Cloudy19 °C
2021. május 12. szerda Pongrác
Menü
Házhozszállítás

Kiwano – amikor tüskéket látsz egy uborkán

Az egyik hipermarket gyümölcs-választékában találtam egy különleges kinézetű újdonságot, amit „kiwano” néven hirdettek. A lányom unszolására vettem is egyet belőle, hogy megkóstoljuk. Számomra csalódást okozott, mert édes ízre számítottam, s helyette úgy éreztem, mintha uborkát rágcsálnék. Naná, hiszen ez valójában egy zöldség (elég borsos áron mérve).

A kiwano – latin nevén cucumis metuliferus – az uborkafélék családjába tartozik és a Kalahári sivatagból származik. Ez a trópusok legnagyobb szabadban fellelhető uborkafajtája. Úgy is hívják, hogy „afrikai tüskés uborka”. Egynyári kúszónövény. az Egyesült Államok dél-keleti részén „gömbhal-gyümölcs”-ként említik.

Most akkor gyümölcs vagy zöldség? (Fotó: healthline.com)
Most akkor gyümölcs vagy zöldség? (Fotó: healthline.com)

A meleg égövi vidékeken nagyon gyorsan el kezdett terjedni az utóbbi években. Egy ideje már Kaliforniában, Mississippiben, Chilében, Ausztráliában és Új-Zélandon is termesztik. Hazánkba Portugáliából és Izraelből hozzák, hogy bővítsék vele az áruházak kínálatát.

A kiwanót a gyümölcsös pultnál találtam én is meg, holott valójában zöldség. A termés lehet sárga vagy narancssárga. Általában 8-15 cm hosszú és 7-10 cm az átmérője. A húsa áttetsző, kocsonyás. A húsa savanyú, frissítő, és íze (legalábbis a lányom és szerintem is) teljesen olyan, mint az uborkáé. (Bár valaki azt állítja, hogy a banánra hasonlít, de kizárt, hogy az illető valóban evett volna valaha is kiwanót... Vagy banánt.)

Savanykás íze az uborkáéra emlékeztet (Fotó: experimentalepicurean.com)
Savanykás íze az uborkáéra emlékeztet (Fotó: experimentalepicurean.com)

Amikor utána néztem a szakirodalomban – hadd tudjam már meg, mit eszek – kiderült, hogy nagyon gazdag E-vitaminban, ami a bőrre, idegekre, izmokra, szívre, vörösvértestekre gyakorol jótékony hatást, és segíti elkerülni a Parkinson- és az Alzeimer-kór kialakulásának kockázatát.

Sok benne az A-vitamin (béta-karotin), ami erősíti szervezetünk védekező-képességét, s felelős bőrünk és látásunk egészségéért. Az A-vitamin a retina megfelelő működéséhez elengedhetetlenül szükséges, erősíti a nyálkahártyát is. Visszaszorítja a szabadgyököket, így a rák kialakulását is segíthet megelőzni.

Fogyasztása rendkívül egészséges (Fotó: willcookforfriends.com)
Fogyasztása rendkívül egészséges (Fotó: willcookforfriends.com)

C-vitamin tartalma nagyon magas, így fogyasztásával hozzájárulunk a kollagén-képződéshez (ami a sejtregenerálódáshoz szükséges). Lassítja az öregedés folyamatát.

B1, B2, B5, B6-vitaminban is gazdag, valamint nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, magnéziumot, káliumot, mangánt és vasat. A benne lévő cink segíti az anyagcserét, gyógyítja a sebeket, szerepe van a fehérje-felszívódásban, a vörösvértest-képződésben.

Fogyasztása tehát számos előnnyel jár, az ára viszont elég magas: 700 forint körül van darabja! Ha mégis rászánjuk magunkat arra, hogy megkóstoljuk, akkor vigyázzunk, mert csupán 4-5 napig lehet eltartani szobahőmérsékleten!

Csak néhány napig tarthgató el szobahőmérsékleten (Fotó: flavour.hu)
Csak néhány napig tarthgató el szobahőmérsékleten (Fotó: flavour.hu)

Ehetjük önmagában: ekkor vágjuk el hosszában, kanalazzuk ki a húsát, vagy kockázzuk fel! Ha joghurtos salátát szeretnénk készíteni belőle, akkor 2 kiwano húsát keverjük össze 300 ml natúr joghurttal, ízesítsük sóval, borssal, fokhagymával. Ha kész, akár vissza is tölthetjük a héjába, ami így tálkaként is funkcionálhat. Tehetjük salátákhoz is, keverhetjük koktélokba, turmixokba, vagy dekorációs célra is használhatjuk.

Fokhagymás salátákban is finom (Fotó: karenluvslife.blogspot.com)
Fokhagymás salátákban is finom (Fotó: karenluvslife.blogspot.com)

Aki termeszteni szeretné, az számoljon azzal, hogy kúszónövénnyel van  dolga, tehát indáinak támasztékot kell szereznünk! Vigyázni kell arra is, hogy könnyen rothadásnak indul a termés, amely földdel érintkezik.

Egyéves növény, ősszel tudjuk szedni a magját. Ugyanúgy kell egyébként nevelgetni, mint az uborkát: szereti a napfényt és a vizet.

Érdemes kipróbálni (Fotó: amazon.com)
Érdemes kipróbálni (Fotó: amazon.com)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Intelligens zebra épül a fehérvári kórház előtt és a Hosszúsétatéren
  Intelligens zebra épül a fehérvári kórház előtt és a Hosszúsétatéren
 • Köszönet az egészségügyi dolgozóknak - a Szabad Színház is csatlakozott
  Köszönet az egészségügyi dolgozóknak - a Szabad Színház is csatlakozott
 • A Duna felső szakaszán folytatódik a szúnyoggyérítés
  A Duna felső szakaszán folytatódik a szúnyoggyérítés
 • Tovább nőttek a lánctartozások az építőiparban
  Tovább nőttek a lánctartozások az építőiparban
 • Újabb versenyképesség-növelő programot indít a kormány
  Újabb versenyképesség-növelő programot indít a kormány
 • A járvány még nem ért véget - óvatosságra intenek!
  A járvány még nem ért véget - óvatosságra intenek!
 • Drágább lesz a gázolaj
  Drágább lesz a gázolaj
 • Nem nőhetnek a havi törlesztőrészletek a hitelmoratórium után
  Nem nőhetnek a havi törlesztőrészletek a hitelmoratórium után
 • Óriási segítséget kaphatnak a civilek
  Óriási segítséget kaphatnak a civilek