Clear sky20 °C
2019. április 19. péntek Emma
Menü

Ellentétes kockavilágképek találkozása - A LEGO-kaland 2. kritika

Ellentétes kockavilágképek találkozása - A LEGO-kaland 2. kritika
Emmet és Lucy visszatérnek, hogy egy újabb fergeteges LEGO-kalandban ismételten elvarázsolják a népet (Fotó: microsoft.com)

Egyenesen sokkolta a világot, amikor bemutatták A LEGO-kaland első felvonását, amelynek különleges mozgáskultúrával rendelkező animációja mindenkit levett a lábáról. Az egyedi megvalósítás, a jópofa karakterek, na meg az a tény, hogy minden LEGO-ból van, olyan egyveleget alkotott, amelyre kicsik és nagyok egyaránt csettintettek. A LEGO-kaland 2. ezt a receptet viszi tovább, megspékelve egy csipetnyi posztapokaliptikus életérzéssel. Nézzük, hogyan teljesített nálunk A LEGO-kaland 2.! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

A Phil Lord-Christopher Miller páros 2014-ben nagyot robbantott A LEGO-kalanddal, amely során a kicsik - párhuzamosan gyerekszobájukkal - ismételten átélhették a legózás örömét, míg a felnőttek egészen egyszerűen visszarepültek fiatalkorukba. Mivel a népnek bejövős volt a sztori, a készítők nekiálltak az újabbnál-újabb LEGO-mozik kiagyalásának, mondván: addig kell ütni a vasat, amíg meleg.

Ennek köszönhetően láthatott napvilágot a LEGO Batman - A film, amely ismételten nagy sikert aratott, ám itt már nem következett be az a katarzis, ami A LEGO-kalandot jellemezte.

Megmondom a tutit, én itt hagytam volna abba az egészet, és valami új koncepcióval álltam volna elő. Erre mi történik? Bejelentik A LEGO-kaland 2.-őt, gondolván: szép kis summát hozott a konyhára, így sanszos, bármilyen folytatás is hasonló számokat generálna. Nem mondom, hogy teljesen értelmetlen a második felvonás, ám a filmet meglesve egyértelműen elkezdődött az a folyamat, amely manapság a hollywoodi mozikat jellemzi.

Sztori

Emmet Brickowoski és kockafalva lakóinak szupi-szuper kalandja pontosan ott folytatódik, ahol az első etap véget ért. Éppen hogy újra visszaállt a LEGO-világ rendje, amikor is a semmiből megérkeznek az idegesítő DUPLO-játékok, amelyek pusztulásba taszítják a vidám kis társadalmat.

Ezután öt évet ugrunk az időben, Emmet, Lucy, Batman és a többiek egy posztapokaliptikus világban tengetik mindennapjaikat, ahol az örökös jópofáskodást felváltotta a folyamatos komorság és a rettegés attól, hogy a Tesho-rendszer gonosz lakói bármikor visszatérhetnek, és újabb pusztítást visznek végbe.

Persze a mindig vidám Emmettnek ez sem kottyan meg, ám amikor Káosz Kapitány elrabolja szeretett barátait, akkor újra elő kell lépnie, ugyanis a LEGO-világ sorsa ismételten rajta áll vagy bukik (vagy ahogy mondják: ha nem hősködik, bekövetkezik az Ar-mama-geddon).

Karakterek

Rendbontó leszek, és ezúttal kizárólag egy karakterre fókuszálok, A LEGO-kalandok mindenki által imádott karakterére: Emmet Brickowoskira. Hogy miért is teszem mindezt? Mert a mozi egy eléggé érdekes párhuzamot vont a főszereplő és - az eredeti szinkronban a neki hangját kölcsönző - Chris Pratt színészi karrierje között. Ugye, mikre nem futja a rendezőktől!

A mozi egy pontján Emmet találkozik egy laza fazonnal, Rex Nemremex-szel, akivel szövetséget kötve együtt indulnak el Lucyék megmentésére. Érdekesség, hogy Rex is Chris Pratt hangján szólal meg, és személyében pedig olyan figurát gyúrtak össze Millerék, aki megtestesíti Pratt eddigi nagyobb szerepeit. Példának okáért én A galaxis őrzői Űrlordját, a Jurassic World keménykötésű kalandorát és A hét mesterlövész cowboy-át emelném ki.

Ezzel szemben Emmett pedig Chris Pratt korábbi szerepeit idézi meg, főként a - 2009-ben startoló, ám 2015-ig húzódó - Városfejlesztési osztály című vígjátéksorozat álmodozó és jó kedélyű Andy Dwyerét, aki A LEGO-kaland főkarakterével egyetemben a légynek sem tudna ártani. Jópofa, mi? Egyúttal pedig megemelem a kalapom Chris Pratt előtt, hogy mindezt bevállalta! De hát mit is várhattunk a 21. század legtökösebb szájhősétől?

Összegzés

Most már kijelenthetem: egyszerűen utálok folytatásokról írni! Hogy miért? Az első és legfontosabb érvem az, ha beülsz egy mozi második, netalántán harmadik felvonására, akkor mindig az elődökhöz hasonlítgatod, így egyszerűen nem tud és nem is lehet jobb, mint egy alkotás nyitó megvillanása. Ha valamit először veszünk szemügyre, akkor frissítően hat, és oda meg vissza leszel tőle, de amikor már másodjára is ugyanazt kapod, akkor esik le a tantusz, hogy manapság már minden a pénzről szól (kis naiv, hát miről is szólhatna?).

Hogy túléltük volna, ha nem készül folytatás A LEGO-kalandhoz? Simán! De ami egyszer működött, arról szokás szerint le kell rántani egy újabb bőrt, hiszen az elsősorban lurkóknak szóló filmre így is, úgy is befizetnek a szülők. A többi meg nem tök mindegy?

Na, hasonló érzésekkel távoztam a moziból, közben pedig folyamatosan az járt a fejemben, rövid időn belül biztos, hogy érkezik a harmadik etap. De minek? Persze A LEGO-kaland 2. szórakoztató meg minden, kellően változatos, tele van popkulturális kikacsintásokkal, kapunk új karaktereket (és jellemfejlődéseket), egy nem túl giccses befejezést, illetve tanulságot is, de érzésem szerint nem ütött akkorát ez a LEGO-világ, mint az első rész.

Ettől független egyszer mindenkinek ajánlom, ugyanis még mindig felemelő elmerülni a LEGO-kockákból megálmodott világban, ahol tényleg csak a képzelet szab határt. LEGO-fanoknak pedig kötelező!

10/7 - Még mindig szupi-szuper, de már nem üt akkorát, mint elődje

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Notre-Dame - Nem volt akkora a pusztítás, mint amekkorának tűnt
  Notre-Dame - Nem volt akkora a pusztítás, mint amekkorának tűnt
 • Eredményes a vastagbélrákszűrés
  Eredményes a vastagbélrákszűrés
 • Még mindig próbálkoznak a csalók az E.ON nevében
  Még mindig próbálkoznak a csalók az E.ON nevében
 • Két hétre bezárják a Keleti pályaudvart
  Két hétre bezárják a Keleti pályaudvart
 • Húsvéti forgatag a Szennai Skanzenben
  Húsvéti forgatag a Szennai Skanzenben
 • Elkerülhető az aszály mesterséges vízpótlással
  Elkerülhető az aszály mesterséges vízpótlással
 • A Hold déli sarkán landol a következő amerikai expedíció
  A Hold déli sarkán landol a következő amerikai expedíció
 • Családi programok a Várkert Bazárban
  Családi programok a Várkert Bazárban

Eseménynaptár

 • Magához tért a lakáshitel-piac
  Magához tért a lakáshitel-piac
 • Húsvéti szemétszállítás - hétfő helyett vasárnap ürítik a kukákat
  Húsvéti szemétszállítás - hétfő helyett vasárnap ürítik a kukákat
 • Templomlátogatás kerékpárral
  Templomlátogatás kerékpárral
 • A túlélés diadala - emlékezés a holokausztra
  A túlélés diadala - emlékezés a holokausztra
 • Húsvéti táncház a Malom utcában
  Húsvéti táncház a Malom utcában
 • Áramszünet lesz Palotavárosban
  Áramszünet lesz Palotavárosban
 • Nagypéntek - keresztútjárás a Palotavárosi Kálváriánál
  Nagypéntek - keresztútjárás a Palotavárosi Kálváriánál
 • Felvételi - lehet pótolni a hiányzó dokumentumokat
  Felvételi - lehet pótolni a hiányzó dokumentumokat
 • Kampány indul a vezetés közbeni mobilozás visszaszorításáért
  Kampány indul a vezetés közbeni mobilozás visszaszorításáért
 • Budapesti Tavaszi Vásár a húsvét jegyében
  Budapesti Tavaszi Vásár a húsvét jegyében
 • Nem szűnik meg a miskolci gyermekváros
  Nem szűnik meg a miskolci gyermekváros
 • Felveszik a harcot a játékfüggőség ellen
  Felveszik a harcot a játékfüggőség ellen
 • Automatikusan kapnak személyit az újszülöttek
  Automatikusan kapnak személyit az újszülöttek