5 évnél régebbi cikk

Így harcoljunk a reflux ellen!
Fehérvár Médiacentrum fotója
drweil.com
Így harcoljunk a reflux ellen!

A visszaáramló gyomorsav komoly betegségeket okozhat, de életmódunk megváltoztatásával hatásosan szembeszállhatunk vele!

Rendszeresen érezzük szükségét, hogy bekapjunk egy-egy szem savlekötő tablettát? Bánjunk vele csínján, mert a hosszabb ideig tartó állandó alkalmazása hasmenéshez, a bélflóra egyensúlyának megváltozásához vezethet, felborulhat a kalcium-anyagcserénk.

Elsősorban az életmódunkon igyekezzünk változtatni annak érdekében, hogy a savas panaszokat tartósan enyhítsük. Először is forduljunk orvoshoz, hogy megállapítsa, a reflux tüneteivel küzdünk-e. Ez a probléma azt jelenti, hogy a nyelőcső alsó záróizma nem működik megfelelően, és a gyomor savas tartalma visszafelé áramlik. Ez lehet alkalomszerű, egy zsíros, kiadós étkezés után, vagy akár a kismamák esetében hormonok által előidézett gond. Bizonyos gyulladáscsökkentő gyógyszerek hatása is súlyosbíthatja a tüneteket.

A reflux nem csak a gyomorégés miatt kellemetlen: a folyamatosan visszaáramló sav légúti betegségeket okozhat: asztmás rohamokat, állandó köhögést, hörgőgörcsöt, a nyelőcső nyálkahártyájának gyulladását.

Ezen változtassunk!

A tünetek csökkenthetőek, ha elhagyjuk, de legalábbis mérsékeljük a dohányzást. Ugyanez igaz az alkoholos italokra és a kávéra is. Kerüljük a zsíros, fűszeres, nehezen emészthető ételeket, illetve a csokoládét, a paradicsomot, melyek erősen savasak. Fogyasszunk többször, kisebb adag ételt, lefekvés előtt két-három órával pedig inkább már ne együnk. Aludjunk magasabb párnán, a fejünk, felsőtestünk legyen körülbelül tizenöt centire felpolcolva. Gyógyszert pedig csak az orvosunkkal egyeztetve, a megfelelő dózisban alkalmazzunk a javulás érdekében.

Természetes gyógymódok
Alkalomszerűen a szódabikarbóna fogyasztásával is enyhíthetjük a kellemetlen tüneteket. Egy kis kanál port keverjünk el egy kevés vízben, és igyuk meg. Szinte azonnal érezni fogjuk a közérzetünk javulását. Ugyanezen a módon segíthet egy deci klasszikus Salvus-gyógyvíz elfogyasztása is.
Ezek mellett teafogyasztással csillapíthatjuk még a sav tombolását: például ha lefekvés előtt megiszunk egy-egy csésze gyömbér- vagy kamillateát. A gyömbér ugyanis serkenti a nyál termelődését, segít szabályozni az emésztést. A kamillatea pedig gyulladáscsökkentő hatású, megnyugtatja a bélrendszert, jó hatással van az egész szervezetünkre.

További ajánlatok:
www.mentahaz.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek