Light rain showers30 °C
2019. június 16. vasárnap Jusztin
Menü

A méhnyakrákszűrés váljon rutinná!

A méhnyakrákszűrés váljon rutinná!
A Család- és Nővédelmi Központban is népszerűek a szűrőnapok, de a hétköznapok során is bátran felkereshetik a hölgyek az ott dolgozó szakembereket. (Fotó: Simon Erika)

Gyógyítható az időben felismert méhnyakrák, ezért kiemelten fontos a szűrésen való részvétel! Ez az egyik fő üzenete az Európai Méhnyakrák-megelőzési Hétnek, melyet immár tizenharmadik alkalommal hirdettek meg január 21-e és 27-e között. A héten zajló kampány célja, hogy a nőket sújtó daganatos megbetegedés veszélyeire, az éves szűrővizsgálatok és a védőoltás fontosságára hívja fel a figyelmet, valamint tájékoztassa az embereket.

A legfrissebb adatok még mindig elszomorítóak, hiszen a méhnyakrák a nőket érintő egyik leggyakoribb daganattípus, még mindig számtalan nő életét követeli annak ellenére, hogy ma már szinte teljesen megelőzhető lenne. Az emlőrák után a méhnyakrák a második leggyakoribb női daganat. Magyarországon mintegy ezer-ezerkétszáz új megbetegedést diagnosztizálnak évente és közel ötszáz életet követel szintén évente a betegség.

A daganat kialakulásáért a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai felelősek. A vírus nagyon gyakori, a szexuális életet élő nők közel nyolcvan százaléka és a férfiak fele legalább egyszer megfertőződik vele élete során. Legtöbbször a fertőzés gyorsan és viszonylag tünetmentesen elmúlik. Azonban ha hosszú hónapokig vagy akár évekig is fennáll, abból daganat alakulhat ki.A szűrés azért kell, mert az időben felfedezett, kezdődő méhnyakrák gyógyítható. Az oltás szolgálja csak jó eséllyel a megelőzést!

A népegészségügyi szűrést huszonöt és hatvanöt év közötti nőknek biztosítja az állam. Azonban azt is kiemelhetjük, hogy a szakemberek abban egyetértenek, hogy érdemes a szexuális élet megkezdésétől eljárni a vizsgálatra. Bár a nők egyre inkább tudják, hogy megelőzhető a betegség, a méhnyakrákszűrés még mindig mondhatni tabu, nincs meg a kellő motiváció, hogy a hölgyek részt vegyenek a szűréseken, pedig az lenne a jó, ha rutinná válna. A szakemberek azt is hangsúlyozzák, hogy az időben történő szűréssel és a HPV elleni védőoltással megelőzhető ez a daganattípus. A magyar állam 2014 óta térítésmentesen biztosítja a tizenkét éves lányoknak a HPV elleni védőoltást. Idén január 1-től pedig adókedvezményben részesülnek azok a nők, akik endometriózis, emlőrák, méhnyakrák, petefészekrák betegségekben érintettek.

Székesfehérváron adottak a lehetőségek nemcsak a fiatal lányok, de a város támogatásával a fiúk ingyenes oltására is. Az önkormányzat rendszeresen szervez szűrőprogramokat illetve üzemelteti a Család- és Nővédelmi Központot, melynek honlapján be lehet jelentkezni a szűrésekre. A város igyekszik mindent megtenni, de nagyon sok múlik azon, hogy a hölgyek – saját felelősségük tudatában – ki is használják ezeket a lehetőségeket!

„Székesfehérvár esetében javuló adatokról tudunk beszámolni. Nagyon sokat tettünk azért, hogy a méhnyakrákot és az ebből származó haláleseteket megelőzzük. 2008 óta folyamatosan oltjuk a tizenkét éves lányokat a méhnyakrák kialakulásáért felelős humán papillomavírus ellen. Az állami finanszírozás előtt az önkormányzat saját forrásból fizette az oltást. A város azóta a tizenkét éves fehérvári fiúk védőoltásának megszervezését is vállalja évről évre”– mondta el Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, aki arra biztatja a hölgyeket, hogy vegyenek részt a vizsgálatokon, és vegyék igénybe a város szolgáltatásait, az ingyenes szűrőnapokat!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • Befejezték a nyomozást a megölt soroksári futónő ügyében
  Befejezték a nyomozást a megölt soroksári futónő ügyében
 • Fokozottan ellenőriz a NÉBIH a vízpartokon
  Fokozottan ellenőriz a NÉBIH a vízpartokon
 • Tállai: már százezer nyugdíjas dolgozik
  Tállai: már százezer nyugdíjas dolgozik
 • Székesfehérvár ad otthont a XV. Gróf Széchenyi Ödön Országos Tűzoltósport-versenynek
  Székesfehérvár ad otthont a XV. Gróf Széchenyi Ödön Országos Tűzoltósport-versenynek
 • Délután már több lesz a fátyolfelhő felettünk de így is a napsütés marad meghatározó
  Délután már több lesz a fátyolfelhő felettünk de így is a napsütés marad meghatározó
 • Trópusi forróság fojtogatja az olaszokat
  Trópusi forróság fojtogatja az olaszokat
 • Áradások pusztítanak Anglia északi részén
  Áradások pusztítanak Anglia északi részén
 • Tovább tartanak nyitva a fővárosi strandok a hőhullám miatt
  Tovább tartanak nyitva a fővárosi strandok a hőhullám miatt
 • Júliustól négy területen lehet igényelni az állami segítséget
  Júliustól négy területen lehet igényelni az állami segítséget
 • Erősödik a forgalom az M7-es autópályán a Balaton irányába
  Erősödik a forgalom az M7-es autópályán a Balaton irányába
 • Hol és mennyiért lehet strandolni idén a Balatonnál?
  Hol és mennyiért lehet strandolni idén a Balatonnál?
 • Elismerő okleveleket adományoz az Alapítvány a Székesfehérvári Fogyasztóvédelemért
  Elismerő okleveleket adományoz az Alapítvány a Székesfehérvári Fogyasztóvédelemért
 • Már kevesebb mint két hetük van a banki ügyfeleknek az adategyeztetésre
  Már kevesebb mint két hetük van a banki ügyfeleknek az adategyeztetésre