Clear sky30 °C
2019. június 26. szerda János
Menü

Térképes autópályamatrica-tervezővel számolhatjuk ki, milyen megyei matricát éri meg venni

Térképes autópályamatrica-tervezővel számolhatjuk ki, milyen megyei matricát éri meg venni
Január 31-el lejárnak a 2018-as megyei és éves autópálya-matricák (Fotó: vezess.hu)

Bár január 31-én éjfélkor járnak csak le a 2018-as megyei és éves autópálya-matricák, de az idei évre érvényesek már megvásárolhatóak. Az év során várható gyakori utazások alapján azt is kiszámolhatjuk, hogy mi éri meg a legjobban.

Továbbra is mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha bliccelünk véletlenül elfelejtünk autópálya-matricát vásárolni, és fizetős szakaszra hajtunk fel – 30 napon belül a D1, D2 kategóriákra 14 875 forint, 60 napon túl fizetve pedig 59 500 forint a büntetés. Így talán nem kérdés, hogy nagyon is megéri megvenni a pályamatricát. 

Amennyiben egyetlen szakaszt használunk csak, úgy nem jelent különösebb fejtörést, hogy melyik megyei matricát válasszuk. Ha azonban több szakaszt is igénybe veszünk, akkor jön a matek, mivel egy adott megye fizetős útjára érvényes matricával igazoltan használjuk az autópályát a határos megyék irányába eső első lehajtóig. Vagyis, ha tudjuk, merre visz az utunk az évben és spórolni, de legalábbis költségminimalizálni szeretnénk, akkor remek segítség a matricakalkulátor, amely néhány kattintás és adat után optimális megyei matrica-összeállítást javasol nekünk. 

Aki egy kicsit is bizonytalan abban, hogy érvényes-e az adott szakaszra a megyei matricája, vagy esetleg időkorlátosat vásárolt, de nem emlékszik rá, hogy pontosan mikor, az továbbra is online, rendszám alapján lekérdezheti az érvényességet. Arra azonban figyeljünk, hogy a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. weboldalán, értékesítési pontjain, ügyfélszolgálatain vagy viszonteladó partnereinél, így például a benzinkutakon és utazási irodákban vásárolt matrica érvényessége nem kérdezhető le ezen a felületen. De ebben az esetben is kaphatunk információt, vagyis amennyiben a keresett rendszámra nem ad találatot rendszer, úgy a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálatán személyesen vagy telefonon (+36-36-587-500) érdemes érdeklődni.

Ami pedig az árakat illeti: a január nem hozott újabb drágulást, így a D1 kategóriában a megyei 5000, a 10 napos 3500, az egy hónapos 4780, az éves díj pedig 42980 forintba kerül. Részletes díjtáblázat itt.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Fogadóórákat tart dr. Dienesné Fluck Györgyi
  Fogadóórákat tart dr. Dienesné Fluck Györgyi
 • Erdélyi koncert turnéra indul a Vox Mirabilis Kamarakórus
  Erdélyi koncert turnéra indul a Vox Mirabilis Kamarakórus
 • Ősnyomtatványok - csaknem 40 év után érkeztek vissza
  Ősnyomtatványok - csaknem 40 év után érkeztek vissza
 • Élen járunk az adócsökkentési versenyben
  Élen járunk az adócsökkentési versenyben
 • Vérszívók - hiánycikk a szúnyogriasztó
  Vérszívók - hiánycikk a szúnyogriasztó
 • Nőhet az infláció - korrigált a jegybank
  Nőhet az infláció - korrigált a jegybank
 • Jegybank - kamattartásra szavazott a Monetáris Tanács
  Jegybank - kamattartásra szavazott a Monetáris Tanács
 • Alba Innovár - lezárult az első digitális felnőttképzési program
  Alba Innovár - lezárult az első digitális felnőttképzési program

Eseménynaptár