5 évnél régebbi cikk

Mi érdekelte leginkább a székesfehérváriakat 2018-ban?
·Hírekinternet·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Google
Mi érdekelte leginkább a székesfehérváriakat 2018-ban?
·Hírekinternet·Utolsó frissítés: undefined

Választás, labdarúgó-világbajnokság, Bohém rapszódia, Venom, Való Világ és a frankfurti leves receptje - ezekre kerestek rá a legtöbbször a Google-ben a magyarok 2018-ban. De vajon mi érdekelte leginkább a fehérváriakat és Fejér megyeieket?

Ha nem a hírportálok vagy a kocsmai beszélgetések útján szeretnénk tájékozódni arról, hogy valójában mi is érdekli az embereket, akkor néha érdemes megnézni a Google Trends oldalát. Itt akár valós időben is láthatjuk, hogy mik az igazán forró témák a világban vagy egy-egy kiválasztott országban, vagyis mire keresnek rá a legtöbben a Google-ben. 

A honlapon néhány napja már elérhető az elmúlt év teljes keresési statisztikája világra, országra és azon belül sokszor még kisebb területekre bontva. Magyarországot hat kategóriába zsúfolta bele a kaliforniai cég a 2018-as keresési statisztikák alapján: felkapott keresések, sportesemények, dalszövegek, filmek, TV műsorok és receptek. Egységenként a 10-10 legnépszerűbb lekérdezést szedték listába, ezeket pedig tovább bontogatva még az is kiderülhet, hogy mi érdekelte legjobban a székesfehérváriakat, de legalábbis megyénk lakóit. Spoiler: az esetek jelentős részében alaposan kilógunk az országos átlagból. 

Felkapott keresések

Ide tartoznak azok a témák, amik igazán pörögtek az elmúlt 365 napban. Ezek alapján Magyarország évét nem meglepő módon a választás(ok) határozta meg leginkább. Érdekes módon azonban a keresések alapján nem az országgyűlési választás áll az első helyen, hanem még a februári, hódmezővásárhelyi időközi választásra kerestek rá a legtöbben, és csak a harmadik-negyedik helyen állnak az április parlamenti választással kapcsolatos találatok. A megyék listáján Fejér a hatodik, és innen is inkább a dunaújvárosiak érdeklődtek a téma iránt, mint a fehérváriak.

Második helyen az oroszországi focivébé végzett. A területi lista alapján az első hét helyen olyan megye lakói kerestek erre, ahol jelenleg nincs NB1-es focicsapat. A Fejér megyeieknél kevésbé csak a budapestieket érdekelte az internet alapján a labdarúgó-világbajnokság: mi a 19., a fővárosiak a 20. helyen végeztek a Google listája szerint.

Az egész világ megdöbbent, amikor öngyilkosságot követett el április 20-án Ománban Avicii. A svéd dj halálának hetekig tisztázatlan körülményei és korábbi hihetetlen népszerűsége együtt eredményezte azt, hogy sok más témánál nagyobb érdeklődést váltott ki ez az eset Magyarországon (is),: az egész évet tekintve ez lett a harmadik legkeresettebb téma. Megyénk lakosai az ötödik helyre futottak be Avicii után a Google-t böngészve. 

Az első tízből az átlagnál jobban érdekelte még a fehérváriakat és a megye lakóit az amerikai képregényalkotó, Stan Lee halála (3. hely a keresések alapján a megyék között), a novemberben bemutatott Queen-film után Freddie Mercury-ra is sokan kerestek rá Fejérből (4. hely), és a friss sussexi hercegné, született Meghan Markle esküvője és botladozásai az angol királyi családban is a nagyobb érdeklődést kiváltó események közé tartoztak Fejérben (5. hely).

Sportesemények

Azt mondják, Fehérvár az egyik legsportosabb magyar város (sőt, a szilveszteri tévés bakiparádé óta azt is tudjuk, hogy Székesfehérvár a legsportosabb város Székesfehérváron). Ez a Google keresések alapján mindenesetre nem mondható el: az elmúlt év nagy sporteseményei közül alig néhány vitte át a város és a megye lakóinak ingerküszöbét.

A focivébéről már volt szó fentebb, míg a második az országos keresések alapján a téli olimpia lett a sportesemények között, amiért megyénk lakói egyszerűen odáig voltak. Nem akadt olyan része az országnak, ahonnan a játékok bő két hete alatt többször kerestek volna a dél-koreai olimpiára Fejér megyénél. Nem lennénk viszont teniszezők Fehérvár környékén: sem az Australian Open (20. hely), sem Wimbledon és a US Open (11-11. hely) nem különösebben mozgatta meg a helyieket. Nem úgy a Tour de Hongrie: a szép lassan egyre nagyobbra növő országkerülő kerékpáros verseny áthaladt Székesfehérváron is. Magyarországon ez lett a 10. legkeresettebb sportesemény, de a Fejér megyeieknél jobban csak három megyében érdeklődtek a verseny iránt.

Dalszövegek

Abszolút papírforma, hogy első helyen a Queentől a Bohemian Rhapsody végzett ebben a kategóriában. Azon túl, hogy egy örök klasszikus, idén még filmet is neveztek el róla. De ezen felül is a filmes zenék taroltak a dalszövegek között a Google Trends listája alapján. A Venomból ott van két Eminem szám is (Venom; Killshot), vagy például az Oscar-esélyes Csillag születik betétdala (Shallow) Lady Gagával és Bradley Cooperrel. Második helyen egyébként a jövőre a Szigeten koncertező Ed Sheeran végzett (Perfect), és még emíltsük meg a listára éppen felférő Nettát a Toy-jal. Ha valakinek nem ugrana be elsőre vagy másodikra, ő az az izraeli előadó, aki megnyerte idén tavaly az Eurovíziós Dalfesztivált. Mivel a dalszövegek között alig van további területi bontás, nem is érdemes erre több leütött klaviatúrát pazarolni. Haladjunk tovább, nincs itt semmi látnivaló.

Filmek

A vicc szerint az egész internet elfér két floppy-n - pornó nélkül. Ez nem teljesen igaz, mert néhány külső merevlemeznyi film azért még maradna a neten a pornográf tartalmak nélkül is. Ezek letöltésében Magyarország élen jár, és ezt a Google 2018-as keresési listája is megerősíti. Az év legkeresettebb filmjeinél nem a mozis kezdési időpontokat írtuk be legtöbbször a keresőbe, hanem leginkább ilyen és ehhez hasonló kifejezéseket: venom teljes film, venom online vagy venom teljes film magyarul. Az anti-szuperhősről készült képregényfilm (Venom) egyébként az év legkeresettebbje lett, bár a Fejér megyeieket nem igazán hozta lázba: csak a 12. helyen állunk a megyék közötti listán. Még a jórészt Fejérben forgatott kémfilm, a Vörös veréb sem hozta lázba a Fehérvár környékén élőket: az országos listán 7. helyezett filmre tizenöt megyében is kíváncsibbak voltak netes keresések alapján. A legjobban egyébként  A szabadság ötven árnyalata hozta lázba megyénk lakóit, erre a filmre a nyolcadik legtöbb keresést innen indították.

TV műsorok

Bár A dal csak a 10. helyen végzett a legkeresettebb tévéműsorok listáján, a Fejérben élők közül a netes keresések alapján ez érdekelte a legtöbb embert. Nem véletlenül: a Duna Televízión futó zenei tehetségkutatót a Székesfehérvárhoz ezer szállal kötődő AWS nyerte, ők utazhattak a lisszaboni Eurovíziós Dalfesztiválra is. Többször írtunk mi is a másik zenés műsorról, de az RTL X-Faktorja annak ellenére sem érdekelt hatalmas tömegeket, hogy végül egy fehérvári lány, Tamáska Gabriella egészen a legjobb háromig jutott. A Google Trends listája alapján a Fejér megyeiek kifejezetten kíváncsiak voltak még a 200 első randi (5. legtöbb keresés a megyék közül), a Nyerő páros (8.) és A mi kis falunk (9.) legutóbbi szériájára, míg a többi tévéműsorral kapcsolatban ezekhez képest elenyésző mennyiségű érdeklődést mutattunk - az interneten legalábbis.

Receptek

Végül az a kategória, ami a statisztikák szerint a leginkább érdekelte a fehérváriakat és a Fejér megyeieket: a kaja. A 20 régióból nem volt olyan receptes keresés, amiben a tizenegyediknél rosszabb helyen végeztünk volna, vagyis kijelenthetjük: a Fejér megyei ember nemcsak szereti a hasát, de főzni is imád. Magyarország legkeresettebb ételreceptjei közül megyénkből a legtöbben a rizskoch elkészítési módját kutatták a Google-ben, de szeretjük a paprikás krumplit (7. legtöbb megyei keresés) és a gulyáslevest (8.) is. A fehérvári hamburgerekről tavaly mi is írtunk egy részletes cikket, ahogy a város kakaós csigáiról is. Ez a két étel is ott volt a legnépszerűbb országos keresések között 2018-ban. Érdekes módon a legkevésbé a frankfurti leves (11.) receptje érdekelte a Fejér megyeieket, miközben az egész országot figyelembe véve ez az étel lett a Google-ben a legkeresettebb.

Ha még ennél is részletesebben olvasnál arról, hogy mi érdekelte tavaly a város és a megye lakóit, ajánljuk évvégi összefoglaló cikkeinket, melyekben a legolvasottabb írásainkat gyűjtöttük össze havi bontásban: Ilyen volt 2018 az fmc.hu-n.

(A listák azokon a keresési kifejezéseken alapulnak, amelyek 2018-ban a legnagyobb növekedést érték el az előző évhez viszonyítva.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek