Partly cloudy9 °C
2019. december 15. vasárnap Valér
Menü

Alien a fazékból - szalontüdő Kocsis Balázzsal

Alien a fazékból - szalontüdő Kocsis Balázzsal
A megpuhult belsőségeket egy jó éles bicskával könnyen fel lehet aprítani (Fotó: Kiss László)

A paraszti kultúrában a disznóölés a négy-öt éhgyomorra küldött szilvapálinka mellett szinte elképzelhetetlen volt a hagymás sült vér, a fortyogó vesevelő és a fazékból kidagadó tüdő nélkül. A régi öregeknek, pláne ha túlélték a háborút, a malac minden egyes, most már sokszor kidobásra ítélt részére volt valamilyen receptje.

Kocsis Balázs szobrász nemcsak a kővel és a fémmel, hanem a fakanállal is rutinosan bánik. Az egyik nagy kedvence az enyhén pikáns szalontüdő házi zsemlegombóccal. Elkészítésére minden alkalommal a feleségével közösen vállalkoznak, folyamatos szellőztetés és füstölőgyújtás mellett...

„Nagyanyám annak idején szalontüdőt meg tüdőlevest is készített, de neki még az avas olajra is volt három jó receptje. Azóta a tüdő kiment a divatból. Évekig még csak rá sem gondoltam. Aztán egyszer a nejemmel kutyát sétáltattunk a Sóstón. Megláttam a Vadibolya étterem előtt egy nagy táblán a házias ízek feliratot. Na mondom, én most egy kis szalontüdőt ennék. Persze nem volt. Már elindultam kifele, amikor az ízig-vérig gáláns vendéglátós elkérte a telefonszámomat, és megígérte, ha tud szerezni tüdőt, felhív. Utána kimentünk az egyik bevásárlóközpontba. Láttam a húspultban szívet is, tüdőt is, aminek borzasztóan megörültem. Délután főztem egy jó adag szalontüdőt. Három napja már ezt ebédeltem, mikor csörgött a telefon: van szalontüdő! Az egészet már a hátam közepére kívántam, de az egyik barátommal mégis kimentem, és ettem egy tányérral – mesélte Balázs, majd fordult egyet, és a következő pillanatban az addig a mosogatóban, egy tál vízben úszkáló nyelv, tüdő és szív három egész fej hagyma, fokhagyma, babérlevél és némi bors társaságában már a fazékban fortyogott vidáman.

Hozzávalók tíz személyre:
A főzőlébe:
1 kg disznótüdő
1 kg szív és nyelv vegyesen
3 egész fej hagyma
2 egész babérlevél
4-5 liter víz
ízlés szerint bors, fokhagyma, só
A mártáshoz:
1 liter főzőlé
2 fej vöröshagyma
libazsír a pirításhoz
1 pohár tejföl és liszt a habaráshoz
ízlés szerint citromhéj, mustár, bors

Két órányi fődögélés után a tüdő – mint az alien a harmadik típusú találkozásokban – megdagadva úszkált a víz tetején. A felszabaduló vérillatú gőz már bejárta a kisplasztikákkal teli lakást, ezért Balázs felesége ablakot nyitott, füstölőt gyújtott, hogy az érzékenyebb gyomrúak jobban bírják. Közben félvállról kedvesen megjegyezte: „Te Balázs, ez mindjárt kifut!” Balázs egy kicsit lejjebb vette a lángot, bár ahogyan ő fogalmazott, a nejével ellentétben lobogva szeret főzni. Közben a kupica házi diópálinka mellé előkerült a bicskagyűjtemény egy darabja is, amivel úgy lehetett a vöröshagymát aprítani, mintha vajban forgatták volna.

Néhány kanálnyi főzőlé, és nem ég le a hagyma (Fotó: Kiss László)
Néhány kanálnyi főzőlé, és nem ég le a hagyma (Fotó: Kiss László)

A spájzból Balázs előkapta a magas szélű serpenyőt, majd pár pillanat múlva a sercegő hagymás-lisztes rántás mellett a cukor pirult. Az aranybarna karamell és a hagymaszeletek egy külön lábasban, egy liternyi főzővízben egyesültek.

A főzőlétől lesz ízletes a mártás (Fotó: Kiss László)
A főzőlétől lesz ízletes a mártás (Fotó: Kiss László)

A tüdő főzővízéből készül a mártás leve, mert a csapvízhez képest a végén sokkal jobban kihozza az ízeket” – magyarázta tudományos részletességgel a szobrász, aki egy kis mustárral, reszelt citromhéjjal és borssal dobta fel az alkalmi frigyet. Pár percen belül a belsőségek is megpuhultak, így indulhatott a bicskás szeletelés! Ezek a darabok is belekerültek a fazékba, amiből már csak a tejfölös habarás hiányzott. Épp, hogy egyet rottyant a mártás, máris lehetett az elégedetten gőzölgő, házi zöldfűszeres zsemlegombóccal tálalni!

Balázs a végén csendben megjegyezte, hogy a neje bottal nem piszkálná meg az ilyeneket, de azért a fűszeres zsemlegombócot mindig ő készíti...

A végeredmény láttán eloszlik minden kétely (Fotó: Kiss László)
A végeredmény láttán eloszlik minden kétely (Fotó: Kiss László)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

  • Október volt az év legdinamikusabban növekvő hónapja a fővárosi turizmusban
    Október volt az év legdinamikusabban növekvő hónapja a fővárosi turizmusban
  • A diplomantul.hu weboldal segíti a pályakezdőket
    A diplomantul.hu weboldal segíti a pályakezdőket
  • Összeütközött egy személyvonat és egy nyerges vontató Kunszentmártonnál
    Összeütközött egy személyvonat és egy nyerges vontató Kunszentmártonnál
  • Újra meghirdetik a Szóval győzni kommunikációs bajnokságot
    Újra meghirdetik a Szóval győzni kommunikációs bajnokságot

A hét sztorija

  • Ma lép életbe az új vasúti menetrend
    Ma lép életbe az új vasúti menetrend
  • Kilenc embert vettek őrizetbe a földrengés kapcsán
    Kilenc embert vettek őrizetbe a földrengés kapcsán
  • Sokan ellátogattak a Nyitott Városháza programra
    Sokan ellátogattak a Nyitott Városháza programra
  • Ma egész napos műsorfolyammal zárul a Jónak lenni jó! kampány
    Ma egész napos műsorfolyammal zárul a Jónak lenni jó! kampány
  • Egyszerűsödik jövőre a hozzátartozók receptjeinek kiváltása
    Egyszerűsödik jövőre a hozzátartozók receptjeinek kiváltása
  • Tart a nagyüzem a Mikulásgyárban
    Tart a nagyüzem a Mikulásgyárban
  • Tovább nőtt az új-zélandi vulkánkitörés halálos áldozatainak a száma
    Tovább nőtt az új-zélandi vulkánkitörés halálos áldozatainak a száma
  • Gyengén és erősebben felhős időszakok váltakoznak
    Gyengén és erősebben felhős időszakok váltakoznak

Eseménynaptár

  • Az örömvasárnap gyertyájának fénye gyúlt a Székesfehérvári Püspökség Adventi Udvarán
    Az örömvasárnap gyertyájának fénye gyúlt a Székesfehérvári Püspökség Adventi Udvarán
  • Milliárdos bírságot kapott a Vodafone
    Milliárdos bírságot kapott a Vodafone
  • A temesvári forradalomra emlékeztek
    A temesvári forradalomra emlékeztek
  • HÍRADÓ 2019. december 14.
    HÍRADÓ 2019. december 14.