ilyen okos lámpaoszlop rendelkezik e-töltő funkcióval. De integráltak rájuk térfigyelő kamerákat, melyek be vannak kötve a területileg illetékes megfigyelő központba. Továbbá az oszlopokra szereltek segélyhívó kommunikációs lehetőséget is. A segélyhívó gomb megnyomására a 112 jelentkezik. Azt pedig már említenem sem kell, hogy az ingyenes wifi hotspot sem maradhatott ki a sorból.

Az okos lámpaoszlop azon fejlesztések egyik, melyek tényleg a jövőbe mutatnak. Ha Pesten járunk a Lechner Ödön fasor környékén érdemes megnéznünk, esetleg kipróbálnunk. Szerintem nem vagyok egyedül azon gondolatommal, hogy egy ilyen fejlesztést itt, Fehérváron is szívesen fogadnánk többen is

A hab a tortán, hogy a fentebb már említett digitális reklám megjelenítőkön nemcsak a megrendelő reklámjai jelenhetnek meg akár napi szinten, időzített program szerint, hanem egy esetleges vészhelyzet esetén olyan fontos információk is, melyekkel a környéken élőket tudják tájékoztatni. Sőt, a lámpaoszlopok tetején olyan környezeti érzékelők is helyet kaptak, melyek a levegő szennyezettségét, de akár az időjárási viszonyokat is tudják elemezni.

A funkciók sora szinte határtalan. Csak azon múlik, hogy éppen milyen új ötletek jelennek meg igényként a felhasználók oldaláról. Az okos lámpaoszlopok és az egyéb, nagyvárosokban megtalálható okos utcabútorok napjaink egyik slágertermékei lehetnek az okos városok ötlet mentén. Ilyenek például a Fehérváron is megjelent szolár fák, melyek napelemes megoldással teszik lehetővé az okostelefonok töltését, nem mellesleg pedig ingyenes wifi hotspotként is funkcionálnak.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Egyre népszerűbbek a tematikus utak
  Egyre népszerűbbek a tematikus utak
 • Tele vannak a magyarországi gáztárolók
  Tele vannak a magyarországi gáztárolók
 • Veteránautók indultak Székesfehérvárról a Balaton felé
  Veteránautók indultak Székesfehérvárról a Balaton felé
 • Székesfehérváron is sok program lesz a Kulturális Örökség Napjain
  Székesfehérváron is sok program lesz a Kulturális Örökség Napjain
 • Egykori állami gondozott jegyespárt adott össze a polgármester
  Egykori állami gondozott jegyespárt adott össze a polgármester
 • Láttál mostanában szúnyogot?
  Láttál mostanában szúnyogot?
 • Ma van a Lecsófőző Vigasság
  Ma van a Lecsófőző Vigasság
 • Ma lesz a Színházak éjszakája
  Ma lesz a Színházak éjszakája

Eseménynaptár

 • Állatkínzásért ítéltek el egy magyar nőt
  Állatkínzásért ítéltek el egy magyar nőt
 • Bérmegállapodásról tárgyal a kormány a vasutas és a volános szakszervezetekkel
  Bérmegállapodásról tárgyal a kormány a vasutas és a volános szakszervezetekkel
 • Nagy forgalomra készülnek a lakáspiacon
  Nagy forgalomra készülnek a lakáspiacon
 • Jelentősen nőtt a felsőoktatásban résztvevő roma fiatalok száma
  Jelentősen nőtt a felsőoktatásban résztvevő roma fiatalok száma
 • Székesfehérvári házaspár mentett életet Mallorcán
  Székesfehérvári házaspár mentett életet Mallorcán
 • Már lehet jelentkezni a 2020-as év szakácsversenyére
  Már lehet jelentkezni a 2020-as év szakácsversenyére
 • A legnagyobb magyarra emlékezünk holnap
  A legnagyobb magyarra emlékezünk holnap
 • Hamarosan utalják az álláskeresési támogatásokat
  Hamarosan utalják az álláskeresési támogatásokat
 • Radiátorcserére pályázhatnak a társasházak
  Radiátorcserére pályázhatnak a társasházak