Partly cloudy22 °C
2019. szeptember 17. kedd Zsófia
Menü

Matthew McConaughey, és az év átverése? - Vihar előtt kritika

Matthew McConaughey, és az év átverése? - Vihar előtt kritika
Vigyázat, semmi sem az, aminek látszik! (Fotó: cinapse.co)

Bizakodóan vártam Matthew McConaughey és Anne Hathaway újabb közös filmjét, a Vihar előttet, ugyanis nem elég hogy két Oscar-díjas színészről beszélünk, a rendező, Steven Knight korábbi alkotásai (főleg forgatókönyvíróként) is odacsaptak az asztalra. Igen ám, de hogy is tartja a mondás? Sokat akar a szarka, de nem bírja a farka. Ja, valami hasonló kavargott bennem is a mozi után. Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Vihar előtt! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Steven Knight eddigi filmes karrierjében főként forgatókönyvíróként tevékenykedett. Olyan alkotásoknak írt kottát, mint a Gyönyörű mocsokságok (amelynek sztoriját Oscar-díjra jelölték), a Kolibri-kód, A hetedik fiú, a Locke, a Szövetségesek, vagy az Ami nem öl meg (kritikánkat itt olvashatjátok), de olyan sorozatokban is letette névjegyét, mint a Birmingham bandája és a Tom Hardy által fémjelzett Tabu.

Ezen alkotások tudatában mindenképpen érdemes lehetett beállni újabb filmje mögé, amelynek nemcsak a forgatókönyvét jegyzi, hanem egyúttal rendezőként is felügyeli a show-t. Az említtet két Oscar-díjas üdvöske (Matthew McConaughey és Anne Hathaway) mellett olyan színészeket is sikerült megnyernie a mozira, mint Jason Clarke, Diane Lane, Djimon Hounsou és Jeremy Strong. Tehát minden adott volt, hogy olyan filmet tegyenek le az asztalra, amelyre aztán sokáig emlékezni fogunk. Nos, előzetesen kijelenthetem, hogy ez sikerült, ám nem úgy, ahogy azt elsőre gondolnátok.

Sztori

Baket Dill (Matthew McConaughy) egy Plymouth nevű szigeten tengeti a mindennapjait, amely abban merül ki, hogy turistákat visz ki a nyílt vízre, hogy cápákra és mindenféle nagy halakra vadásszanak. Szabadidejében villámgyorsan be tud karmolni, esténként pedig a helyi kocsmában üti el az időt napközbeni tevékenységét folytatva Jack (Daniel's), Jim (Beam) és Johnny (Walker) társaságában.

Egy szép napon aztán váratlanul felbukkan Baker ex-felesége, Karen Zariakas (Anne Hathaway) azzal a kéréssel (és tíz millió dollár jutalompénzzel), hogy vigye ki erőszakos férjét, Frank Zariakast (Jason Clarke) hajókázni, majd jól itassa le, és azzal a lendülettel lökje is a vízbe. Igen ám, de bármennyire is kecsegtető az ajánlat, nem egyszerű egy embert megölni, pláne ha közben még úgy össze is kuszálódnak a dolgok, hogy nemcsak Baker és a nézők, de a készítők sincsenek azzal tisztában, mi miért történik.

Karakterek

Már egy ideje fogalmam sincs, hogy mi van Matthew McConaugheyvel, ugyanis sorra hozza a rossz döntéseket, és olyan filmekben vállal szerepet, amelyeket például a zseniálisan választó Leonardo DiCaprio röhögve utasítana vissza. Pedig azt hihettük, hogy a Mielőtt meghaltam, A törvény nevében első évadával és a Csillagok között után végre megérkezett, ám sajnos egy ideje legtöbb filmje a süllyesztőben landolt. Pedig nem egy mozijában volt kraft.

A Vihar előttben is hozza a kötelezőt, de mintha már elvesztettük volna azt a McConaugheyt, akit 2013-2014-ig láttunk játszani. Semmi extra, sokkal inkább a régi önmagát véltem felfedezni a filmben, ami jónak jó, de egyáltalán nem kiemelkedő.

Anne Hathaway látványa mindig üde színfolt, ám sajnos ő sem teljesített tehetségének megfelelően. Jason Clarke még az, aki érdekesebb figurát keltett életre, ám belőle is - mint ahogy az egész filmben azokból a dolgokból, ami működhetne - keveset kapunk.

Összegzés

Na, hát ahogy a bevezetőben is említettem a Vihar előtt szinte tökéletes feltételek mellett készülhetett, ám olyannyira pöpecnek ígérkezett a mozi, hogy végül ez is lett a veszte. Ami eleinte papíron jól működött, és elcsábított számos tehetséges színészt, az a végére egy olyan érdektelen valami lett, ami kong az ürességtől.

Persze a színészek a forgalmazót és a gyenge marketingkampányt okolják a gyenge számokért, de ez sem lehet ok arra, hogy harminc százalék körüli értékelések keltek szárnyra a világsajtóban a premier előtt.

A történet átgondolatlan, a színészek túljátsszák magukat, a párbeszédek suták és még a befejezés is annyira hollywoodi lett, hogy már rendesen kínosan éreztem magam a záró képsorok alatt. A Vihar előtt egy hibátlanul megkomponált alkotás lehetett volna, hiszen minden feltétel adott volt a sikerhez, ám Steven Knight érezhetően túl sokat akart, így úgy mesélte el a sztorit, ahogy egyáltalán nem kellett volna: csak annyit mondok, hogy a kezdeti thriller után a film indokolatlanul átvált sci-fire, ami egyáltalán nem olyan laza, mint amilyennek első hangzásra tűnhet.

Tízből kilenc nekifutásra tuti, hogy nem ezt az eredményt hozzák össze a készítők, de sajnos ezúttal becsúszott az az egy, ami fekete foltként fog villogni mindenkinek a karrierjében, aki részt vett ebben. Kár érte.

10/4 - Művészet volt így elrontani ezt a filmet

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Még lehet bérleteket válltani a Vox Mirabilis Kamarakórus hangversenysorozatára
  Még lehet bérleteket válltani a Vox Mirabilis Kamarakórus hangversenysorozatára
 • Varsóban tartották a számítógépes programozók legnagyobb európai versenyét
  Varsóban tartották a számítógépes programozók legnagyobb európai versenyét
 • Ötezer doboz cigarettát találtak egy német rendszámú teherautó alvázában
  Ötezer doboz cigarettát találtak egy német rendszámú teherautó alvázában
 • Hungarikum együttes A Szabadművelődés Házában
  Hungarikum együttes A Szabadművelődés Házában
 • Nőtt az illegális bevándorlás valamennyi Európába tartó migrációs útvonalon
  Nőtt az illegális bevándorlás valamennyi Európába tartó migrációs útvonalon
 • Nagy lépést tett a környezetvédelemért a Pécsi Tudományegyetem
  Nagy lépést tett a környezetvédelemért a Pécsi Tudományegyetem
 • Székesfehérváron is sok program lesz a Kulturális Örökség Napjain
  Székesfehérváron is sok program lesz a Kulturális Örökség Napjain
 • Még mindig keresnek egy eltűnt férfit Spanyolországban
  Még mindig keresnek egy eltűnt férfit Spanyolországban

Eseménynaptár

 • Lendületben van az építőipar
  Lendületben van az építőipar
 • Digitálisan nézhető a felújított János vitéz
  Digitálisan nézhető a felújított János vitéz
 • Nem ugrott meg a nyelvvizsgára jelentkezők száma a felsőoktatási felvételi szigorítása miatt
  Nem ugrott meg a nyelvvizsgára jelentkezők száma a felsőoktatási felvételi szigorítása miatt
 • Megnyílt az Alba Innovár 2
  Megnyílt az Alba Innovár 2
 • Folytatódik az M7-es autópálya felújítása
  Folytatódik az M7-es autópálya felújítása
 • Nagy a mozgolódás az étel- és italautomaták piacán
  Nagy a mozgolódás az étel- és italautomaták piacán
 • Október 6-ig lehet pályázni növényekre Székesfehérváron
  Október 6-ig lehet pályázni növényekre Székesfehérváron
 • Székesfehérvár is csatlakozott az Európai Mobilitási hét programjaihoz
  Székesfehérvár is csatlakozott az Európai Mobilitási hét programjaihoz
 • Gumicsónakkal próbáltak Magyarországra szökni a Tiszán át
  Gumicsónakkal próbáltak Magyarországra szökni a Tiszán át