5 évnél régebbi cikk

Ezektől az ételektől biztosan nem hízol meg!
Fehérvár Médiacentrum fotója
lejardinthelilith.com
Ezektől az ételektől biztosan nem hízol meg!

Diétázol, de kínoz az éhség és azon gondolkozol, hogy feladod? Már álmodban is csak az evésre tudsz gondolni? Szeretnél jóllakott lenni a zsírcsökkentés alatt? – Olvass tovább!

A múltkor tisztáztuk, hogy a diétát / fogyókúrát általában azért adja fel az ember, mert nem szereti, ha korog a gyomra, ha az éhség mardossa. Ha hosszú éveken át „túlettük” magunkat, akkor a testünk hozzászokott ahhoz, hogy x mennyiségű élelmet kap. Ha csökkentjük a korábbi „bevitelt”, akkor bizony a gyomor jelez, korog, jön az éhség.

Ha minőségi tápanyagokat teszünk a tányérunkra, akkor nemcsak energiával töltjük fel magunkat – miközben nem terhelődünk felesleges szénhidrátokkal - , szabályozzuk a vércukorszintet, hanem még a telítettség érzését is megtapasztalhatjuk: „túlevés” nélkül! Nagyon sok olyan étel létezik, amely finom, és közben még „telít” is.

Ezek közül a múltkor bemutattam a mandulát, a zabkását, a gyömbért, a zöld teát és a kávéról is ejtettem pár szót. Később jutott eszembe, hogy talán egyszerűbb lett volna a levessel kezdenem a sort, hiszen szinte minden nap feltálaljuk az ebéd vagy a vacsora során, mégse gondolunk úgy rá, ahogy majd e cikk után fog a kedves olvasó.

A levesek kevés kalóriát tartalmaznak, magas a víztartalmuk és jóllakottságot okoznak. A leves növeli az ételek térfogatát a gyomrunkban, ezért kevesebbet tudunk utána enni. Persze, itt most a zöldséglevesekre gondolok, nem az agyoncukrozott paradicsomlevesre. Bár anyukám a paradicsomlevest steviával ízesíti, és úgy már bátran merítek én is belőle.

A stevia glikémiás indexe nulla, vagyis nem emeli meg a vércukorszintet - tehát cukorbetegek is fogyaszthatják. (Serkenti az inzulintermelést!) Ugyanezen okból kifolyólag a fogyókúrázók is előnyben részesíthetik, mert nullkalóriás.

Aki nem tudná, annak elmondom, hogy a stevia egy növény (amit a szüleim is termesztenek egyébként a kertjükben). Levelében nagyon sok ásványi anyag található: magnézium, cézium, kálium, foszfor, cink, vas, mangán, kobalt. Tartalmaz A, E, C, P vitamint, nikotinsavat, aminosavakat, pektineket, béta-karotint, különleges illóolajokat.

Ásványi anyag tartalma miatt segítséget jelenthet a szájbetegségek gyógyítására, a fogszuvasodás megelőzésére. Vannak országok, ahol szájöblítőkben, fogkrémekben is megtalálhatjuk emiatt. Antibakteriális hatása van. Meggátolja több vírus és káros baktérium szaporodását. Gombaölő hatása miatt a Candida kezelésében is hatásos megoldás: ilyenkor teaként fogyasszuk! Hatékonyan alkalmazható megfázás, influenza ellen is. Csökkenti a magas vérnyomást, a normális vérnyomást pedig változatlanul hagyja. Javítja a szövetek oxigénellátását.

Visszatérve a levesekre: A borsólevest is édesíthetjük steviával, nem lesz semmilyen mellékíze. (Ellentétben a kávéval, amit én például képtelen vagyok meginni stevia-san.) A diétában olyan leveseket fogyasszunk, amelyekből hiányzik a tészta (vagy csak mutatóban van benne), a tejszínnel dúsított krémleveseket pedig egy az egyben felejtsük el!

A Cayenne-borshoz viszont bármikor bátran nyúlhatunk, mert felpörgeti az emésztést. (Amitől több kalória ég el.) Aki ritkán eszik csípős ételt, annak az étvágyát is csökkenteni fogja. A kisebb étvágy miatt pedig a következő étkezéskor (is) kevesebb kalóriát viszünk majd be a szervezetünkbe.

A paradicsomlével is bátran barátkozhatunk. Kutatások szerint, akik étkezés előtt paradicsomlevet ittak, átlagosan 135 kalóriával vettek kevesebbet magukhoz, mint mások. - Természetesen ne a cukrozott változatra gondoljunk!

Ráadásul e piros zöldség megemésztése és lebontása sok energiát vesz igénybe, így nincs idejük a szénhidrátoknak lerakódni a szervezetünkben. A sok rost még inkább felpörgeti ezt a folyamatot, a belek átmosódnak, a salakanyagok kiürülnek. A paradicsom vízhajtó is: főként a hastájon lévő víztől segít megszabadulni.

E növényben rengeteg C-vitamin is van, miközben 10 dkg csupán 12 kcal-t tartalmaz. Rengeteg benne a B1-vitamin (ami az idegeket erősíti), a B2-vitamin, és a kálium (ez felel a salaktalanításért) 95 %-a víz. Oxálsav-tartalma is az emésztés serkentéséhez járul hozzá, miközben a gyomorsav-túltengés ellen is jó.

Ha már a kerek és piros ételeknél tartunk, akkor jöjjön az alma! Tökéletes rágcsálnivaló magas rost- és víztartalommal. Jóllakottságot okoz, gondoskodik a szervezet természetes glükóz-ellátásáról (így kevésbé kívánjuk meg az édességet, a szénhidrátokat). Az almát bármikor ehetjük, ettől bizony nem fog hízni a zsírpárnánk!

S milyen furcsa, de a keserű csokitól sem! Kis mennyiségben a keserű csokoládé is beköltözhet otthonunkba, hiszen a keserű íz miatt rögtön csökken az étvágyunk, és később is éhezünk meg. Mindeközben serkenti az agyműködést, és még az edzéseinkhez is használhatjuk – edzés előtt fogyasztva! A kakaóbabban lévő flavonoidok segítenek a vérben szállítani az oxigént, így edzés során kevesebbet fog felhasználni a szervezetünk a saját tartalékából, és több energiánk marad.

A brit John Moores Egyetem kutatói női önkéntesek bevonásával végeztek egy vizsgálatot: Az egyik csoport 80%-os étcsokoládét kapott, a másik csoport 35 %-ost tejcsokit, és volt egy fehér csokis brigád is. A kísérlet végére bebizonyosodott, hogy az étcsokit fogyasztók kevesebbet tudtak enni az ebédből és a vacsorából (kalóriát nézve).

Az ezzel kapcsolatos tanulmányt az Appetite magazinban tették közzé, hozzátéve, hogy a telítő-fogyasztó hatást maximum napi 3 kocka, legalább 80%-os kakaótartalmú étcsokoládé fejti ki. Az ennél nagyobb mennyiség már a zsírpárnákat vastagítja.

Az édes ízről sokszor eszembe jut a fahéj, ami kissé csípős ízt biztosít ételeinknek – és jótékonyan hat a vércukorszintre. A Journal of Diabetes Science and Technology egyik tanulmánya szerint a fahéj fogyasztása után az ételek több időt töltenek a gyomrunkban – és tompul az éhségünk.

Volt egy fahéjkivonatot vizsgáló kísérlet is 2006-ban, amelyről a Journal of the International Society of Sports Nutrition-ban olvashatunk. A cikk szint ez a népszerű fűszer a testösszetételt javítja, mert azok, akik rendszeresen fogyasztják, kevesebb zsírt raktároznak el. Sőt, még akkor is hatékony, ha étkezés előtt 12 órával került a szervezetünkbe.

A fahéj előnyei közé tartozik, hogy kiemeli az édes ízt, így kevesebb édesítőt (legyen szó cukorról vagy steviáról) kell használnunk.

 Nem volt elég a zsírcsökkentő ételekből? – Akkor várd a folytatást!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek